0

عناب در طب سنتی

 
nazaninfatemeh
nazaninfatemeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 81124
محل سکونت : تهران

عناب در طب سنتی

در طب سنتی ایران مصرف جوشانده عناب به خصوص در فصول سرد سال برای درمان سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است.

 
عناب

شاید برایتان جالب باشد بدانید به عناب، خرمای قرمز، خرمای چینی یا خرمای هندی نیز می گویند. در طب سنتی ایران مصرف جوشانده عناب به خصوص در فصول سرد سال برای درمان سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است.
مزاج عناب از نظر طب قدیم معتدل و به اعتقاد ابوعلی سینا کمی سرد است و حرارت بدن را فرو می نشاند و تب بر خوبی است.
عناب به دلیل داشتن لعاب، نرم کننده سینه و ضد سرفه است و چای یا جوشانده آن گرفتگی صدا، آسم و تنگی نفس را برطرف می کند و برای جلوگیری از التهاب و آبریزش بینی توصیه می شود.

همان گونه که در روایات هم آمده است عناب خواب آور و آرام بخش اعصاب است و بی خوابی و خستگی شدید را برطرف می کند، مقوی سیستم ایمنی بدن است و برای تقویت مغز و حافظه مفید و عامل مهار کننده افزایش قند و فشار و اوره خون بوده و به سبب داشتن فیبر محلول، در کاهش چربی خون مؤثر است. عناب یکی از میوه هایی است که در درمان بیماری های کبدی از جمله کبد چرب مفید است.
این میوه ملین بوده و تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست به اثبات رسیده است و توصیه شده هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار دهید و میل کنید.
مطالعات بالینی نشان داده عناب مقوی دستگاه گوارش و هضم کننده غذا و ضد نفخ است. این میوه قدرت ماهیچه ها را زیاد می کند و بنیه بدن را افزایش می دهد.

چگونه عناب خشک را جویدنی کنیم؟

به طور معمول فصل برداشت عناب اول شهریور تا اوایل مهر است. اگر باغداران عناب را به صورت تر و تازه به بازار عرضه کنند کمتر از ده روز کپک می زند یا ترش می شود. به همین دلیل باغداران بخش عمده ای از عناب را خشک یا صبر می کنند میوه روی درخت خشک شود و سپس به بازار عرضه می کنند. عناب خشک تا 8 ماه بدون یخچال قابلیت نگهداری دارد.
چون جویدن عناب خشک به دندان آسیب می زند، در نتیجه قبل از مصرف آن را بشویید و به مدت 2 دقیقه و نه بیشتر در آب غوطه ور کنید. سپس 3 تا 4 ساعت صبر کنید تا رطوبت به مغز عناب نفوذ کند و بافت آن برای خوردن نرم و دلچسب شود.
لازم است بدانید عناب تا 40 درصد وزن خود رطوبت جذب می کند و اگر بیش از 2 دقیقه در آب غوطه ور باشد لیچ شده و ویتامین های محلول در آب آن خارج می شود. هرگز عناب را خارج از فصل به شکل تر نخرید، چون رطوبت آن مصنوعی است و شما به جای بخشی از وزن عناب، آب می خرید و مهم تر آن که ماندگاری آن به شدت پایین می آید و در کمتر از یک هفته خراب می شود.

نیم رس آن بندآورنده شکم بوده و آشامیدن ساییده آن با دانه جهت زخم روده ها به کار می رود

به طور کلی عناب:
دارای مزاج سرد و تر به اعتدال است.
صاف کننده خون و مولد خون صالح و نیکو است.
منضج اخلاط غلیظ است.
نرم کننده ریه و احشا است.
مسهل اخلاط رقیقه است.
برای رفع خشونت سینه و حلق و صدا ناشی از حرارت و سرفه و درد سینه و انواعی از آسم مفید است.
مسکن التهاب مخصوصا التهاب معده و تشنگی و حدت خون و کبد و گرمی است.
اصلاح کننده فساد کبد است.
نیم رس آن بندآورنده شکم بوده و آشامیدن ساییده آن با دانه جهت زخم روده ها به کار می رود.
ساییده با دانه آن با آب سرد جهت رفع اسهال مفید است.
جوشانده برگ آن را صاف کرده هر روز یک استکان با قدری شکر تا پنج روز متوالی بنوشید. این جهت خارش بدن مجرب است.
مصرف روزی یک استکان شربت عناب به ویژه در فصول گرم سال برای افرادی که غلظت خون و امتلای دم (انباشتگی خون در بدن و بیماری های ناشی از آن) دارند بسیار مفید است.

عناب

طرز تهیه شربت عناب
ابتدا 800 گرم عناب خشک را زخمی کرده و 12 ساعت در آب بخیسانید سپس آن ها را در 4 لیتر آب بجوشانید تا بپزد سپس عناب ها را له کرده مایع به دست آمده را صاف کرده و 3 کیلو شکر در آن بریزید و دوباره کمی بجوشانید، شربت عناب به دست می آید. هنگام نیاز نیم استکان از این شربت را در یک لیوان آب خنک حل کرده و بیاشامید تمام خواص دارویی عناب در این شربت موجود می باشد.
این شربت برای پاکسازی و تصفیه خون بسیار مفید است همچنین افرادی که به دلیل غلبه خلط دم حجامت می کنند بهتر است قبل از حجامت به مدت 15 روز از این شربت میل کنند.
البته مصرف عناب و در برخی موارد شربت آن در افرادی که معده های سرد و بیمار دارند باعث نفخ می شود در این صورت می توان از کمی عسل استفاده کرد.

جوشانده عناب: برای تهیه جوشانده عناب ۵۰ گرم آن را در یک لیتر آب بجوشانید تا حجم آن دوسوم شود.

مقدار مصرف
مقدار مصرف عناب در روز حداکثر پنجاه عدد (که معمولاً بین 10- 20 عدد کافی است) می باشد.
مضر معده سرد و تر و نفاخ (مخصوصا زیاد خوردن آن) است. مصلح آن شکر و مویز و گلاب است.

 

 


منابع:
جام جم - فاخره بهبهانی
تندرستان

از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست

سه شنبه 12 آبان 1394  11:26 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها