یکی از میوه های مفید و پر خاصیت در بین میوه های پاییزی خوشمزه خرمالو است که داری خواص بسیار زیادی از نظر درمانی و ویتامین هاست و ما در این مطلب به شرح توضیحی در مورد خرمالو و خواص خرمالو و مواد مفید تشکیل دهنده خرمالو رو برای شما به نمایش گذاشتیم که در ادامه مشاهده می کنید
مروری بر خواص خرمالو و شگفتی های پر خاصیت خرمالو
خرمالو که در غرب، سیب شرقی نیز نامیده میشود، میوهای است کروی شکل با پوست بسیار نازک که رنگ آن از زرد متمایل به نارنجی تا نارنجی پررنگ متغیر است.
خرمالو
قطر خرمالو بین 3 تا 8 سانتیمتر میباشد و به جز هسته که در برخی گونههای آن دیده میشود، تمام قسمتهای آن خوراکی است.
درخت خرمالو از خانواده Ebenaceae بوده و نام علمی آن Diospyros Kaki است. بر حسب طعم و بافت دو نوع واریته برای این گیاه مشخص شده است. میوه یک گونه از این گیاه تا زمانی که به طور کامل نرسد و نرم نشود، قابل خوردن نیست؛ اما گونه دیگر قبل از رسیدن کامل نیز قابل خوردن است. گونه اول را پس از چیدن از درخت میتوان در دمای اتاق نگهداری کرد تا کاملاً رسیده شود؛ اما گونه دوم باید پس از رسیدن کامل چیده شود. منشأ درخت خرمالو کشور چین است که بعدها از آنجا به ژاپن و کره و در دهه 1970 به آمریکا برده شد. این درخت به سرما حساس است و در مناطق گرمسیر رشد میکند.
خرمالو سرشار از آب و بتاکاروتن است و چنانچه این ویتامین به مقدار کافی به بدن نرسد نهتنها قدرت بینایی کم میشود، بلکه باعث خشن شدن پوست و شکننده شدن ناخن و موها و افت در میزان هوش و سلامت بدن میشود.
خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی ویتامینهای B3 ،B2، B1 و C است، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد. خرمالو به علت دارا بودن مواد معدنی، برای رشد و نمو بدن بسیار مفید است و آهن موجود در آن عنصر اصلی خونسازی و پتاسیم موجود در آن اشتهاآور و شستشو دهنده کلیه و کبد است.
هر عدد خرمالوی 168 گرمی دارای 118 کیلو کالری است، این میوه جزو میوههای پرانرژی محسوب میشود لذا افرادی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیادهروی کنند
عمدهترین اسیدهایی که در این میوه وجود دارند شامل اسید مالیک، اسید تارتاریک و اسید سیتریک هستند. این اسیدها باعث هضم بهتر غذا و نیز جذب بهتر بعضی از ترکیبات غذایی مانند آهن و روی می شود.
اگر خرمالو به خوبی رسیده باشد، برای کودکان نیز میوهای مفید محسوب میشود و در رشد و نمو آنها موثر است. میوه رسیده خرمالو سینه را نرم میکند و از آن برای درمان اسهال خونی هم میتوان استفاده کرد.
دانه میوه خرمالو که کوبیده و به صورت گرد درآمده باشد سنگ کلیه و مثانه را دفع میکند.
خرمالو؛ غنی از فیبر و بتاکاروتن
فواید بتاکاروتن موجود در خرمالو
بتاکاروتن یک رنگدانه گیاهی است که به مقدار فراوان در گیاهان نارنجی رنگ یافت میشود. بتاکاروتن پیشساز ویتامین A بوده و در داخل بدن میتواند به ویتامین A تبدیل شود. اما مقداری از بتاکاروتن نیز به طور مستقل جذب میشود.
* از مهمترین خواص بتاکاروتن میتوان به خاصیت آنتیاکسیدانی آن اشاره نمود. آنتیاکسیدانها با جمعآوری رادیکالهای آزاد و مواد اکسیدان، از سلولهای بدن در برابر تخریب محافظت میکنند؛ بنابراین بتاکاروتن میتواند از بروز بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و التهاب جلوگیری کند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن گردد. چنانچه غلظت آنتیاکسیدانها در بدن کاهش یابد، احتمال اکسیداسیون چربیهای خون زیاد میشود. چنانچه LDL اکسیده شود وارد جدار عروق شده و به تشکیل پلاک و گرفتگی عروق کمک میکند. بتاکاروتن رادیکالهای آزاد و مواد اکسیدان را خنثی و از اکسیداسیون LDL جلوگیری میکند. بنابراین بتاکاروتن که مقدار آن در خرمالو قابل توجه است، میتواند از بروز پلاکهای خونی و نهایتاً بروز انواع بیماریهای قلب و عروق جلوگیری نماید.
* از دیگر خواص بتاکاروتن و ویتامین A، پیشگیری از بروز سرطان است. یکی دیگر از مضرات رادیکالهای آزاد اکسیژن، تخریب DNA است. چنانچه DNA آسیب ببیند، احتمال تولید سلولهای سرطانی در بدن به شدت افزایش مییابد. بتاکاروتن با خنثی کردن رادیکالهای آزاد میتواند در پیشگیری از بروز سرطان موثر باشد. ویتامینA برای سلامت سلولهای مخاط ضروری است. چنانچه کمبود ویتامین A در بدن وجود داشته باشد، سلولهای مخاطی تغییر شکل داده و به سلولهای سرطانی تبدیل میشود. ویتامین A همراه با یک آنتیاکسیدان نظیر بتاکاروتن میتواند به طور موثری از بروز برخی انواع سرطان خصوصاً سرطان ریه، پوست، کولون، پروستات و کبد جلوگیری کند.
خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی ویتامینهای B3 ،B2، B1 و C است، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد
* علاوه بر آن، بتاکاروتن موجب افزایش تعداد و کارایی سلولهای ایمنی بدن میشوند. ویتامین A نیز در تقویت سیستم ایمنی بدن خصوصاً سلامت دستگاه گوارش موثر است.
فواید فیبر موجود در خرمالو
* یکی دیگر از ترکیبات قابل توجه در این میوه فیبر است. فیبرها سبب کاهش سرعت جذب برخی مواد مغذی، خصوصاً قندها شده و در عین حال میزان حساسیت به انسولین را نیز افزایش میدهند.
* همچنین دریافت فیبر از ایجاد یبوست پیشگیری میکند. فیبر سبب حجیم شدن مدفوع و دفع راحتتر و سریعتر آن میشود.
* فیبر همچنین موجب افزایش رشد و تکثیر باکتریهای مفید روده شده و مانع رشد باکتریهای مضر در آن میشود. در اثر تخمیر فیبر در داخل روده اسید بوتیریک تولید میشود که منشاء انرژی برای سلولهای روده است و به این ترتیب به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک مینماید.
برگ درخت خرمالو
خواص برگ درخت خرمالو
در طب سنتی از برگ درخت خرمالو نیز برای درمان بیماریها استفاده میشود. برگ درخت خرمالو حاوی فلاوونوئیدها است که خاصیت ضد فشار خون، ضد سرطان و ضدموتاژن دارد. در عین حال برگ این درخت حاوی مادهای به نام astragalin است که خاصیت آنتیهیستامین داشته و واکنشهای آلرژیک را کاهش میدهد. این ماده همچنین علائم درماتیت و التهاب را در پوست کاهش میدهد. در طب سنتی از برگ این درخت به صورت چای برای درمان این نوع بیماریها استفاده میشود.
بنابر این از میوه خرمالو و یا حتی برگ آن چه به صورت تازه و چه خشک شده میتوان به منظور پیشگیری از بسیاری بیماریها استفاده نمود.
فشار خونیها خرمالو بخورند
خرمالو سرشار از پتاسیم و منیزیم است به همین دلیل مصرف آن برای فشارخونیها میتواند مفید باشد. در 100 گرم خرمالو 160 میلی گرم و در یک عدد آن که حدودا 168 گرم است حدود 270 میلیگرم پتاسیم وجود دارد. از این رو مصرف آن برای بیماران قلبی عروقی و فشارخونیها مفید است.
دیابتیها خرمالو کم بخورند
هر عدد خرمالوی 168 گرمی دارای 118 کیلو کالری است، این میوه جزو میوههای پرانرژی محسوب میشود لذا افرادی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیادهروی کنند. در ضمن بیماران دیابتی هم به لحاظ دارا بودن قند فراوان در این میوه باید از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنند.
همه چیز در مورد ترکیبات و خواص مفید خرمالو این میوه هم فن حریف
خرمالو ؛ یک میوهی پاییزی پرطرفدار. مخصوص روزهای سرد. سرشار از ویتامین C و بتاکاروتن. تقویتکنندهی سیستم ایمنی بدن و با ارزش غذایی درخشان.
خرمالو
ننه سرما از راه میرسد و دماغها قرمز میشوند، در عوض میوهای شیرین و گس نیز از راه میرسد که محفل خانوادگی شبهای طولانی پاییز و زمستان را گرمِ گرم میکند. شبیه گوجهفرنگی است، یک گوجهفرنگی نارنجیپوش. با همان پوست نازک و ظریف که وقتی گازش میزنید لب و لوچه را جمع میکند. بله خرمالو را میگوییم. یک میوهی پاییزی پرطرفدار. مخصوص روزهای سرد. سرشار از ویتامین C و بتاکاروتن. تقویتکنندهی سیستم ایمنی بدن و با ارزش غذایی درخشان.
اگرچه نارس آن گس است و چندان قابل خوردن نیست اما اگر صبر کنید تا حسابی برسد بسیار شیرین و خوشمزه است. با ما باشید تا بیشتر با این میوهی نارنجیپوش آشنا شوید.
در مورد خرمالو
در غرب به خرمالو زردآلوی ژاپنی یا سیب آسیایی هم گفته میشود. این میوه شبیه یک گوجهفرنگی بزرگ با پوست صاف و نرم میباشد. خرمالو یک میوهی چینی است و میوهی ملی کرهایها و ژاپنیها هم محسوب میشود. در این کشورها خرمالو در وسعت زیادی کشت و مصرف میشود. درخت خرمالو یک درخت تزیینی زیبا میباشد که به راحتی قابل کشت است. رشد این درخت کم است و ارتفاع آن به زحمت از 5 تا 10 متر تجاوز میکند. درخت خرمالو عاشق آب و هوای مدیترانهای است اما سرمای زیاد را هم دوست دارد.
خرمالو در قرن نوزدهم میلادی پا به اروپا گذاشت. امروزه این میوه نه تنها در ژاپن و ویتنام کشت میشود بلکه در برزیل، ایران، لبنان، اسپانیا، ایتالیا، تونس، الجزایر و حتی آمریکا نیز کاشته میشود. باید بدانید که حدود 3000 گونهی مختلف از این میوه وجود دارد.
خرمالو سرشار از دو ماده معدنی بسیار مفید است. این میوه سرشار از پتاسیم و منیزیم میباشد که با کلسترول و فشارخون بالا مقابله میکند
ارزش غذایی خرمالو
هر 100 گرم خرمالو حاوی ارزش غذایی زیر است:
انرژی 60 تا 70 کیلوکالری
آب 75.5 گرم
فیبر 5.9 گرم
قند 23 گرم
ویتامین ث 7.6 میلیگرم
پتاسیم 210 میلیگرم
منیزیم 11 میلیگرم
آهن 0.15 میلیگرم
خرمالوی یک میوهی انرژی زا
این میوه دقیقاً مناسب روزهای سرد پاییزی است که بیشتر مردم کمی احساس خستگی و بیحالی میکنند. خرمالو به اندازهی انگور انرژیزا است. البته اگر دغدغهی تناسب اندام دارید و نمیخواهید چاق شوید نباید در مصرف آن زیادهروی کنید چون مصرف زیاد آن کالری زیادی به بدن میرساند. قندهای اصلی این میوه فروکتوز و گلوکز هستند. اگر میخواهید حسابی از خجالت خودتان در بیایید و کلی انرژی بگیرید یک عدد خرمالو را با کمی آب لیموترش، کمی ماست و عسل مخلوط کرده و هم بزنید. این معجون را صبحها زمانی که ناشتا هستید میل کنید.
خرمالو سرشار از ویتامین C
میزان ویتامین C موجود در این میوه قابل توجه است. این ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری است. اگر در فصل سرما لثههایتان خونریزی میکند امکان دارد به دلیل کمبود ویتامین C باشد. باید بدانید که مصرف خرمالو و جذب ویتامین C آن برای بالا بردن استحکام سلامت لثهها موثر است. این ویتامین برای شفافیت پوست نیز مفید است. البته توجه داشته باشید هر چه خرمالو رسیدهتر و شیرینتر باشد میزان ویتامین C آن نیز کمتر میشود.
خرمالو منبع بتاکاروتن و لیکوپن
خرمالو سرشار از کاروتن یا همان پیش ساز ویتامین A و همچنین لیکوپن است. این دو آنتیاکسیدان قوی باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد آسیبرسان شده و شما را در برابر بیماریهای مختلفی مانند بیماریهای قلبی عروقی و برخی از سرطانها ایمن میکند. رنگ نارنجی خرمالو ناشی از همین آنتیاکسیدان بتاکاروتن است. برای همین هم خرمالو مانند همهی میوهها و سبزیجات نارنجی برای سلامتی چشمها و حافظت از شبکیه چشم مفید است. از این گذشته بتاکاروتن موجود در آن، جریان خون سلولهای پوست را بیشتر میکند برای همین هم پوستتان خوش آب و رنگ میشود.
خرمالو
خرمالو و فیبرهایش
خرمالو منبع خوب فیبرهای غذایی محسوب میشود و حاوی میزان قابلتوجهی فیبر پکتین میباشد. اگر از یبوست رنج میبرید میتوانید به این میوه اعتماد کنید. فیبرهای موجود در آن باعث دفع راحت و رفع یبوست میشود. برای این کار توصیه میکنیم که روزانه دو مرتبه خرمالو میل کنید. توجه داشته باشید که این میوه حاوی آهن بوده و سدیم کمی دارد.
خرمالو برای مقابله با کلسترول و فشارخون بالا
خرمالو سرشار از دو ماده معدنی بسیار مفید است. این میوه سرشار از پتاسیم و منیزیم میباشد که با کلسترول و فشارخون بالا مقابله میکند. مزیت دیگر این میوه این است که سدیم (نمک) کمی دارد. توصیه میکنیم اگر دچار بیماریهای قلبی عروقی هستید و یا چربی و فشارخونتان بالاست از این میوه غافل نشوید. البته حواستان به قند موجود در آن باشد.
خرمالو برای آنهایی که سنگ کلیه دارند
این میوهی پاییزی برای افرادی که از سنگ کلیه و سنگ مثانه رنج میبرند مفید است. به خاطر اینکه این میوه حاوی میزان قابلتوجهی آب و ادرارآور است. هستهی کوبیده شدهی خرمالو نیز به دفع سنگ کمک کلیهها کمک میکند.
خرمالو سرشار از کاروتن یا همان پیش ساز ویتامین A و همچنین لیکوپن است.
این دو آنتیاکسیدان قوی باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد آسیبرسان شده و شما را در برابر بیماریهای مختلفی مانند بیماریهای قلبی عروقی و برخی از سرطانها ایمن میکند
آیا دیابتیها نباید از این میوه مصرف کنند؟
خرمالو یک میوهی شیرین و حاوی قند است. برای همین زیادهروی در مصرف آن برای دیابتیها خوب نیست. اما معنی حرفمان این نیست که دیابتیها نباید لب به این میوه بزنند. اگر بیماری قند دارید میتوانید روزانه یک عدد خرمالوی متوسط میل کنید. اما بیش از این برایتان خوب نیست. افراد معمولی که نگران اضافهوزن نیستند میتوانند روزانه دو تا سه عدد از این میوه میل کنند.
چند توصیه
اگر میخواهید از خوردن خرمالو لذت ببرید خرمالوی کاملا رسیدهای انتخاب کنید. بهتر است از یک قاشق چایخوری کوچک برای مصرف این میوه استفاده کنید.
خرمالوهای نارس طعم گسی دارند و لب و دهان را جمع میکنند به خاطر اینکه حاوی تانین هستند. اگر از این طعم و حس خوشتان نمیآید صبر کنید تا خرمالویتان کاملا برسد. این میوه در دمای محیط میرسد. اگر به مدت چند روز کنار سیب یا موز بماند خیلی زودتر میرسد.
اگر اهل مصرف میوههای یخ زده هم هستید باید بدانید میشود این میوه را نیز فریز و بعدها مصرف کرد.
خواص خرمالو میوه پاییزی و خشمزه و مفید
میوههای شیرین و خوشمزه خرمالو سرشار از مواد مغذی مفیدی (مثل ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها) هستند که برای سلامت مطلوب بدن حیاتی میباشند.
خرمالو
این میوه خوشمزه تزئینی شرقی بومی چین است. مدتها پیش در ژاپن گسترش یافته و در اواسط قرن نوزدهم به کالیفرنیا معرفی شده است. بهترین رشد درخت خرمالو در مناطقی است که زمستانهای معتدل و تابستانهای نسبتاً ملایم دارند.
درختان خرمالو به طور عمده به دو گروه اساسی طبقهبندی میگردند. آنهایی که میوه سفت دارند تا این میوهها در رسیدگی نرم گردند و آنهایی که میوهشان سفت نباشد.
خرمالویی که سفت نیست، حاوی تانن کمتری بوده و تا زمانی که به شاخه است قابل خوردن و شاداب میباشد. رنگ میوه از زرد- نارنجی روشن تا نارنجی- قرمز تیره متغیر است، میوه به طور کامل به جز دانهها و کلاهک آن خوردنی است.
ویتامینها
زآگزانتین یک کاروتنوئید مهم غذایی است که به طور انتخابی توسط ماکولای شبکیه چشم جذب میگردد و به جلوگیری از بیماری ماکولای چشم در کهنسالی کمک میکند. خرمالو منبع بسیار خوب ویتامین C یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای قدرتمند است. مصرف منظم غذاهای غنی از ویتامین C به بدن کمک میکند که مقاومت خود را در برابر عوامل عفونتزا، مواد مضر و رادیکالهای التهابی افزایش دهد. این میوه حاوی بسیاری از ویتامینهای گروه B مثل اسیدفولیک، پیریدوکسین (ویتامین B6)، تیامین و ... میباشد. این ویتامینها به عنوان کوفاکتورهای لازم برای عملکرد بسیاری از متابولیسمهای آنزیمی بدن عمل میکنند.
فواید میوه خرمالو برای سلامتی
این میوه کمکالری است و نیز چربی کمی دارد، اما منبع غنی فیبر غذایی است. خرمالو حاوی ترکیبات مفیدی از قبیل فیتوکمیکالهایی چون فلاوونوئیدها و آنتیاکسیدانهایی چون کاتچین و گالوکاتچین و نیز ترکیبات ضدتورمی مهمی است. کاتچینها دارای خواص ضدعفونت، ضدالتهاب و ضدهموراژی (از خونریزی شریانهای خونی کوچک جلوگیری میکند) میباشند. خرمالوهای تازه حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مثل بتاکاروتن، لیکوپن، لوتئین، زآگزانتین و کریپتوگزانتین هستند. این ترکیبات به عنوان محافظتکننده در مقابل رادیکالهای آزاد عمل میکنند.
مواد معدنی خرمالو
خرمالوی تازه حاوی مقادیر مناسبی از مواد معدنی مثل پتاسیم، منگنز، مس و فسفر است. منگنز کوفاکتوری برای سوپراکسید دیسموتاز (آنزیم از بین برنده قوی رادیکالهای آزاد) میباشد. مس کوفاکتوری برای بسیاری از آنزیمهای حیاتی مثل سیتوکروم C- اکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز است (دیگر مواد معدنی که به عنوان کوفاکتور این آنزیم عمل میکنند منگنز و روی هستند). همچنین مس برای تولید گلبولهای قرمز خون لازم است
نگهداری خرمالو
خرمالوهای سخت زمانی که سفت اما کاملاً رسیده هستند چیده میشوند. خرمالوهای نوع نرم زمانی که کاملاً رنگ پیدا میکنند و نرم میشوند آماده برداشت هستند. خرمالوهای سخت میتوانند بعداً در دمای اتاق برسند. هر دو نوع خرمالو باید با استفاده از چنگکهای دستی مخصوص برداشت از درخت جدا شوند. در نگهداری، میوههای تازه خرمالو با رنگ زرد و نارنجی روشن و بدون هرگونه فساد یا بریدگی روی آنها را انتخاب کنید. خرمالوی سخت و رسیده میتواند در یخچال تا چند ماه نگهداری شود. نوع نرم خرمالو ماندگاری کمتری دارد و میتواند در دمای اتاق تنها چند روز باقی بماند.
خرمالو منبع بسیار خوب ویتامین C یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای قدرتمند است. مصرف منظم غذاهای غنی از ویتامین C به بدن کمک میکند که مقاومت خود را در برابر عوامل عفونتزا، مواد مضر و رادیکالهای التهابی افزایش دهد
روشهای آمادهسازی
خرمالو میتواند به صورت تازه، خشک یا پخته استفاده شود. خرمالوی تازه و خام را میتوان به 4 قسمت تقسیم کرد و یا تمامی آن را مانند یک سیب خورد. گوشت خرمالو از حالت سخت تا آبدار وجود دارد و بسیار شیرین است.
چند دستور تهیه
* از خرمالوی خشک در بیسکویتها، کیکها، پودینگها و سالادها استفاده کنید.
* پودینگ خرمالو یک دسر بسیار محبوب میباشد که با استفاده از خرمالوی تازه تهیه میشود.
* از خرمالوی خشک به عنوان میانوعده یا در دسرها استفاده کنید.
روند پیری را توسط خواص خرمالو کند کنید
خرمالو روند پیری را کاهش میدهد
خرمالو، میوهای است که میتوان آن را خام یا پخته خورد. طعم آن قبل از این که کاملا برسد، کمی تلخ و گس است زیرا میزان تانین (نوعی پلی فنولز) موجود در آن بالاست. با رسیدن میوه، میزان تانین تغییر پیدا میکند و مزه تلخ آن از بین میرود.
خواص خرمالو
▪ کاتکینز، نوعی آنتی اکسیدان این میوه، دارای خاصیت ضدالتهابی و ضدعفونی است.
▪ ویتامین A، بتاکاروتن، لیکوپن، لوتئین، زیزانتین و کریتوزانتین نوعی آنتی اکسیدان در خرمالو بدن را در برابر روند پیری و بیماری محافظت میکند.
▪ ویتامین C موجود در آن، بدن را در برابر عوامل عفونی و رادیکالهای آزاد مقاوم میکند.
▪ خاصیت انقباضی دارد و از اسهال پیشگیری میکند و باعث کاهش تعریق میشود و خونریزی را کند یا متوقف میکند.
▪ پوست این میوه حاوی فیتوکمیکال است و از سلول ها محافظت میکند.
▪ این میوه دارای میزان زیادی انواع شکر مانند گلوکز و فروکتوز است.
▪ ماسک خرمالوی له شده، زرده تخم مرغ و آب لیمو برای پاک سازی منافذ پوست و رفع چین و چروک مفید است.