0

شهرهای ایران(کجا بریم ؟)

hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 26938

پاسخ به:شهرهای ایران(کجا بریم ؟)

شهر قلندرآباد

واژه قلندر آباد از دو بخش (قلندر) و (آباد) تشکیل شده (قلندر:۱- درویش بی قید در پوشاک و خوراک و طاعات و عبادات ۲- نوعی خیمه یک دیرکی و آباد: به معنی دایر برپا که به صورت پسوند در اخر نامهای مکان در می‌آید به معنی بنا شده و از این معانی بر می‌اید که این محل توسط شخصی که نامش قلندر بوده بنا شده‌است. از نظر جغرافیایی شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش قلندر آباد شهرستان فریمان قرار دارد.

جمعیت این شهرهمکنون حدو ۵۲۰۰ نفر می‌باشد.

مهربان همیشگی من... خودت گفتی:ادعونی استجب لکم... بخوانید مرا تا اجابت کنم شمارا...
گوش کن... این منم که اینروزها بیش از همیشه میخوانمت... اجابت کن مرا...

چهارشنبه 11 آذر 1394  10:55 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر کاخک

کاخْک مرکز بخش کاخک شهرستان گناباد در استان خراسان رضوی است. جمعیت آن براساس آمار سرشماری سال ۸۵ برابر با ۴۰۱۵ نفر بوده است.

این شهر در دامنه رشته کوه براکوه قرار داشته و زیارتگاه برادر علی بن موسی الرضا امامزاده سلطان محمد عابد در دامنه تپه مشرف به این شهر همچنین مزار علمدار در پانصد متری امامزاده قرار دارد.

این شهر که خانه‌های آن همگی گلی و آجر خام بودند در زلزله سال ۱۳۴۷ بکلی ویران و حدود پنج هزار نفر کشته شد. ولی مجدداً بازسازی و باقی ماندگان زلزله در خانه‌های سازمانی اسکان یافتند. این شهر دارای یک آبشار زیبا است و به آن جلوه ای بسیار زیبا میدهد و شهری ییلاقی است. محصولات آن شامل زعفران، گردو، بادام و سایر محصولات باغی است.

در نزدیکی کاخک و در دامنه براکوه همچنین مرکز دهستان زیبد قرار دارد که دارای ۱۴ روستای کوهستانی و خوش آب و هوا است که همگی از طریق جاده آسفالته و کوهستانی کاخک به سنو، با هم در ارتباط هستند. بلندترین قله زنجیره کوه معروف به براکوه، تیرماه نام دارد زیرا که تا تیر ماه پوشیده از برف می‌ماند.

شهر کاخک

مهربان همیشگی من... خودت گفتی:ادعونی استجب لکم... بخوانید مرا تا اجابت کنم شمارا...

چهارشنبه 11 آذر 1394  10:56 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر کندر

کندر نام شهری تازه‌بنیاد در استان خراسان رضوی ایران است.

کندر مرکز بخش ششطراز از توابع شهرستان خلیل آباد این استان است.

کندر پیش از این روستا بود و شهر شدن آن در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴خ به تصویب رئیس جمهور وقت ایران رسید. کندر زادگاه وزیر معروف طغرل بیگ سلجوقی یعنی عمیدالملک کندری می‌باشد.عمده محصول کشاورزی آن انگور.انار.زعفران.پسته.بادام…میباشد.که ازنظر رتبه بندی مقام اول تولید انگور وکشمش سبز قلمی رادارا می‌باشد.آثار تاریخی آن شامل :تپه باستانی .حوض چهل پایه .آب انبارهای متعدد.مردمان آن سختکوش .غیور.زیرک .متحدوانقلابی هستند.
شهر کندر

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر لطف آباد

لطف‌آباد شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش لطف آباد شهرستان درگز قرار دارد.

جمعیت این شهردر سال ۱۳۸۵، برابر با ۲۰۶۱ نفر بوده است.

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر ملک آباد

ملک آباد شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران این شهر در بخش احمدآباد شهر مشهد قرار دارد .جمعیت این شهر در سال 1385برابر 1383 نفر بوده است .

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر نصرآباد

نَصرآباد شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش نصرآباد شهرستان تربت جام قرار دارد.

جمعیت این شهردر سال ۱۳۸۵، برابر با ۷۰۰۵ نفر بوده‌است.

شهر نصرآباد

شهر نصرآباد

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر احمدآباد صولت

احمدآباد صولت، روستایی از توابع بخش بوژگان شهرستان تربت جام در استان خراسان رضوی ایران است.

جمعیت

این روستا در دهستان دشت جام قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶٬۸۲۵ نفر (۱٬۳۹۰خانوار) بوده‌است.

شهر احمدآباد صولت

چهارشنبه 11 آذر 1394  11:01 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر همت آباد

شهر همت آباد ، مرکز بخش طاغنکوه از توابع شهرستان فیروزه میباشد که بعد از ادامه مسير از شهر فيروزه در امتداد مسير به سمت سلطان‌آباد در جاده قدیم نیشابور به سبزوار اولين شهر، شهر همت‌آباد است و درست در دو طرف جاده ارتباطي گسترش يافته است . فاصله این شهر از مرکز شهرستان 10 کیلومتر میباشد که از سمت شرق به شهر فیروزه از سمت غرب به شهر سلطان آباد ، ازسمت شمال شرق به شهر بار و از سمت جنوب به شهرستان نیشابور محدود میباشد.

شهر همت‌آباد يك شهر دشتي بين راهي است كه هيچ‌گونه عنصر طبيعي در اطراف آن وجود ندارد. موقعيت نسبي شهر همت‌آباد بر مبناي روابط دروني و بروني اين شهر با واحدهاي سكونتگاهي و عناصر مصنوع همجوار آن به شرح ذيل است. جاده قدیم بين شهري نيشابور- سبزوار از داخل بافت كالبدي شهر عبور مي‌كند و شهر را به دو نيمه شمالي و جنوبي تقسيم مي‌نمايد.

عوامل و فرصتهاي تاثيرگذار در توسعه كالبدي، اقتصادي و اجتماعي شهر:

v وجود راه‌آهن مشهد – تهران در شمال شهر.

v وجود جاده‌ارتباطي بين‌شهري سبزوار- نيشابور جهت دسترسي آسان به مراكز شهري.

v نزديكي به مركز شهرستان و مركز دهستان شهر فيروزه.

v توپوگرافي هموار و وجود اراضي باير وسيع در داخل بافت و اطراف شهر.

شهر همت‌آباد در يك منطقه كاملاً هموار و دشتي قرار دارد. شهر به شكل فشرده و خطي در دو سمت جاده بين شهري گسترش يافته است. سراسر اطراف شهر همت‌آباد را تا شعاع 5 كيلومتري منطقه پست و هموار زمين‌هاي كشاورزي تشكيل داده‌اند. به لحاظ توپوگرافی هیچ مانعی در برابر توسعه کالبدی شهر در جهات متفاوت وجود ندارد. به لحاظ مخاطرات طبيعي به دليل عدم وجود كوه‌هاي مرتفع در شهر هيچ گسلي شهر را تهديد نمي كند و خطر ريزيش تخته‌سنگي و يا لغزش و رانش زمين در شهر وجود ندارد.

دسترسي به شهر همت‌آباد از طريق مسير جاده قديم نيشابور- سبزوار به تهران صورت مي‌گيرد. شهر در شمال راه آهن مشهد- تهران واقع شده‌است. يكي از عوامل رشد و توسعه اقتصادي، اجتماعي، كالبدي شهر عبور جاده ارتباطي بين‌شهري نيشابور– سبزوار از داخل شهر است.

اقتصاد اکثر مردم شهر وابسته به کشاورزی و دامداری است و این منطقه یکی از مناطق مهم تولید محصولات کشاورزی است عمده تولیدات زراعی منطقه گندم و جو ، ذرت ، هندوانه محلی و گوجه فرنگی میباشد و با توجه به تولید بالای آن در منطقه متأسفانه به دلیل عدم وجود بازار مناسب در منطقه تخمه هندوانه تولیدی به شهرستان سبزوار و گوجه فرنگی تولیدی به شهرستانهای مجاور ارسال میگردد .

وجود اراضی مستعد کشاورزی بالغ بر680 هکتار این منطقه را به بعد اصلی تولید محصولات کشاورزی تبدیل نموده است و رونق بالای دامداری و وجود حدود 6300 راس دام سبک و 4550 راس دام سنگین در منطقه زمینه را جهت سرمایه گذاری در فرآوری محصولات کشاورزی و دامی مستعد ساخته است.

جمعیت شهر همت آباد بر اساس سرشماری سال 1385 تعداد 1597 نفر و وسعت محدوده خدماتی شهر همت آباد 102 هکتار می باشد.

شهر همت آباد

چهارشنبه 11 آذر 1394  11:01 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر سفیدسنگ

سفیدسنگ شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش قلندر آباد شهرستان فریمان قرار دارد. جمعیت این شهردر سال ۱۳۸۵، برابر با ۴۹۷۴ نفر بوده‌است.

شهر سفیدسنگ

شهر سفیدسنگ

چهارشنبه 11 آذر 1394  11:02 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر زو

شهرزو شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش زاوین شهرستان کلات قرار دارد و مرکز این شهرستان است.

جمعیت این شهردر سال ۱۳۸۵، برابر با ۴۰۸۸ نفر بوده است.

شهر زو

شهر زو

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر مزدآوند

مزداوند شهری است در استان خراسان رضوی در شرق ایران. این شهر در بخش مرزداران شهرستان سرخس قرار دارد.

شهر مزداوند یا مزدوران (مرزداران) در مغرب و جنوب سرخس قرار دارد. از نظر سابقه سکونتی و منشاء قومی با منطقه مشرق وشمال سرخس تفاوت‌های زیادی دارد. شهر مزداون در زمره دهستان‌های بسیار قدیمی شهرستان سرخس محسوب می‌شده‌است و دارای موقعیت سوق الجیشی مهم و به منزله دروازه ورودی سرخس به شمار می‌رود. بخش عمده‌ای از مردم این شهر فارسی و برخی دیگر بلوچی و ترکی صحبت می‌کنند که این حکایت از ترکیب قومی در این شهر دارد.

تاریخچه

از قرائن وشواهد چنین استنباط می‌شود که این شهر از قرون اولیه اسلامی و قرار گرفتن در جاده ابریشم شهرت فراوانی داشته‌است. اکنون مزدوران از مناطق مهاجر پذیر شهرستان سرخس محسوب می‌شود.

قدامه بن جعفر، درگذشتهٔ ۳۲۰ هجری قمری از مزدوران به عنوان یکی از منازل اصلی بین سرخس – نیشابور چنین یاد می‌کند، «از نیشابور به بغیس چهار فرسنگ است واز بغیس به حمراء شش فرسنگ واز حمراء به مثقب طوس پنج فرسنگ و از مزدوران به اوگینه (رباط شرف)هشت فرسنگ و از اوگینه به شهر سرخس شش فرسنگ و از سرخس…..»

قدمت و ایجاد این شهر را عوامل و زیر سازهای خاص طبیعی از جمله، واقع شدن در جاده ابریشم و جاده فعلی سرخس – مشهد، وجود چشمه‌های آب و موقعیت سوق‌الجیشی بی‌بدیل این منطقه تعیین کرده‌است.

هانری دو بلوک ویل (HENRY DE BLOQUEVILLE) فرانسوی و میرزا محمدحسین مهندس، هر دو در گزارش‌های خود از مرزداران به عنوان یک قلعه استحفاظی یاد می‌کنند.

مزداوند زادگاه احتمالی زرتشت

امروزه بیشتر دانشمندان بر آنند که زرتشت بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد،در خوارزم به دنیا آمده و می‌زیسته‌است. البته در هیچ متنی تصریح نشده‌است که ایرانویج همان خوارزم است. نخستین کسی این نظریه را مطرح کرد مارکوارت بود. هنینگ این نظریه را گسترش داد و بر آن بود که خوارزم بزرگ تنها شامل ناحیهٔ معروف خوارزم نبوده، بلکه نواحی گسترده‌تری تا مرو و هرات را در برمی‌گرفته‌است. در یشت‌های اوستا چند بار از رود دایتی به عنوان رودی که زرتشت در کنار آن می‌زیسته، نام برده شده‌است. اسم اصلی و ایرانی این رود باید وخشو باشد صورت سانسکریت آن اوخشينت است و کلمهٔ اُکسوس (Oxus) که جغرافی‌نويسان قديم يونان و روم در مورد اين رود به کار برده‌اند، مأخوذ از همين واژهٔ ايرانی است. برخی از دانشمندان رود اکسوس را با رود جیحون یکسان دانسته‌اند اما برخی دیگر از دانشمندان مانند مارکوارت از توصیف هرودوت از رود اکسوس چنین نتیجه گرفته‌اند که این رودخانه همان رود تجن و شعبهٔ آن هری رود است. نظریهٔ دیگری که مطرح شده از آن هومباخ است. وی با تکیه بر نظر مارکوارت در مورد یکی انگاری رود اکسوس و رود تجن و قبول این نظر هنینگ که زادگاه زردشت در نواحی رود تجن بوده‌است، بر آن است که درهٔ رودخانهٔ کشف رود که شعبهٔ غربی تجن است، احتمالاً ایرانویج به شمار می‌رفته‌است. این محل در ناحیه‌ای بوده‌است که فعلاً در آنجا مزداوند در حدود ۱۰۰ کیلومتری شرق مشهد و در نیمه راه سرخس قرار داد. هومباخ نام مزداوند را مشتق از مزدا (اهورامزدا) می‌داند و می‌نویسد که مزداوند بر گردنه‌ای قرار دارد که درهٔ کشف رود را از دشت ترکمنستان جدا می‌سازد و از این رو، مرز سنتی میان ایران و توران را تشکیل می‌دهد.

شهر مزدآوند

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

شهر یونسی

شهر يونسي در استان خراسان رضوي و در طول 58/26 درجه و عرض 48/34 درجه جغرافيايي واقع گرديده و ارتفاع اين شهر از سطح درياي آزاد 1098 متر است.

شهر بر روي زمين هموار واقع شده است و شيب عمومي شهر در خيابان اصلي آن 02/0 درصد از شرق به غرب است. در اين شهر در اسفندماه سال 1383 شهرداري تأسيس گرديد و مركز بخش يونسي از شهرستان بجستان مي‌باشد.

يونسي با وسعت محدوده خدماتي 150 هکتار از شمال به كاشمر و سردق، از شرق به تربت‌حيدريه و فيض‌آباد، از جنوب به شهرستان گناباد، بجستان و فردوس و از غرب نيز به سردق و فردوس محدود است. يونسي در فاصله 1050 كيلومتري تهران، 260 كيلومتري مشهد، 41 كيلومتري بخش بجستان، 43 كيلومتري شهر فيض‌آباد و 50 كيلومتري مركز شهرستان گناباد قرار دارد. داراي 36 آبادي با سكنه است. بر اساس اطلاعات اخذ شده از خانه بهداشت در سال 1390 جمعيت شهر3671 نفر می باشد .

پايه اقتصادي شهر بر كشاورزي و دامداري استوار است و صنايع در يونسي به صورت صنايع دستي مي‌باشد كه خانواده‌ها در كنار كشاورزي و دامداري به آن مي‌پردازند. علاوه بر اين تعدادي معدن نيز در اطراف يونسي فعال هستند مانند معدن سنگ مرمر و سنگ آهك در كوههاي جنوبي يونسي، گچ خاكي در شمال‌شرقي يونسي و نمك آبي كالشور در شمال يونسي كه تعدادي از افراد را به خود مشغول كرده است.

شهر يونسي داراي روستاي تحت پوشش نمي‌باشد، ولي اهالي روستاي مرنديز در فاصله هفت كيلومتري از شهر گاهاً از خدمات شهري يونسي بهره‌مند مي‌شود.

شهر یونسی

شهر یونسی

شهر یونسی

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

گلمکان،شهری است از توابع بخش گلبهار شهرستان چناران در استان خراسان رضوی ایران.

شهر گلمکان منطقه‌ای کوهستانی و سردسیر واقع در دامنه شمالی رشته کوه بینالود که شامل چندین روستا و به مرکزیت شهر گلمکان می باشد.این منطقه وسیع از جنوب به شهرستان نیشابور و رشته کوه بینالود، از شمال به دشت مشهد و محور مشهد -چناران واز غرب به کوه تخته رستم و تخت اخلمد و از شرق به مناطق زشک و شاندیز محدود می باشد. در این منطقه چند شاخه رودخانه دائمی که از رشته کوه بینالود سرچشمه می گیرند وجود دارد که از مهمترین آنان می توان به رودخانه گلمکان با طول تقریبی 30 کیلومتر اشاره کرد که در سر چشمه آن و در میان بلندترین ارتفاعات خراسان دریاچه طبیعی چشمه سبز با وسعت تقریبی 15 هکتار وجود دارد که آب سبک و گوارای آن به منظور آبیاری باغات و مزارع شهر گلمکان استفاده می شود.بواسطه شرایط اقلیمی مناسب محصولات سردسیری مرغوبی از جمله :گیلاس،آلبالو،سیب و گردو در این منطقه به وفور تولید می شود .همچنین بدلیل وجود باغات ، رودخانه های دائمی و ارتفاعات ،این منطقه از مناسب ترین ییلاقات اطراف مشهد بشمار می آید.زبان مردم منطقه فارسی است که آنرا با لهجه ای شیرین تلفظ می کنند.
خانه های گلمکان در کنار رودخانه گلمکان در جهت غرب به شرق گسترش پیدا کرده است و مساکن آن از نوع مجتمع می باشند و کوچه ها از نظم خاصی پیروی نکرده اند و از غرب به شرق محلات به یکدیگر متصل می شوند.

ساخت خانه ها از نظم خاصی پیروی نکرده است و در قسمت اعظم گلمکان خانه ها به شکل پلکانی و فشرده در کنار هم قرار گرفته اند. این بی نظمی حتی باعث ایجاد پیچ و خم هایی زیادی در مسیر اصلی گلمکان شده است.شاید کمبود زمین جهت ساختمان سازی ، صحیح بودن قبله خانه و جلوگیری از شارع بودن از عوامل این بی نظمی ها باشد .

مصالح ساختمان ها در قدیم از چوب و خشت خام بوده ولی ساختمانهای جدید از سبک و معماری مدرن شهرها پیروی کرده است .

بافت خانه های قدیم به علت این که روستائیان معمولاً دارای گاو وگوسفند پرواری و یا شیرده بوده اند دارای کاهدان و طویله بوده است که اکثراً در طبقه پایین قرار گرفته است و طبقه بالا جهت اقامت اهالی است که هر خانه اختصاص به کسان یا چیزهایی دارد .مثلاً خانه نو برای مهمان ها و خانه ته و خم پُشون معمولاً جهت انبار استفاده می شود .توالت ها معمولاً در حیاط منزل است و فاقد حمام بوده است .

اکثر خانه ها فاضلاب خود را به غیر از توالت از طریق لوله به داخل نهرها و کوچه ها هدایت می کرده اند .

علت قرار گرفتن خانه ها در قدیم در مناطق بلند علاوه بر بلااستفاده بودن این زمین ها برای کشاورزی ، شاید به منظور به دور بودن از خطر طغیان رودخانه هم باشد .

خود گلمکان در قسمت مسکونی به سه قسمت مهم تقسیم می شود .از ورودی گلمکان از جاده اصلی محله پایین ، قلعه وسط و حاجی آباد است .

گلمکان دارای 3 محل اصلی است که در اصل میدان های عمومی ده محسوب می شوند .کوچه ها و پس کوچه های ده به این میدان ها ختم می شوند .این محلات عبارتند از محله پایین ، قلعه وسط ، حاجی آباد .در هر میدان درخت چناری کاشته شده است که در محله پایین چنارهای جوانتری به چشم می خورد ولی در قلعه وسط و حاجی آباد درختان چنار قدیمی و غول پیکری دیده می شود .

هر محل نیز متشکل از محله های دیگری می باشد :

1- محله پایین : سر پل – کوچه حمام – کوچه آقادیها – کوچه خاکستری – خانقاه – باغ خِرَبَه – مِچِّد بالا – مِچِّد حیطه قَضی.

علاوه بر محلات داخلی روستا و مزارع و باغات هم برای خود نام هایی دارند … چِل بَزَه – یِکِلنگه – بَزمِ شِریف- بَزرِخنَوی – بَزکِلَوور- اُستُرک – اورُون و …

2- قلعه وسط : در قلعه – پی چنار – مِچِّد حسن تقی – تغ قلعه – تپه دووَنی – زِر قلعه – شهر نو – زمین وییی – عمرت – قله بالا- تَشِر حجی – آسیا لک لکی و…

مزارع و باغات : بزه عبدالله – گِزِندَر – بزعرب – باغ بلند- جنت آباد- هشت آباد – چهارتخته – خرس آباد- حسن آباد – بزچشمه و…

3- حاجی آباد : پی چنار (در مِچِّد حج آباد ته) – زر حولی علدی – کوچه آسیا- کوچه خرکری – جو ته – حوض بالا و…

مزارع و باغات : حیطه پی سر – ته هشتی – کتل چاهها – سرآسیا- بزه نعلی – چَرباغ – باغی برجو – پی برج – بغل تقی آباد و…

از نظر طبقاتی فقیر و غنی در کنار همند و به اصطلاح بالا شهر و پایین شهر وجود ندارد .

اخیراً راه ارتباطی دیگری از نوع شوسه نیز تحت عنوان بلوار شهدای گلمکان از میان زمین های شرکت تعاونی زراعی گلمکان کشیده شده است که فاصله این روستا را با چناران نزدیک ساخته است .

گلمکان

گلمکان

گلمکان

گلمکان

گلمکان

چهارشنبه 11 آذر 1394  11:03 PM
تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

بخش پیشین یکی از بخش‌های شهرستان سرباز در استان سیستان و بلوچستان ایران است .

تقسیمات کشوری

بخش پیشین
دهستان پیشین
دهستان جکیگور
شهر پیشین

جمعیت

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش پیشین شهرستان سرباز شهر در سال ۱۳۸۵ برابر با ۳۰۲۲۶ نفر بوده است .

شهر پیشین

تشکرات از این پست
hossein201273
hossein201273
کاربر طلایی1

مهرستان با نام پیشین زابُلی یکی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان ایران است.

جمعیت

طبق آمار سال ۱۳۹۰، این شهرستان دارای ۶۱۰۱ کیلومترمربع مساحت و ۶۲۷۵۶ نفر جمعیت می باشد.

موقعيت جغرافيايي و جاذبه هاي تاريخي

مهرستان با ۴۲/۶۱ طول جغرافیائی و ۱۸/۲۷ عرض جغرافیائی در ۹۸ کیلومتری سراوان ۶۰ کیلومتری سیب و سوران،۱۲۰ کیلومتری ایرانشهر، ۱۲۰ کیلومتری سرباز و ۱۴۵ کیلومتری خاش قرار دارد واز طریق شهرستان سرباز به بندر چابهار ارتباط دارد.

شهرستان مهرستان یکی از شهرستان های چهارده گانه استان سیستان و بلوچستان می باشد که بعنوان شهرستانی جدیدالتاسیس در دی ماه ۱۳۸۷ با ارتقاء سراوان به سه شهرستان مهرستان و سیب و سوران و سراون دو بخش مرکزی و آشار تقسیم گردید. شهرستان مهرستان نام اسبق آن مه گس بوده و کلمه «مه گس » mahgas یک واژه قدیمی پهلوی می باشد که از دو جزء «مه» به معنی بزرگ و «گس» به معنی شهر و جا تشکیل گردیده است .کلمه ی گس امروزه در ادبیات بلوچی مورد استفاده می باشد.

مهرستانی ها بلوچ هستند و به زبان بلوچی سخن می گویند و دین و مذهب مردم اسلام و سنی حنفی می باشد. مهرستان با توجه به اینکه ۵ سال از شهرستان شدنش می گذرد هنوز از ادارات دولتی، مدارس نمونه، بیمارستان، جایگاه مواد سوختی و کلا رنگ و روی شهرستان در آن دیده نمی شود.

جمعیت شهرستان مهرستان ۶۷۴۵۳ نفر بر آورد شده است.
زبان و لهجه در مهرستان

اولین محققی که لهجه‌های بلوچی را بیشتر بطور سیستماتیک مورد مطالعه قرارداد ویلهلم گیگر Wilhelm Geiger بود. او بلوچی را به دو لهجه اصلی تقسیم کرده و بلوچی شمالی (سرحدی) و بلوچی جنوبی (مکرانی) نامید. وی همچنین بلوچی جنوبی را به گروههای شرقی و غربی و بلوچی شمالی را به گروههای شمالی و جنوبی که بترتیب توسط طوایف لغاری Leghلri و مری Mari نمایندگی می‌شدند تقسیم کرد. گیگر برای نشان دادن تفاوت لغوی لهجه‌ها به این واقعیت اشاره می‌کند که بلوچی شمالی به میزان بالایی از زبانهای هندی همسایه لغت اقتباس می‌کند در حالیکه بلوچی جنوبی بیشتر دارای لغات اقتباس شده با ریشه فارسی می‌باشد.(ترجمه و نقل از جهانی (۸۹))

یکی دیگر از محققین لهجه‌های بلوچی “سر جرج گریرسون” Sir George Grierson می‌باشد. او لهجه‌های بلوچی را به شرقی و غربی تقسیم کرد. وی معتقد بود که بلوچی غربی در محدوده حکومتی بریتانیا دارای سه لهجه می‌باشد و آنهارا بر اساس منطقه عمده‌ای که در آن صحبت می‌شوند، لهجه کراچی karلči، کیچی kیči و پنجگوری panjguri نامید.

محقق برجسته دیگری که بصورت سیستماتیک لهجه‌های بلوچی را مطالعه کرده است پروفسور جوزف الفنبین Josef Elfenbein می‌باشد، او در کتاب “زبان بلوچی، لهجه شناسی بامتن” برای نشان دادن تفاوت بین لهجه‌های مختلف، لیستی شامل آواشناسی، دستور (صرف و نحو) و لغت تهیه کرده و آنرا بعنوان معیار مقایسه شباهت‌ها و تمایز لهجه‌ها بکار برده است. در اینجا فقط به چند مورد از ویژگیهای خاص این لهجه‌ها بر اساس معیار الفنبین اکتفا می‌کنیم[۲][۳].

زبان و لهجه در مهرستان اغلب لهجه بلوچی آنهم از نوع ایرانشهری، سربازی، لاشاری، سرحدی و… می‌باشد. وزبان فارسی نیز در این شهر موجود می‌باشد. البته برخی از ساکنان اصلی مهرستان یعنی طوایف آزادی و اربابی لهجه ی غلیظ و مخصوص به خودشان را دارند.

شعر و موسیقی محلی

موسیقی مهرستان طی سالیان دراز گرما بخش شادی و شور مردم این سامان بوده‌است سازه‌هایی مثل قیچک، رباب، بنجو، تمبورک، و دهلک وسعتی در خور توجه به موسیقی این خطه داده‌است. دهل و سرنا از دیگر سازهای رایج بویژه در قادراباد رونق افزای جشن و سرور بوده است . از انواع موسیقی در شهرستان می‌توان موسیقی‌های مجلسی را نام برد.

از هنرمندان بنام مهرستان می‌توان از محمد سورنایی و در مرکزشهر گروه موسیقی جوانان به خوانندگی عبدالملک حسینی را می توان نام برد. و از شاعران شهرستان می توان یارمحمد اربابی (شیدا) و محمد رفیع محمودزهی را نام برد .
بازیهای محلی

تنوع و تعدد بازی‌های سنتی در مهرستان گسترده‌است برخی از این بازیها عبارتند از نه دارو ،سه دارو ، تلکی، هپت سنگ، مجول،چوک، تالی ،کپک ،چم چراگی ،دبل و….
پوشاک

پوشش مردان و زنان بلوچ بسیار ساده و در عین حال زیبا و مناسب برای اقلیم بلوچستان می‌باشد. عموماً پوشاک مردان بلوچ شامل یک پیراهن بلندو شلوار گشاد و بسیار پرچین به همراه دستار یا لنگی بردور سر می‌باشد. پوشاک زنان بلوچ نیز تقریباً مشابه پوشاک مردان است با این تفاوت که بخشهایی از سر آستین، سر پارچه و قسمت پیش و جلوی پیراهن را با قطعات پارچه با زیبا ترین نقش‌های بومی و محلی رنگارنگ سوزن دوزی شده و تزئین نموده‌اند، رنگ و نقش این تزئینات سوزن دوزی شده در مناطق مختلف بلوچستان اندکی با هم متفاوت می‌باشد.اما امروزه جوانان پیراهن را کوتاه تر و شلوار را تنگ تر می پوشند .و برای دوخت آن انواع مد دارند .

شهر مهرستان

شهر مهرستان

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها