ویژگیهای دین
-
مبین بودن دین
" ما قرآن را بر تو نازل نکرديم مگر براى اينکه آنچه را در آن اختلاف دارند، براى آنها روشن کنى؛ و ( اين قرآن) مايه هدايت و رحمت است براى قومى که ايمان مىآورند ! " 1
-
اجباری نبودن دین
" پس تذکّر ده که تو فقط تذکّر دهندهاى ! تو سلطهگر بر آنان نيستى که (بر ايمان) مجبورشان کنى." 2
" اگر خدا مىخواست، (همه به اجبار ايمان مىآوردند،) و هيچ يک مشرک نمىشدند؛ و ما تو را مسؤول و محافظ ( اعمال ) آنها قرار ندادهايم ؛ و وظيفه و وکالت از کسی هم ندارى که آنها را (به ايمان) مجبور سازى ! " 3
-
آسان بودن دین
" خداوند، راحتى شما را مىخواهد، نه زحمت شما را ! " 4
" خداوند هيچ کس را ، جز به اندازه تواناييش ، تکليف نمىکند. " 5
" من با دينى ساده و آسان برانگيخته شدهام كسى كه با روشم ناسازگارى كند از من نيست . " 6
وقتی پيامبر معاذ بن جبل را برای دعوت و تبلیغ مردم یمن قبل حجة الوداع فرستاد , به او سفارش فرمود :
" اي معاذ ! در تبليغ دين به زيبايي و محبت خدا بشارت ده نه با كلام نفرت برانگيز و همچنين بر آنها آسان بگير و امر را بر آنها سخت نكن . " 7
-
حجت خدا بودن
" پيامبرانى که بشارتدهنده و بيمدهنده بودند ، تا بعد از اين پيامبران ، حجتى براى مردم بر خدا باقى نماند، ( و بر همه اتمام حجت شود؛) و خداوند، توانا و حکيم است. " 8
-
عقلانی بودن دین
" بگو: « اين راه من است ، من و پيروانم ؛ و با بصيرت کامل ، همه مردم را به سوى خدا دعوت مىکنيم ! منزّه است خدا ! و من از مشرکان نيستم! » " 9
" ابن سکیت اديب از امام دهم پرسید امروز حجت خدا بر مردم چیست ؟
امام فرمود : عقل است که می توان بوسیله آن امام صادق را از کاذب شناخت . " 10
-
فرهنگی بودن دین
" خداوند بر مؤمنان منت نهاد هنگامى که در ميان آنها ، پيامبرى از خودشان برانگيخت ؛ که آيات او را بر آنها بخواند ، و آنها را پاک کند و کتاب و حکمت بياموزد؛ هر چند پيش از آن ، در گمراهى آشکارى بودند. " 11
زيرنويسها :
1- " و ما انزلنا عليک الکتاب الا لتبين لهم الذي اختلفوا فيه و هدى و رحمة لقوم يؤمنون " - سوره نحل – 64
2- " فذکر انما انت مذکر - لست عليهم بمصيطر " - سوره غاشیه – 21 و 22
3- " و لو شاء الله ما اشرکوا و ما جعلناک عليهم حفيظا و ما انت عليهم بوکيل" – سوره انعام 107
4- یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر - سوره بقره, آیه 185
5- لاَ یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا - بقره (۲)، ۲۸۶٫
6- بعثت بالحنيفيّة السّمحة و من خالف سنّتى فليس منّى - نهج الفصاحه 861
7- یا معاذ بشّر و لا تنفّر , یسّر و لا تعسّر - صحیح بخاری, ج 5/ 204.
8- رسلا مبشرين و منذرين لئلا يکون للناس على الله حجة بعد الرسل و کان الله عزيزا حکيما " – نسا ، 165
9- " قل هذه سبيلي ادعوا الى الله على بصيرة انا و من اتبعني و سبحان الله و ما انا من المشرکين " سوره یوسف ، آیه 108
10- ابن سکیت : ما الحجه علی الخلق الیوم ؟ امام فرمود : العقل کافی صفحه: 28 رواية: 20
11- لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَى الْمُؤمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولاً مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ و َيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ و َالْحِكْمَةَ وَ إِن كَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُّبِينٍ . آل عمران ، 164
محمد صالحی 25/ 8 / 92 http://mahsan.parsiblog.com/