0

ربات های فضایی

 
khj1370
khj1370
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : مهر 1394 
تعداد پست ها : 5

ربات های فضایی

 

1‌.1‌فعالیت های ربات در فضا

1‌.1‌.1‌ربات  برای نمونه برداری از سیارات دیگر

اولین رباتی که برای این منظور به فضا فرستاده شد را می توان به ربات سوجورنر که در شکل 1 نشان داده شده است اشاره کرد این ربات در جولای سال 1997 به فضا فرستاده شد هدف اصلی این ربات بررسی سطح سیاره مریخ بود این ربات توسط  انسان کنترل می شد و به صورت خودکار نمی توانست ادامه  فعالیت بدهد  و قادر به شناسایی موانعی که بر سر خود داشت نبود حداکثر سرعت این ربات 01. متر بر ثانیه بود ربات بعدی که برای این منظور به فضا فرستاده شد مریخ نورد MERs  بود که در ژانویه سال 2004 به فضا فرستاده شد در شکل 2 این مریخ نورد نشان داده شده است این مریخ نورد دارای قابلیت های بیشتری نسبت به سوجورنر بود و می توانست موانع را شناسایی کرده و از آنها عبور کند این مریخ نورد مجهز به آزمایشگاه نمونه برداری پیشرفته تری نسبت به نمونه قبلی بود و خاک سیاره سرخ را نمونه برداری می کرد و بر روی آن تجزیه و تحلیل لازم را انجام می داد و اطلاعات را به زمین می فرستاد مریخ نورد   MERs  به علت اندازه بزرگ تر، قدرت بیشتر، ابزار دقیق تر و ارتباط بهتر با زمین توانایی بیشتری با نمونه قبلی داشت اما با روش سوجورنر کنترل می شد.

مریخ‌نورد اکتشاف یک ماموریت رباتی فضایی است که از دو مریخ‌نورد، روح و فرصت، برای تحقیق و کشف مریخ بهره می‌برد.

روح و فرصت تابستان ۱۳۸۲ که مقارن با نزدیک‌ترین ملاقات زمین و مریخ در چند ده سال اخیر بود، به سوی سیاره سرخ رهسپار شدند و در همان سال به مقصد رسیدند. این مریخ نوردها قرار بود فقط ۹۰ روز کار کنند، اما طراحی فوق العاده و ساخت بی نظیرشان سبب شد بتوانند زمستان مریخ را نیز پشت سر بگذارند و هشت برابر بیشتر عمر کنند. سال مریخی، نزدیک به دو برابر سال زمین طول می‌کشد و از آن جا که فاصله مریخ تا خورشید، بسیار بیشتر از فاصله زمین تا خورشید است، زمستان آن جا بسیار سخت تر و طولانی تر است. روح و فرصت در طول این یک سال مریخی توانستند هفتصد هزار تصویر به زمین مخابره کنند، بیش از ده هزار متر مسیر سنگلاخ را طی کنند و بسیاری از سنگ‌ها و صخره‌های سر راه را سوراخ کنند و مورد آزمایش قرار دهند. آن‌ها شواهدی قاطع برای حضور آب جاری در گذشته مریخ به دست آوردند که بزرگ‌ترین کشف سال ۲۰۰۳ لقب گرفت. آن‌ها نشانه‌های بسیار زیادی در مورد فعالیت‌های شدید درون مریخ پیدا کردند. از تپه‌هایی که رسیدن به آن‌ها رؤیایی بیش نبود، صعود کردند و بسیاری دیگر از واقعیت‌های سطح مریخ را نمایان ساختند. البته اطلاعات مشابهی که دو مریخ نورد از دو سوی مریخ ارسال کردند، نشان داد که این نشانه‌ها در همه جای مریخ وجود دارد و منحصر به یک منطقه خاص نیست.

در ۱۹ مهٔ ۲۰۱۰، سازمان JPL در ناسا مریخ‌نوردها را به بیشترین رکورد مدت ماموریت روی مریخ، اعلام کرد. قبل از آن وایکینگ1 در سال 1975 اولین سفینه ای که سالم روی مریخ نشست و به ماموریتش پرداخت، با رکورد ۲۲۴۵ سُل (روز مریخی) برابر با ۲۳۰۶ روز زمینی، رکورد داشت.

 

مریخ‌نوردهای روح و فرصت قرار بود نود روز کار کنند، ولی الان بیش از شش سال است مشغول کار هستند. در طول این مدت، اتفاق‌های زیادی روی داد که نزدیک بود آخر کار آن‌ها را رقم بزند. یک بار یک تکه سنگ درون یک بازو گیر کرده بود و دانشمندان هر کاری کردند، نتوانستند آن را خارج کنند، تا این که به طور اتفاقی، سنگ قِل خورد و از بازو خارج شد. یک بار هم فرصت در یک دشت شنی بوکس‌واد کرد. یکی از چرخ‌های روح هم خراب شده و نمی‌چرخد.

 

سلول‌های خورشیدی که تنها منبع تأمین انرژی این مریخ نوردها هستند، به مرور غبارآلود می‌شوند و انرژی تولیدی شان کاهش می‌یابد. اما در تابستان ۱۳۸۴ به شکلی اتفاقی، چند گردباد به هنگام ظهر پدید آمدند و غبارها را جارو کردند. در حال حاضر، هر دو مریخ‌نورد در کمال صحت و با انرژی کامل به کار خود ادامه می‌دهند. با توجه به این که این دو مریخ نورد، زمستان طولانی مریخ را نیز پشت سرگذاشته‌اند، به نظر می‌رسد حالا حالاها با مشکلی مواجه نشوند. اما این مأموریت که ۲۰ ماه بیشتر از زمان پیش بینی شده به طول انجامیده، انرژی و بودجه بسیار زیادی را در دفتر مطالعات مریخی ناسا به خود جذب کرده و برنامه‌های بعدی مریخ را با تعویق مواجه کرده است. هنوز مشخص نیست آیندهٔ این مأموریت و دیگر برنامه‌های در دست مطالعه به کجا می‌انجامد.

 

اندرو دانتزل، مدیر قسمت منظومه خورشیدی ناسا در واشنگتن می‌گوید: روح و فرصت ظاهراً برای ادامه داستان ماجراجویانه خود آماده‌اند. ما با دریافت این خبر خوب و با توجه به ضرورت ادارهٔ صحیح مریخ‌نوردها، پشتیبانی بیشتری از کار دسته جمعی تیم کنترل آن‌ها در زمین کردیم.

با این که مریخ نوردها تاکنون به خوبی فراتر از حد تفکر کار کردند، ولی آرام آرام اثرات فرسودگی و خستگی در آن‌ها به چشم می‌خورد.

یکی از تغییراتی که اخیراً در روند پروژه صورت گرفت، کاهش فعالیت مریخ نوردها از ۷ روز به ۵ روز در هفته است. بدین ترتیب، حدود ۲۰درصد از متخصصان گروه پشتیبانی که تقریباً ۱۰۰ نفر می‌شوند، مریخ نوردها را رها می‌کنند و سراغ پروژه‌های دیگر می‌روند. مریخ نوردان می بایست دو روز در هفته را فقط صرف جذب انرژی و شارژ کردن باتری‌های خود کنند.

در ۱ مهٔ ۲۰۰۹ روح در ماسه‌های نرم گیر کرد دانشمندان به تجزیه و تحلیل ماسه‌ها پرداختند و سپس روی زمین به آزمایش‌هایی پرداختند تا بتوانند روح را از آنجا نجات دهند و به ادامه کار در بیاورند. آزمایش‌هایی از قبیل شبیه سازی در جعبه ماسه با همان شیبی که روح در ماسه‌های مریخ گیر کرده است. در حال حاضر روح به خاطر اینکه نمی‌تواند از جای خود حرکت کند برنامه بر این شده که در همانجا به تحقیق ادامه دهد. ولی فرصت در حال حرکت به سمت یک آتشفشان خاموش (اندیور) است.

فرصت و روح به ترتیب و با فاصله دو هفته، نشانه‌های وجود آب مایع در زمانی دور در سیاره سرخ را کشف کردند. بررسی داده‌های ارسالی از مریخ نورد روح، مشخص کرد بستر این سطح در مجاورت با آب مایع، دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی شده است. هر دو مریخ نورد به نشانه‌هایی از آب از جمله سنگ‌های رسوبی و حاوی هماتیت رسیدند. فرصت خیلی زود اثبات کرد که مقدار زیادی آب به همراه نمک در فلات مریدیانی (محل فرود مریخ نورد فرصت) وجود داشته است. یافتن شواهدی از وجود آب در گذشته سیاره سرخ، مأموریت اصلی روح و فرصت به شمار می‌رفت. اینک به نظر می‌رسد این دو، پیش از به پایان رسیدن زمان مأموریت، موفقیت کامل خود را کسب کرده اند.

برای نخستین بار در تاریخ، انسان موفق به بررسی شهاب سنگی بر سطح سیاره‌ای دیگر شد. فرصت توانست شهاب سنگی را پیدا کند که بستر جرم آن از آهن و نیکل تشکیل شده است. این شهاب سنگ که به اندازه یک توپ بسکتبال است، کاملاً سوراخ سوراخ شده و ماهیت آن به کمک طیف نگارهای مریخ نورد مشخص شده است. تعداد اندکی از شهاب سنگ هایی که بر روی زمین یافت می‌شوند، این ترکیبات را دارند و بقیه آن‌ها عمدتاً صخره‌ای هستند. به طور مثال، جرمی که گودال معروف آریزونا را پدید آورده است، ترکیباتی مانند شهاب سنگ یافت شده بر سطح مریخ را داشته است. این شهاب سنگ در نزدیکی سپر گرمایی مریخ نورد در فلات نصف النهار یافت شده است.

روح و فرصت، دومین نسل مریخ نوردها به حساب می‌آیند. نسل اول در سال ۱۹۹۶ در رهیاب مریخ استفاده شد و سوجورنر نام داشت که اکتشافات آن در پروژه رهیاب (Pathfinder)در نوع خود بی نظیر بودند. ناسا اعلام کرد که سوجورنر فقط یک هفته بر روی سطح مریخ دوام می‌آورد. ولی مریخ نورد در حدود ۹۰ روز کار کرد و به طور ناگهانی، ارتباطش با زمین قطع شد. بعد از آن، دو مأموریت اصلی ناسا در سال‌های ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ با شکست مواجه شد. یک مدارگرد و مریخ نشین به همراه یک ریزکاوشگر در طول این دو مأموریت از بین رفتند. همین باعث شد ناسا درباره مأموریت‌های مریخ، کمی جدی تر بیندیشد.

 

کارهای ارزشمند مدارگرد اودیسه در هیاهوی اکتشافات روح و فرصت کم رنگ شده است، اما تصاویر و نقشه‌های ارزشمند این سفینه نیز ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را داشت. اودیسه برای انجام سه کار طراحی شده بود: ۱- نقشه برداری شیمیایی و معدنی از سطح مریخ ۲- جستجو برای یافتن آب در زیر لایه‌هایی نازک از سطح. ۳- اندازه گیری و تجزیه و تحلیل میزان تشعشعات محیطی و تعیین میزان تأثیر آن بر روی انسان.

اودیسه در سال ۱۳۸۰ پرتاب شد و از اواخر سال ۱۳۸۱ کار نقشه برداری خود را آغاز کرد. داده‌هایی که اودیسه از سطح مریخ فرستاده است، نیازمند سال‌ها مطالعه و تحقیق است. مریخ نشین انگلیسی بیگل۲ که همراه با مدارگرد سریع‌السیر مریخ، (Mars Express) متعلق به سازمان فضایی اروپا عازم سیاره سرخ شده بود، از کار افتاد. در نتیجه، امیدهای بی شمار محققانی که به دنبال داده‌های این مریخ نورد درباره شرایط زیستی مریخ بودند، نقش بر آب شد. در گزارشی که کمیته تحقیق ناسا در مورد این حادثه ارائه داد، مدیریت ضعیف، یکی از عوامل مؤثر در این شکست عنوان شده است.

به خاطر موفقیت هایی که دو کاوشگر روح و فرصت در سیاره سرخ داشتند، ناسا در حال برنامه ریزی مأموریت کاوشگر بعدی خود برای سفر به مریخ است. کاوشگرهای جدید، آزمایشگاه علمی مریخ و ققنوس (Phoenix) نام دارند. این کاوشگر برای یافتن نشانه‌های حیات میکروبی در گذشته و حال سیاره مریخ یا می‌تواند خاک و سنگ‌های مریخی را به میزان سه برابر بیشتر از کاوشگرهای قبلی جمع آوری و تحلیل کند. این مأموریت، حاصل همکاری بین‌المللی در زمینه اکتشافات فضایی است. آژانس فضایی فدرال روسیه، وزارت علوم و تحقیقات اسپانیا، آژانس فضایی کانادا و مؤسسه ماکس پلانک آلمان، از جمله مراکزی هستند که در این پروژه تازه نقش دارند.

این کاوشگر قصد دارد برای اولین بار، روش‌های دقیق فرود را بر روی سطح مریخ به کار ببرد. یعنی پاسخ به این سؤال که آیا کاوشگر می تواند خودش را بر روی سطح مریخ هدایت کند و فضاپیما قبل از بازشدن چتر نجات می‌تواند به بالای نقطه مورد نظر در مریخ پرواز کند و سپس فرود بیاید؟ قبل از فرود، فضاپیما باید چتر نجات و موشک‌های پس ران خود را آماده کند. این روش فرود، باعث می‌شود که کاوشگر در یک سطح۲۰ در۴۰ کیلومتری فرود بیاید. این مساحت، سه تا پنج برابر کوچک تر از منطقه فرود بر مریخ در مأموریت‌های گذشته است. آزمایشگاه علمی مریخ با شش چرخ و یک دوربین به کاوش خواهد پرداخت. این کاوشگر برخلاف کاوشگرهای دوقلو، یک دستگاه لیزر را برای تبخیر لایه نازکی از سطح صخره و تحلیل ترکیب عناصر مواد زیرین آن حمل خواهد کرد. سپس قادر خواهد بود تا نمونه‌های صخره و خاک این سیاره را جمع آوری و خرد کند و آن‌ها را برای تحلیل شیمیایی به محفظه آزمایش همراه کاوشگر منتقل کند.

طراحی این کاوشگر به گونه‌ای است که یک سری از ابزارهای علمی را برای شناسایی ترکیبات آلی مانند پروتئین ها، اسیدهای آمینه و سایر اسیدها و بازها که همگی از زنجیره کربنی به وجود آمده اند، به کار می‌برد. این مواد، از عوامل حیاتی زندگی هستند و با پیدا کردن آن‌ها در مریخ، می‌توان به اطلاعات تازه‌ای درباره حیات در این سیاره دست یافت. این وسیله همچنین ترکیباتی از قبیل گازهای اتمسفری را که ممکن است به فعالیت‌های بیولوژیکی مربوط باشند، شناسایی می‌کند. با استفاده از این ابزار، آزمایشگاه علمی مریخ، خاک و صخره‌های سیاره مریخ را با جزئیات بیشتر از قبل آزمایش خواهد کرد تا وجود آب و دی اکسیدکربن به صورت جامد، مایع یا گاز را در این سیاره مشخص کند. ناسا قصد دارد علاوه بر اطلاعات مأموریت‌های پیشین، بر مبنای تصاویر ارسالی از کاوشگر مدارپیمای مریخ که در سال ۲۰۰۶ شروع به کار می‌کند، مکانی برای فرود انتخاب کند.

 

1‌.1‌.1‌ربات برای عملیات در فضا

این دسته از ربات ها بر روی مونتاژ، بازرسی و تعمیر و نگهداری قطعات تمرکز می کنند این دسته از ربات ها در حال حاضر بر روی شاتل فضایی و  ایستگاه بین المللی فضایی مستقر هستند تلاش هایی برای افزایش قابلیت این دسته از ربات ها انجام شده است برای بالا بردن مهارت های مکانیکی در مونتاژ و افزایش سرعت آنها تا بتوانند مونتاژ قطعات را با دقت بهتری انجام بدهند برای بالا بردن توانمندی این ربات ها نیاز به پهنای باند بالا و زمان تاخیر کم بین انسان و ربات دارند  مونتاژ خودکار و نگهداری قطعات در فضا نیازمند مهندسی سیستم است تا بتوان اطمینان حاصل کرد که قطعات به درستی تعویض و نگهداری می شوند دانشمندان سعی دارند مهندسی سیستم را برای این دسته از ربات ها پیاده سازی کنند تا ضریب اطمینان این ربات ها افزایش یابد

1‌.1‌.2‌مونتاژ قطعات

در حال حاضر در فضا مونتاژ قطعات توسط فضانوردان و به کمک ربات ها صورت می گیرد این دسته از ربات ها دارای سیستم کنترل از دور هستند که توسط انسان فعالیت های آنها کنترل می شود . این دسته از ربات ها بر روی شاتل فضایی و ایستگاه بین المللی فضایی مستقر هستند بازوهای این ربات ها قطعات بزرگ را جا به جا می کند و فضا نوردان اجزا ریز و دقیق را مونتاژ می کنند.

تلاش بر این است که این ربات ها بتوانند قطعات حساس و ریز را نیز بتوانند مونتاژ کنند و مهارت و چابکی آنها به انسان نزدیک شود.

1‌.1‌.1‌بازرسی در فضا

اولین رباتی که برای این منظور ساخته شد توسط کشور آلمان طراحی شد این ربات که میر نام داشت هنگامی که  به فضا پرتاب می شد پرتاب این ربات با شکست مواجه شد و نتوانست به فضا برود . دانشمندان معتقد بودند که ربات می تواند سطوح بیرونی را بازرسی و اختلالات را در شاتل فضایی و ایستگاه بین المللی فضایی  را شناسایی کند.

1‌.1‌.2‌تعمیر و نگهداری در فضا

ربات های فضایی که بر روی شاتل و ایستگاه بین المللی فضایی نصب شده اند می توانند تا حدی تعمیر و نگهداری قطعات را انجام بدهند اما تعمیر و نگهداری قطعات پیچیده را نمی توانند انجام بدهند تلاش های بسیاری برای این دسته از ربات ها توسط دانشمندان صورت گرفته است و دانشمندان موفق به ساخت رباتی به نام  SPDM شدند این ربات می تواند قطعات را تعویض کند اما نمی تواند به صورت خودکار عیوب را شناسایی کند.( در حال حاظر حتی فضانوردان هم نمی توانند به خوبی این کار را انجام بدهند)

 

1‌.1‌.3‌ربات برای همکاری با فضانوردان

این دسته از ربات ها با فضانوردان همکاری می کنند و از فضانوردان پیروی می کنند ربات روبو نات1 و رنجر از این نوع هستند و در عملیات فضایی با فضا نوردان همکاری می کنند . این ربات ها ابزار و قطعات مورد نیاز فضانوردان را در اختیار آنها قرار می دهند.

 

1‌.1‌.4‌حرکت در فضا

حرکت در فضا کار بسیار دشواری است و برای رسیدن به این امر که ربات ها بتوانند در فضا حرکت داشته باشند مستلزم این است که بسیاری از قابلیت های رباتیک به کار گرفته شود و با خودکار بودن ربات در فضا این پیچیدگی به طور چشمگیری افزایش می یابد هم اکنون دانشمندان توانسته اند با استقلال محدودی که به ربات ها می دهند به این امر دست یابند برای این کار مسیر حرکت ربات، محیط پیمایش ربات، مکان هدف و موانعی که بر سر راه ربات وجود دارد را برای ربات برنامه ریزی می کنند

برای دستیابی به مدت زمان طولانی تر و پیمایش مسافت های طولانی توسط ربات تلاش هایی صورت گرفته است و دانشمندان بر روی آن ها مطالعات فراوانی انجام می دهند پیش بینی می شود که برای ماموریت های آینده قابلیت پیمایش ربات افزایش یابد و ربات بتواند به صورت خودکار در محیط فضایی قدم بردارد.

برای رسیدن به این امر اقداماتی لازم است که باید بر روی انجام شود تا ربات بتواند به خوبی در محیط فضایی پیمایش کند این اقدامات عبارتند از:

1-سلامت سیستم

2-برنامه ریزی پیچیده

3-جمه آوری داده های علمی

4-قابلیت های مکانیکی

5-توانایی ربات(مسایل مربوط به انرژی، نیرو و مسایل مربوط به حرارت)

1‌.2‌چالش های معمول

ارزیابی ربات های فضایی نشان داد که چالش های معمولی که ربات های فضایی با آنها روبرو هستند را می توان به 4 دسته زیر دسته بندی کرد

1-پایداری

2. طراحی کلی سیستم

3. صحت ماموریت

4- حضور مجازی

1‌.2‌.1‌پایداری

پایداری باعث می شود که ربات بتواند در شرایط غیر منتطره و یا خطاها به خوبی به عملکرد خود ادامه دهد پایداری یک چالش مهم است که باید در طراحی ربات های فضایی به آن دقت شود رباتی که متکی به خودش باشد می تواند خطاها را برطرف کند و این باعث افزایش زندگی ربات می شود چالش های دیگری برای ربات ها وجود داشته است که هم اکنون برطرف شده اند مانند چالش های فیزیکی نظیر قدرت، درجه حرارت و پوشش

1‌.2‌.2‌طراحی کلی سیستم

طراحی کلی سیستم کلید موفقیت و استحکام هر ربات برای انجام ماموریتش می باشد برای طراحی کلی سیستم بایستی آزمایشات زیادی بر روی ربات انجام شود. و برای رسیدن به این امر زیر ساخت هایی بایستی برای ربات در نظر گرفته شود که می توان به موارد زیر اشاره کرد

1- نیرو

2-ارتباطات

3-ناوبری

4- نگهداری

مهندسی سیستم تا حد زیادی می تواند استحکام عملیاتی ربات را افزایش دهد.

به عنوان مثال برای اکتشاف سایر سیارات مهمترین اقداماتی که بایستی بر روی ربات صورت گیرد عبارت است از:

1-توان تولیدی برای مدت زمان ماموریت

2-پهنای باند بالا

3- ناوبری

1‌.2‌.3‌صلاحیت ماموریت

انسان همیشه در اکتشافات فضایی درگیر بوده است چه به  عنوان مصرف کننده از اطلاعات جمع آوری شده  توسط ربات ها و چه به عنوان مدیران فعالیت های رباتی که بر روی عملکرد ربات ها نقش دارند. چالش این است که انسان بایستی دقیقه به دقیقه بر روی فعالیت های ربات ها نظارت داشته باشد و به جای اینکه بر روی اهداف ماموریت تمرکز داشته باشد. این کار می توان برای انسان خسته کننده باشد هدف آینده این است که ربات بتواند به طور خودکار ماموریت خودش را انجام بدهد و بیشتر به توانایی های خودش وابسته باشد.

1‌.2‌.4‌حضور مجازی

انسان بدون اینه به جایی سفر کند می تواند اطلاعات ارزشمندی از محیطی که ربات در آن قرار گرفته است را به دست آورد و انسان حضور فیزیکی در آن محیط ندارد تصور کنید یک زمین شناس از طریق سیستم های ارتباطی می تواند اطلاعات زیادی درباره نوع سنگ و یا نوع خاک سایر سیارات به دست آورد بدون اینکه آزمایشگاه خودش را ترک کند. یا یک مهندس بتواند بر روی مونتاژ تلسکوپ فضایی نظارت کند بدون اینکه از صندلی خودش بلند شود.

 

 

 

 

 

khj دانش آموخته دانشکده هوافضا دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

فوق لیسانس هوافضا گرایش مهندسی فضایی

 

چهارشنبه 29 مهر 1394  11:33 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها