اسم من «تخم مرغ» است!
در من 35 عنصر مختلف جمع آمده است. از زرده من براي حفظ حافظه خود استفاده بريد. در رشد اطفال نقش مؤثري دارم. اگر از مرض قند رنج ميبريد به سراغ من بياييد. براي زخم معده مفيدم و قواي از دست رفته را جبران ميكنم...
فارسي من تخم مرغ است. به من مرغانه هم ميگويند. اعراب به من «بيض» و تركان «يومورتا» گويند. من يكي از مواد غذايي انسان هستم كه از ابتداي خلقت مورد استفاده قرار گرفته و روز بروز مصرف من در ايران و ساير كشورهاي جهان زيادتر ميشود. دستهاي از گياهخواران با اينكه از خوردن گوشت پرهيز مينمايند خوردن مرا جايز دانسته و در حقيقت مرا نايب مناب گوشت كردهاند. من يكي از غذاهاي مفيد و كامل بوده و خوردن من براي حفظ تندرستي و درمان پيشگيري، اثري ارزنده دارد، زيرا من داراي مواد سفيدهاي، مواد معدني، ويتامينهاي گوناگون، مواد آلي، مواد چربي و كمي قند بوده و در ساختمان من 35 عنصر مختلف ديده شده است.
مواد سفيدهاي در سفيده من به صورت محلول و زرده به حالت تركيب با مواد چربي است و تاكنون شانزده نوع مواد سفيدهاي در من كشف كردهاند كه اين شانزده نوع مواد سفيدهاي، ميتوانند قسمت اعظم احتياجات بدن انسان را براي رشد و نمو و نوسازي عضلات تأمين نمايند. چربي موجود در زرده من، از عاليترين و سودمندترين انواع چربيها بوده و پرارزشترين آنها ليسيتين نام دارد كه غذاي اصلي شبكه عصبي بدن انسان بوده و وجودش براي حفظ حافظه، قواي تفكر و دستگاه توالد وتناسل لازم و ضروري است. يكي از اسرار وجود من اين است كه با اينكه داراي كلسترل بوده و قاعده بايستي چربي خون را زياد كنم، خوردن من سبب افزايش فشار خون نميشود، زيرا نوعي چربي در من وجود دارد كه خاصيت آن پايين آوردن فشار خون است و به همين جهت است كه خوردن من فشار خون را بالا نميبرد. زرده من داراي فسفر زياد است. من داراي كلسيم زياد و مقداري منيزي، كلر، پتاسيم، سديم، گوگرد و آهن ميباشم.
من داراي ويتامينهاي محلول در چربي مانند ويتامينهاي «آ - د - اي و كا» بوده و چنانچه در آفتاب قرار گيرم، مقدار ويتامين (د) در من دو برابر ميشود و نيز داراي ويتامين «ب1، ب2، پ، و ب14» هستم.
اسيد پانتونيك نيز در من زياد بوده و خوردن من مانع ريزش مو ميباشد. زرده من داراي هورمونهاي جنسي و هورموني شبيه انسولين بوده و خوردن من براي مبتلايان به مرض قند سود فراوان دارد. من به رشد اطفال كمك كرده و بلوغ را جلو مياندازم و شير مادران را زياد ميكنم. خام من براي رشد، اثر بيشتري دارد. سفيده من چه به صورت خام و چه به صورت پخته آن مناسب و مفيد است. زرده من چه به صورت خام و چه به صورت پخته در معده توقف كوتاهي داشته و ترشحات معدي را زياد ميكند و به همين جهت است كه خوردن آن قبل از غذا اشتها را زياد ميكند.
من در حرارت و رطوبت زياد فاسد ميشوم و شستن من باعث ميشود، كه زودتر فاسد شوم، ولي در هوايي كه كمي مرطوب باشد ديرتر فاسد ميگردم. اگر مرا در مجاورت سبزيها مخصوصا پياز و سيب زميني و ميوههايي مانند سيب و مركبات قرار دهيد، پس از چند روز آنها را فاسد و متعفن ميكنم و اين به علت گاز گوگردي است كه به تدريج از من صادر ميشود، بنابر اين توصيه شده است كه مرا از آنها دور نگه داشته و در يخچال نيز جاي من از ميوهها و يبزيها مجزا شده است. پوست من داراي املاح كلسيم و فلزات ديگري است كه قبلا به آنها اشاره گرديده. در زرده من بيشتر و در سفيده، مقداري انزيمهاي مختلف و دياستازهاي مفيد وجود دارد. زرده عسلي من غذاييت بسيار داشته و فضولات آن كم است. مقوي دماغ و بدن بوده، شهوت را زياد ميكند. خلط را از بين ميبرد و سينه را نرم كرده و از سرفههاي خشك جلوگيري ميكند و مانع خونريزي از سينه و معده ميشود و براي زخم معده و كليه و مثانه مفيد است. براي كساني كه خون زيادي از آنها رفته و دچار ضعف شدهاند، غذايي بهتر از زرده تخم مرغ براي آنها نيست و چون به زرده من كمي فلفل زده و آن را نيم برشته نمايند، براي زياد شدن شهوت مؤثر است. خوردن زرده خام، پادزهر خوبي است، و بلعيدن آن آواز را باز ميكند.
زياده روي در خوردن من مضر معده بوده و باعث پيدا شدن سنگ در كليه و مثانه و ايجاد زخمها و ضايعات جلدي و يكي از علل پيدايش گل مژه است. عسلي من براي اطفال ميتواند جانشين شير مادر شود، پخته سفت شده من دير هضم، مخصوصا در اشخاص رطوبتي است. خوردن من با كندر جهت رفع سرفه و با تخم كتان جهت تنگ نفس و با كمي نمك همراه با كندر و انزروت براي چاق شدن اشخاص لاغر و با خون سياوشان جهت اسهال و پيچش دل و تباشير قلمي جهت بند آمدن خون، تجويز شده است. همچنين خوردن من همراه با سماق و مازو جهت اسهال نافع است. پخته من با سركه شكم را جمع ميكند، و براي معده مفيد است. ضماد زرده و سفيده من همراه با برگ گل بابونه، جهت ورم چشم و ورم بيضه و نشستگاه و با موم جهت نرم شدن جميع ورمها و نرمي اعصاب مفيد است. ماليدن پخته من مخلوط با زعفران جهت تسكين درد و ورم بواسير و با عسل جهت بر طرف شدن كك مك و آثار سياهي جلد و به تنهايي جهت شقاق (ترك نشستگاه) نافع است و چون چهار تا پنج عدد زرده را بازيره كرماني و گل بابونه پس از كوبيدن مخلوط كرده، بر پارچه آب نديده بمالند و آنرا روي آتش ملايم گرم كرده، بر كمر ببندند درد آن را تسكين ميدهد و چون زرده را گرم كرده روي دمل بگذارند و روي آن پارچهاي بچسبانند، باعث سرباز كردن آن شده و زخم آن را التيام ميدهد.
ماليدن زرده و سفيده بر صورت جهت در آمدن ريش و بر سر جهت تقويت مو مخصوصا موهاي خشك سودمند ميباشد، سفيده من غذائيت زياد داشته و كمي دير هضم است و خوردن آن با آرد جو براي جلوگيري از خونريزي معده و سينه مفيد است. ضماد آن جهت درد چشم و زخمهاي بد خيم و سوختگي آتش و آب جوش مفيد بوده، از تاول زدن جلوگيري ميكند. ماليدن آن مانع آفتابزدگي ميشود. پوست سخت بيرون مرا اگر كوبيده بر روي زخم بپاشيد، آن را ضد عفوني ميكند و اگر در سوراخ بيني بريزند، خون دماغ را بند ميآورد و پاشيدن آن جرب و خارش را درمان مينمايد.
براي شناسايي تازگي و كهنگي من كافي است يك محلول دوازده در صد آب نمك را در يك ليوان ريخته و مرا در آن بيندازيد، اگر در ته ليوان عمودي ايستادم، تخم مرغ روز بوده و تازه ميباشم، اگر وسط محلول معلق ماندم، دو تا سه روز از عمر من ميگذرد، و اگر روي محلول افقي افتادم، بسيار كهنه و فاسد ميباشم. اين روزها تخم مرغ خشك كرده و تخم مرغ منجمد شده هم وارد بازار شده و بد نيست بدانيد كه خشك كردن تخم مرغ در قديم هم بين چينيها معمول بوده است. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:09 AM
تشکرات از این پست