روستاي مصر با حدود 120 نفر جمعيت در ميان شنهاي روان کوير مرکزي ايران قرار دارد. اين روستا اين روزها از مهمترين و جذابترين مناطق گردشگري ايران به حساب ميآيد و نام درياي شني کوير مصر براي بسياري از طبيعتگردان آشناست .مصر به همراه دو روستاي بسيارکوچک ديگر به نامهاي اميرآباد و فرحزاد دريک خط شمالي– جنوبي به طول حدود ۶ کيلومتر واقع شدهاند.
کوير مصر ايران، توسط رشته کوه هايي از جانب غرب، جنوب غرب و جنوب شرق محاصره شده است که بخشي از سلسله جبال کوه هاي فلات مرکزي ايران به حساب مي آيد. اين کوير در گودال هايي طبيعي در کوهپايه هاي اين کوه، تپه هاي ماسه اي زيبايي را تشکيل داده است که هدف گردشگري و کوير نوردي مي باشد. روستاي مصر به دليل قرار گرفتن در جنوب کوير بزرگ داراي آب و هواي گرم و خشک است.
مردم مصر در سال هاي اخير و به خصوص در ايام گردشگري بيشتر به مشاغل مربوط به اسکان و خدمات به مسافران مصر مي پردازند. شهرت کوير مصر زندگي آنان را نيز تغيير داده است. اما پيش از اين بيشتر به کشاورزي و دامداري مشغول بودند و در کنار کاشت زعفران و گندم به پرورش شترنيز اشتغال داشتند.
دکتر آلفونس گابريل جغرافيدان و جهانگرد اتريشي (متولد 1982) ميگويد: «کوير کسي را که يکبار اسير افسونش شده باشد هرگز رها نخواهد کرد.» اين جملهاي است که پس از سفر به کوير مصر ايران به آن ايمان پيدا خواهيد کرد. افسون آسمان کوير مصر تا پايان عمرتان بارها و بارها شما را به آنجا خواهد کشيد.
وجه تسميه کوير مصر
چندين سال پيش بنيانگذار روستاي مصر فرد سرمايهداري به نام يوسف بود که به شباني و چراندن گوسفندان ميپرداخت. عمر اين روستا شايد بيشتر از ۱۰۰ سال نباشد، اما همه آن را به نام مزرعه يوسف ميشناختند تا آنکه قناتهاي روستا خشک و کم آب شد و يوسف را مجبور به حفر چاه با موتورهاي ديزلي انگليسي کرد. چند سال بعد از بهرهبرداري از اين چاه، دوباره سفرههاي زيرزميني آب پائينتر رفت تا اينکه يوسف چاه عميقتري را در کوير مصر حفر کرد به همين دليل اهالي روستاهاي همجوار، اين روستا را «چاه دراز» ناميدند.
اما از آنجايي که يوسف اين نام را دوست نداشت از اهالي خواست چون نام وي يوسف و داستان يوسف پيامبر نيز در سرزمين مصر اتفاق افتاده بود از آن به بعد نام اين روستا را مصر بنامند. اهالي روستا نيز از آنجا که براي يوسف احترام زيادي قائل بودند، اين روستا را "مصر" ناميدند.
ديدني هاي کوير مصر
وجود چاه آب عميق، سرسبزي منطقه بياباني و کشت درخت گز و ... جهت جلوگيري از جابجايي شنهاي روان، بلوار به عرض حدود ۵۰ متر داخل روستا ، وجود خانههاي کويري و بازسازي آنها جهت اسکان توريست ، موتور سواري، شترسواري در کوير مصر و از همه مهمتر وجود نيزارهايي وسيع و سرسبز در فاصله ۵ کيلومتري روستاي مصر و وجود تپههاي شني در اطراف آن از جمله عواملي هستند که باعث جذب تورهاي کوير گشته است.
آسمان کوير چنان به شما نزديک است که حس ميکنيد اگر دستتان را دراز کنيد ميتوانيد ستارهاي از آن بچينيد. اين آسمان خيره کننده تنها مورد علاقه چشمان غير مسلح نيست چرا که ستاره شناسان هم ميتوانند در تمام فصول سال بدون هيچ مانعي در روستاي مصر به تماشاي ستارگان بنشينند.
از ديگر نقاط ديدني اين منطقه مي توان به درياچه نمک خور و کوير طبقه واقع در ۵۰ کيلومتري جاده خور ـ طبس، روستاي گرمه، روستاي محمدآباد کوره گز، روستاي عروسان، روستاي فرحزاد، جاده کاروان گذر عروسان ـ بيدستان، جاده آف رود ابراهيم زهرا، ريگ کله و کوير مرکزي اشاره کرد.
اما از ديدني هاي اطراف روستاي مصر مي توان به چال سلکنون، نيزار مصر، درياچه نمک سلکنون، تخت عباسي، تخت عروس و رمل هاي ماسه اي اطراف روستا اشاره کرد.
رملها اصليترين جاذبه کوير مصر هستند. پشتههاي شني از ماسه روان که تا پشت ديوار خانههاي روستايي سرک کشيدهاند. تجربه تماشاي وسعت زرد رنگ رملها در کوير مصر تجربهاي از به يادماندنيترين چيزهايي خواهد بود که چشم هر انساني با سفر به کوير مصر ايران ميتواند ببيند.