اسم من «پياز است»
هواشناسان خوبي هستم. بي خوابي را از بين ميبرم. براي جلوگيري از سرطان مرا توصيه كنيد. نقش مؤثري در معالجه «آب شكم» دارم. سنگ كليه را خرد ميكنم.
فارسي و هندي من پياز است، در فارسي به من «سوخ» هم ميگويند. اعراب به من بصل و تركان «سوقان» در زبان تركي به نوع بياباني من «كومران» نام دادهاند.
دانشمندان قديم و جديد براي من بيش از هزار خاصيت قائل شدهاند، من انواع و اقسام كوچك و بزرگ، تند و شيرين، پوست سفيد و قرمز دارم. من داراي يك ساقه زير زميني به نام طبق پياز هستم. اين ساقه از يكطرف به ريشههاي افشان و از طرف بالا به يك ساقههوايي ختم ميشود، ودر اطراف اين طبق فلسهاي پياز پرده پرده روي هم جمع شده و يك شكل كروي به وجود ميآورند. در روي اين جسم كروي پوست پياز قرار دارد. يكي از عجايب طبيعت كه در نهاد من است، نيروي هواشناساسي ست بطوري كه قبل از رسيدن فصل زمستان ميتوانم شدت سرماي زمستان آينده را پيش بيني كنم. در فصل پاييز شما وقتي مرا از زير خاك در ميآوريد اگر پوستها و پردههاي من ضخيم، چرمي و محكم باشد، بايد بدانيد كه زمستان سختي را آن محل خواهد داشت و اكر نازك و كم دوام باشد، در زمستان آينده سرماي زيادي در آن محل ديده نخواهد شد، و نيز روي همين اصل است كه بار فروشان از روي پوست و پردههاي من زادگاه مرا تشخيص ميدهند. چون پيازي كه از مناطق گرمسيري ميآيد با پياز مناطق سردسير فرق بسيار دارد. من جزو مواد غذايي بسيار مفيدم كه بطور پخته و خام هر دو ميشوم، داراي ويتامينهاي «ب» و «ث» بوده و سرشار از املاح سيترات - استات فسفات نيترات و تركيبات گوگردي و املاح كلسيم سديم پتاسيميد - سليس و چندين نوع قند ميباشم. به كساني كه كارهاي فكري دارند، خوردن پياز را كه داراي فسفر است توصيه نماييد. من هضم مواد نشاستهاي را آسان ميكنم و خواب را راحت مينمايم. به كساني كه دچار بي خوابي ميشوند، توصيه كنيد كه از خوردن من غافل نشوند. در عصر حاضر كه به علت انفجارهاي پي در پي خورشيد و انفجارهاي اتمي و آلودگي هوا و سر و صداي شهرها سكتههاي مغزي و قلبي زياد شده است، نبايستي هيچ سفرهاي خالي از من باشد، زيرا من از لخته شدن خون جلوگيري ميكنم و از زيان آلودگي هوا ميكاهم. من داراي يك ماده ميكربكش نظير پني سيلين هستم كه ميكربهاي وبايي شكل را ميكشم و با سيلهايي كه سبب مسموميت غذا ميشوند، از بين ميبرم، و زهرابه آن را خنثي ميكنم و به همين جهت است كه طباخان گوشت را همراه من حفظ ميكنند و هيچ غذاي گوشتي را بدون من نميپذيرند. هيچگاه غذاي مانده و بازاري نخوريد، مگر آنكه با آن مقداري پياز ميل نماييد. خوردن پخته يا خام من به رشد اطفال مخصوصا كودكان عقب افتاده كمك ميكند، من به علت داشتن مواد گوگردي، خون و مجاري تنفسي را ضد عفوني ميكنم و جهت درمان تنگ نفس ورم گلو برنشيت گريپ و غيره مفيد ميباشم و نيز به علت داشتن گوگرد است كه موهاي سر و صورت را تقويت كرده و از ريزش «آنها جلوگيري مينمايم. عمل من در معالجه امراض كليوي غير قابل ترديد است. من درمان پرستات، ورم، ساق پا و روماتيسم مفصلي و غيره مفيد ميباشم. من بات اينكه به هضم غذا كمك ميكنم تع و نفخ را از بين ميبرم، خودم كمي نفاخ هستم و براي جلوگيري از نفخ من، بايستي از مواد قندي استفاده كنيد. خوردن كمي قند يا شكر يا مكيدن نبات و آب نبات نفخ مرا از بين ميبرد. براي تسكين درد دندان كافي است كمي آب پياز را با پنبه آغشته ئ آن را در حفره دندان كرم خورده بگذاريد. براي معالجه زگليهاي گوشتي وسط يك پياز بزرگ را گود كرده، و در آن نمك بريزيد و بگذاريد تا نمك آب شود و آن را روي زگيل بماليد. براي از بين بردن لكههاي سياهي پوست نيز دارويي مفيدتر از آب پياز و نمك نيست.
من داراي چندين نوع قند بوده، و با كمك نيتراتهايي كه دارم ادرار را زياد ميكنم. اثر من در جلوگيري از تشمع كبدي و سرطان، غير قابل انكار است و در معالجه ورم پرده خارجي قلب و ذات الريه تجويز ميشوم.
من بوي زهم گوشت را از بين ميبرم و گرفتگي دماغ را كه در اثر تنفس در هواي متعفن پيدا شده باشد باز مينمايم. من داراي انسولين گياهي و اينولين هستم و به همين جهت براي مبتلايان به مرض قند مفيد بوده و قند خون را پايين ميآورم. براي معالجه آب آوردن شكم، پيدا شدن آلبومين در ادرار به سراغ من بياييد، و از مدربودن من استفاده كنيد. در برگ من مقداري قند و آنزيمهاي مختلف و مقدارزيادي سبزينه وجود دارد. ضمنانيم پخته من مسكن التهاب و ناراحتيهاي مربوط به سوختگي و بواسير است. من اشك آور بوده و چشم نميزنم. خوردن من با نان، بازكننده ادرار و حيض بوده و شكننده سنگ كليه و مثانه است.پخته مهراي من قدرت غذايي بيشتري دارد، شكم را نرم ميكند و آروغ ترش را از بين ميبرد، پخته من با دنبه و چربي جهت پاك كردن اخلاط غليظ سينه وريه مفيد است. ترشي من جهت درمان يرقان و زيادشدن اشتها و تقويت هاضمه و جلوگيري از قي صفراوي و بلغمي سودمند است. من پادزهر سموم هستم، خوردن آب من به مقدار زياد، براي كساني كه سگ هار آنها را گزيده باشد سابقا تجويز ميشد. چكاندن آب من در چشم جهت جلوگيري از آبريزش و خارش پلك چشم نافع است، و با عسل جهت رفع لكه سفيدي و زخم چشم و ضعف بينايي تجويز شده است.
كشيدن آب من در بيني پاك كننده دماغ است. بوئيدن من در مواقع شيوع امراض مسريه منافع بسيار دارد. چكاندن آب من در گوش جهت رفع سنگيني و صدا كردن گوش و پاك كردن چرك آن نافع است، مقدار خوراك من تا صد گرم است. ضماد كوبيده من بر محل نيش عقرب و زنبور زهر آنها را از بين ميبرد. ضماد من بروي پوست بدن خون را به سوي جلد ميكشد و آن را خوش آب و رنگ مينمايد، ضماد من با عسل و باروت جهت درمان برص، زگيل، گوشتي، كك ومك و زخمهاي چركي توصيه شده است و براي از بين بردن زگيل بهتر است ضماد مرا با نمك و گيلاب و عسل استعمال نماييد.ضماد من بازرده تخم مرغ جهت بواسير و دردنشستنگاه به كار ميرود و با كوهان شتر جهت شقاق و بواسير مفيد بوده، بواسير را باز ميكند. پخته من با پيه جهت معالجه زخم پا كه در اثر زدن كفش بوجود آمده باشد مفيد است. عدهاي از اشخاص گرم مزاج و سودايي نسبت به من حساسيت دارند. اين اشخاص يا بايستي از پخته من استفاده كنند و يا بعد از خوردن من، كمي سركه يا آب انار ميل نمايند. براي برطرف ساختن بوي من خوردن سبزيهاي معطر، باقلاي خام، گردوي بوداده، و نان سوخته موثر است. بذر من مقوي قواي شهواني است، و جهت موخوره و داء الثعلب مفيد است.
پيازچه
اسم من پيازچه است، به من پياز اسپانيايي، بصل اسپانيا و پياز تازه هم ميگويند، و داراي تمام خواص پياز ميباشم. چنانچه از اسم من پيداست، مرا از اسپانيا آوردهاند. تراه و «والك» نيز نوعي پياز بوده كه
قبلا خود را معرفي كردهاند. باري، خانواده ما عامل سلامتي و طول عمر ميباشند و اين خاصيت در پيازچه و والك هم وجود دارد. سوپ پياز و اشكنه كه با آب پياز درست شود، بهترين غذا براي كساني است كه از نفخ شكم رنج ميبرند. سوپ پيازچه نيز همين خاصيت را دارد. با آب پياز مركب نامرئي ميرساند، به اين معني كه اگر شما در روي كاغذ جملاتي با آب پياز بنويسيد خوانده نميشود و چون آن را مخبصري حرارت دهيد، نوشته آن ظاهر خواهد شد.
براي براق كردن اشياء چرمي و ظروف مسي و لعابي، ميتوانيد از پياز استفاده كرده و آنهارا با كمك پرههاي پياز پاك كنيد. در ايران قديم با پياز چسبي درست ميكردند كه قطعات شيششه و چيني را به هم ميچسباند. دستور تهيه اين چسب جزو اسرار بوده، و متاسفانه از بين رفته است. براي جلوگيري از سبز شدن بايستي آن را در تاريكي نگاه دارند.
پياز دشتي
فارسي من پياز دشتي است، به من پياز موش هم ميگويند. چون دشمن اين حيوان موذي هستم. يك نوع من در خراسان ميرويد و به آن پياز خرك و «بصل الخيرير» گويند. عربي من عنصل، بصل الفار، بصل، العنصل و عنصلان است. در كتب قديم مرا زيرا نام اسقيل كه گويا يك لغت يوناني است آوردهاند. بيخ من شبيه پياز بوده، و گلابي شكل است. بزرگ و كوچك سفيد و قرمز، كوهي و بياباني دارم. بزرگي پياز من حتي به دو كيلو هم ميرسد و نساجان بنگال لعاب مرا جهت محكم كردن ريسمان و تار و پود پارچه بكار ميبرند. پياز مرا بايستي در پاييز بچينند تا چسبندگي زيادتر داشته باشم. من پيشاب را زيادتر ميكنم، و آب نسوج را از بين ميبرم. همراه با كاكل ذرت و دم گيلاس و خارسك بهترين درمان داء الفيل (چاقي زياد) هستم. مقوي قلب بوده و سينه را نرم ميكنم و ضد سياه سرفه ميباشم.
من جت اكثر دماغي و عصبي مانند سر گيجه، ماليخوليا، درد، شقيقه، سردرد يك طرفه، بي حسي اعصاب، فلج و نيسان مفيد ميباشم.قدرت بينايي را زياد ميكنم و از فشار چشم ميكاهم. درد گوش را ساكت ميكنم. تنگ نفس را معالجه مينمايم. درمان سرفه كهنه بوده، سينه را نرم ميكنم. من معده را تقويت كرده، به هضم غذا كمك ميكنم و آن را گوارا مينمايم. براي يرقان، استسقا، سختي طحال، پيچش شكم و درد مفاصل و سياتيك مفيد هستم. ادرار و حيض راباز كرده، سنگهاي مثانه را خرد مينمايم، خوردن من براي زنان حامله خوب نيست، چون ممكن است سقط جنين نموده و يا رفزند آنها ناقص الخلقة به دنيا بيايد.
چون پياز مرا با سركه كوبيده و در حمام برلكههاي سياه پوست بدن بمالند رنگ آن را از بين ميبرم و در اين مورد هيچ دارويي رقيب من نيست. اگر نپخته مرا بايك چهارم و زنش بوره (بورات دو سود) كوبيده و در پارچه بسته و آن را برموضع گري (داءالثعلب) آنقدر بمالند كه خون آلود شود، موي آن محل روييده خواهد شد و چنانچه محتاج به تكرار عمل باشد، بايستي چند روز صبر كرد تا زخم آن بهبودي يابد. چون موش مرا بخورد، در كمتر از يك ساعت خواهد مرد. بوي من قاتل مگس ميباشد، حشرات و مورچه را نيز از بين ميبرم.
من افات نباتي را از بين ميبرم و ببه همين جهت است كه در گذشته كه سمپاشي نباتات معمول نبود، مرا در پاي درختاني چون مو و انار ميكاشتند، تا آفات آنها از بين برود.
بذر من شكم را نرم ميكند و درمان دل پيچه است.
مقدار خوراك من سه گرم بوده، و زياده با آن خطرناك است. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:08 AM
تشکرات از این پست