یکی دو سال پیش که هنوز اینستاگرام، کانالهای تلگرام و Clash of Clans مد نشده بودند، جمعهای دوستانه و حتی دورهمیهای خانوادگی، حال و هوای دیگری داشت. همه با هم حرف میزدند، برای هم جوک تعریف میکردند و در مورد مسایل مختلف روزمره، با هم سخن میگفتند.
اما چند وقتی میشود که همه چیز تغییر کرده. وقتی رستوران یا کافه میروید نگاهی به میزهای مجاور انداختهاید؟ الگوهای رفتاری اکثر کسانی که در این اماکن عمومی حاضر میشوند، خصوصا آنهایی که سنشان کمتر از ۳۰ است، از چند حالت عمده خارج نیست: یا در حال عکاسی از میز و متعلقاتاش هستند؛ یا سلفیهای تکی و دستهجمعی میگیرند؛ یا سرشان را پایین انداختهاند و بدون کمترین توجه به همراهانشان جوری که گوشی در فاصلهی ۱۰ سانتیمتری صورتشان قرار بگیرد (!) مشغول گشت و گذار در تلگرام یا اینستاگرام هستند.
آیا باید تصویر هر غذا یا نوشیدنیای در اینستاگرام منتشر شود یا به صورت لحظهای کانالهای طنز تلگرام دنبال شوند؟
اینکه وضعیت مخابرات آنقدر خوب شده که تقریبا میتوان در همهجا، به اینترنت پرسرعت دسترسی داشت، جای خوشحالی دارد؛ ولی متاسفانه میزان استفاده از این فناوریها، از تعادل خارج شده است.
مدتی است که اصطلاحی با عنوان «انباشت گوشی» (Phone Stack) برای مقابله با این شرایط به وجود آمده است. انباشت گوشی یعنی وقتی که چند نفر در رستوارن یا کافه، پشت میزشان مینشینند، باید گوشیهایشان را به صورت برعکس آنهم وسط میز روی هم بچینند. اولین کسی هم که گوشیاش را به هر دلیلی بردارد، باید هزینهی کل میز را بپردازد. شاید این شیوه کمی خشن بهنظر برسد، اما برای کنترل شرایطی که پیش آمده میتواند راهحلی مقطعی باشد.

خود گوشیها کم بودند؛ احتمالا در آیندهی نهچندان دور ساعتهای هوشمند، عینکها و دیگر گجتهای پوشیدنی هم به این شرایط دامن خواهند زد؛ جوری که از همین حالا میتوان حدس زد که «انباشت گوشی» هم جواب نخواهد داد. قطعا باید راهکارهای بهتری پیدا بشود. باید موضوع «هر چیزی جای خودش را دارد» اشاعه پیدا کند. متاسفانه شرکتهایی مثل فیسبوک (که مالک اینستاگرام هم هست) در کنار گوگل و دیگر شرکتهای توسعهدهندهی شبکههای اجتماعی و برنامههای پیامرسان، روزبهروز به افرایش این روند کمک میکنند. مطمئنا برای این شرکتها هم بد نمیشود تا هر روز بر تعداد کاربرانشان افزوده شود. با تمام این تفاسیر از بین بردن کامل این شرایط عملا غیر ممکن و شاید هم بیهوده بهنظر برسد. برای همین هم باید بیشتر به فکر آموزش اعتدال در استفاده از تکنولوژی باشیم.
البته خودم هم جزو کسانی هستم که بیش از حد نرمال، از گوشیام استفاده میکنم. ولی گاهی پیش میآید که حتی خود من هم در جمعهای مختلف، از شدت وابستگی بعضی افراد به گوشیهایشان، تعجب میکنم. نظر شما چیست؟ آیا باید تصویر هر غذا یا نوشیدنیای در اینستاگرام منتشر شود یا به صورت لحظهای کانالهای طنز تلگرام دنبال شوند؟
نویسنده: فرهنگ حشمتی