مناجاتهای شبانه و نمازهای ایشان حالت عجیبی داشت. گاه با خود زمزمه میکردند: تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز.
قبل از خواب 20 دقیقه الی نیم ساعت قرآن میخواندند و حدود ساعت 10 میخوابیدند. هر شب «مسبحات» را یعنی سور حدید، حشر، صف، جمعه، تغابن و سورۀ «سبح اسم ربک الاعلی» را که میفرمودند سورۀ امیرالمؤمنین(ع) است، قبل از خواب تلاوت میکردند. هنوز زمزمۀ بعضی از آیات او در گوشم هست که مثلاً این سورۀ حشر «... کی لایکون دوله بین الاغنیاء منکم و ما آتاکم الرسول فخذوه و ما نهیکم عنه فانتهوا ...» ایشان از ساعت 5/2 بعد از نیمه شب به نماز و مناجات میایستادند. حالات نیمه شب بخصوصی داشتند به گونهای که اگر بعضاً ما داخل اتاق ایشان میرفتیم تا چیزی برداریم، (مثلاً کتابی از بچهها آنجا میماند) ایشان اصلاً متوجه نمیشدند.
در بین الطلوعین مکرراً سورۀ فجر را میخواندند و با گریۀ شدید آیات آن را تلاوت مینمودند و شاید در هر فجر ده بار این سوره را میخواندند.
فصلنامۀ شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، سال سوم، شمارۀ 10، زمستان 1379، ص 54،55.
- See more at: http://www.motahari.ir/fa/content/1038#sthash.EKKeuONC.dpuf
قبل از خواب 20 دقیقه الی نیم ساعت قرآن میخواندند و حدود ساعت 10 میخوابیدند. هر شب «مسبحات» را یعنی سور حدید، حشر، صف، جمعه، تغابن و سورۀ «سبح اسم ربک الاعلی» را که میفرمودند سورۀ امیرالمؤمنین(ع) است، قبل از خواب تلاوت میکردند. هنوز زمزمۀ بعضی از آیات او در گوشم هست که مثلاً این سورۀ حشر «... کی لایکون دوله بین الاغنیاء منکم و ما آتاکم الرسول فخذوه و ما نهیکم عنه فانتهوا ...» ایشان از ساعت 5/2 بعد از نیمه شب به نماز و مناجات میایستادند. حالات نیمه شب بخصوصی داشتند به گونهای که اگر بعضاً ما داخل اتاق ایشان میرفتیم تا چیزی برداریم، (مثلاً کتابی از بچهها آنجا میماند) ایشان اصلاً متوجه نمیشدند. - See more at: http://www.motahari.ir/fa/content/1038#sthash.EKKeuONC.dpuf
اذکاروثواب
ثواب گفتن (لا اله الا الله )
امیرالمؤ منین علیه السلام فرمودند: هیچ بنده مسلمانى نیست که بگوید (لا اله الا الله )، مگر این که بالا رفته و هر سقفى را مى شکافد و به هیچ کدام از گناهان او بر نمى خورد، مگر این که آن را پاک مى کند تا این که به خوبیهایى همانند خود برسد و بایستد.
ثواب گفتن لا اله الا الله وحده و حده وحدهامام باقر علیه السلام فرمودند: جبرئیل نزد رسول خدا آمد و گفت : اگر شخصى امت تو (لا اله الا الله وحده وحده وحده ) بگوید، خوشبخت خواهد شد.

ثواب بردن نام خدا به هنگام وضو1. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که هنگام وضو نام خدا را ببرد، تمام بدنش پاک مى شود و این کار کفاره گناهان بین دو وضو خواهد بود. و کسى که نام خدا را نبرد، فقط آن مقدار از بدنش که آب به آن مى رسد پاک مى شود.
2. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که هنگام وضو نام خدا را بر زبان جارى کند، گویا غسل کرده است .
ثواب با وضو خوابیدن 1. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که با وضو به رختخواب برود، در حالى مى خوابید که رختخواب او عبادتگاه اوست .
ثواب ناخن گرفتن و کوتاه کردن سبیل
1. امام صادق علیه السلام از پدرانش علیه السلام روایت مى نماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: کسى که در روز جمعه ناخنهایش را بگیرد، خداوند عزوجل درد را از انگشتانش خارج و درمان را وارد آن مى کند
2. رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: کسى که در روز شنبه یا پنجشنبه بچیند و یکى را براى روز جمعه باقى بگذارد، خداى عزوجل فقر را از او دور مى گرداند.
ثواب خواندن نمازهاى پنجگانه در وقتشان امام صادق علیه السلام فرمودند: رسول خدا صلى الله علیه و آله وارد مسجد شد تعده اى از یارانش نیز در مسجد بودند. پرسیدند: مى دانید که پروردگار شما چه فرموده است ؟ پاسخ گفتند: خدا و رسولش داناترند. فرمود: بدرستى که پروردگار شما مى فرماید: اگر کسى این پنج نماز واجب را در وقت خودش بخواند و مواظب وقت آنها باشد، روز قیامت در حالى مرا دیدار مى کند که نزد من پیمانى دارد و به خاطر آن پیمان او را وارد بهشت مى نمایم . و کسى که آنها را در وقتشان نخواند و مواظب آنها نباشد، اختیار دارم ، اگر خواستم او را عراب مى کنم و اگر خواستم او را مى بخشم .
ثواب و فضیلت قنوت 1. امام صادق از پدرش از پدرانش علیه السلام از ابوذر نقل مى نماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: هر کدام از شما که قنوتش در سراى دنیا طولانیتر باشد، در توقفگاه روز قیامت راحتیش طولانیتر خواهد بود.
ثواب کامل بجا آوردن رکوع1. سعید بن جناح مى گوید: در حضور امام باقر علیه السلام در منزل او درمدینه بودم . حضرت علیه السلام بدون این که کسى چیزى بگوید، فرمودند: کسى که رکوع خود را کامل بجا آورد، در قبر وحشتى نخواهد داشت .
ثواب طولانى کردن سجده1. معاویه بن عمار مى گوید: شنیدم که امام صادق علیه السلام فرمودند: هنگامى که کسى بنده خدا را نمى بیند، سجده اش را طولانى کند، شیطان مى گوید: واویلا. فرمان بردارى کردند و سرپیچى کردم . سجده کردند و من امتناع کردم .
2. امام صادق علیه السلام فرمودند: نزدیکترین حالتهاى بنده به خداوند حالت سجده است
ثواب طولانى کردن سجده1. معاویه بن عمار مى گوید: شنیدم که امام صادق علیه السلام فرمودند: هنگامى که کسى بنده خدا را نمى بیند، سجده اش را طولانى کند، شیطان مى گوید: واویلا. فرمان بردارى کردند و سرپیچى کردم . سجده کردند و من امتناع کردم .
2. امام صادق علیه السلام فرمودند: نزدیکترین حالتهاى بنده به خداوند حالت سجده است
ثواب نماز1. امام صادق علیه السلام نقل مینماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: نمازى نیست که وقت آن برسد، مگر این که فرشته اى در برابر مردم ندا مى کند: اى مردم ! بلند شوید و آتشهایى را که بر پشتهاى خود افروخته اید، با نمازتان خاموش کنید.
ثواب نماز کسى که عطر بزند1. امام صادق علیه السلام فرمودند: دو رکعت نمازى که شخص عطر زده بخواند، برتر از هفتاد رکعت نمازى است که شخص عطر نزده مى خواند.
ثواب خوشحال نمودن مؤ من1. امام صادق علیه السلام فرمودند: خداوند عزوجل به حضرت داود علیه السلام وحى نمودند: همانا بنده اى بندگانم حسنه اى را انجام مى دهد و من بهشتم را بر او حلال مى کنم . داود علیه السلام پرسید: پروردگارا! آن حسنه کدام است ؟ فرمود: خوشحال کردن بنده مومنم ، گرچه با یک دانه خرما. داود علیه السلام عرض کرد: پروردگارا! هر کس که تو را شناخت ، شایسته است امید خود را از تو قطع نکند
بعضی اعمال مثل صدقه کفاره چه نوع گناهانی است صغیره یا کبیره؟
در روایات به طور تفصیل و کامل مشخص نشده که کدام عمل خیر کفاره کدام گناه است و تنها به اثر برخی اعمال نیک در پاک کردن گناهان اشاره شده است . مثلا در نَهْجِ الْبَلَاغَةِ از أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ –ع- نقل شده که فرمود :
مِنْ کَفَّارَاتِ الذُّنُوبِ الْعِظَامِ إِغَاثَةُ الْمَلْهُوفِ وَ التَّنْفِیسُ عَنِ الْمَکْرُوبِ ؛ از جمله کفارات گناهان بزرگ یاری کردن ستمدیده و گشایش در کار مصیبت دیده است .
نهج البلاغه ؛ حکمت 24
اما در مورد اثر صدقه در پاک کردن گناه به چند روایت اشاره می شود :
و صدقه السر فانها تکفر الخطیئه ؛ صدقه پنهانی گناه را می پوشاند .
( میزان الحکمه ؛ ح10425) -و همچنین
ان صدقه اللیل تطفئ غضب الرب و تمحو الذنب العظیم .........؛صدقه دادن در شب خشم پروردگار را فرو می نشاند و گناه بزرگ را محو می کند .
( همان ، ح 10427)
ثواب گفتن (لا اله الا الله )
امیرالمؤ منین علیه السلام فرمودند: هیچ بنده مسلمانى نیست که بگوید (لا اله الا الله )، مگر این که بالا رفته و هر سقفى را مى شکافد و به هیچ کدام از گناهان او بر نمى خورد، مگر این که آن را پاک مى کند تا این که به خوبیهایى همانند خود برسد و بایستد.
ثواب گفتن لا اله الا الله وحده و حده وحدهامام باقر علیه السلام فرمودند: جبرئیل نزد رسول خدا آمد و گفت : اگر شخصى امت تو (لا اله الا الله وحده وحده وحده ) بگوید، خوشبخت خواهد شد.
ثواب بردن نام خدا به هنگام وضو1. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که هنگام وضو نام خدا را ببرد، تمام بدنش پاک مى شود و این کار کفاره گناهان بین دو وضو خواهد بود. و کسى که نام خدا را نبرد، فقط آن مقدار از بدنش که آب به آن مى رسد پاک مى شود.
2. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که هنگام وضو نام خدا را بر زبان جارى کند، گویا غسل کرده است .
ثواب با وضو خوابیدن 1. امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که با وضو به رختخواب برود، در حالى مى خوابید که رختخواب او عبادتگاه اوست .
ثواب ناخن گرفتن و کوتاه کردن سبیل
1. امام صادق علیه السلام از پدرانش علیه السلام روایت مى نماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: کسى که در روز جمعه ناخنهایش را بگیرد، خداوند عزوجل درد را از انگشتانش خارج و درمان را وارد آن مى کند
2. رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: کسى که در روز شنبه یا پنجشنبه بچیند و یکى را براى روز جمعه باقى بگذارد، خداى عزوجل فقر را از او دور مى گرداند.
ثواب خواندن نمازهاى پنجگانه در وقتشان امام صادق علیه السلام فرمودند: رسول خدا صلى الله علیه و آله وارد مسجد شد تعده اى از یارانش نیز در مسجد بودند. پرسیدند: مى دانید که پروردگار شما چه فرموده است ؟ پاسخ گفتند: خدا و رسولش داناترند. فرمود: بدرستى که پروردگار شما مى فرماید: اگر کسى این پنج نماز واجب را در وقت خودش بخواند و مواظب وقت آنها باشد، روز قیامت در حالى مرا دیدار مى کند که نزد من پیمانى دارد و به خاطر آن پیمان او را وارد بهشت مى نمایم . و کسى که آنها را در وقتشان نخواند و مواظب آنها نباشد، اختیار دارم ، اگر خواستم او را عراب مى کنم و اگر خواستم او را مى بخشم .
ثواب و فضیلت قنوت 1. امام صادق از پدرش از پدرانش علیه السلام از ابوذر نقل مى نماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: هر کدام از شما که قنوتش در سراى دنیا طولانیتر باشد، در توقفگاه روز قیامت راحتیش طولانیتر خواهد بود.
ثواب کامل بجا آوردن رکوع1. سعید بن جناح مى گوید: در حضور امام باقر علیه السلام در منزل او درمدینه بودم . حضرت علیه السلام بدون این که کسى چیزى بگوید، فرمودند: کسى که رکوع خود را کامل بجا آورد، در قبر وحشتى نخواهد داشت .
ثواب نماز1. امام صادق علیه السلام نقل مینماید که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: نمازى نیست که وقت آن برسد، مگر این که فرشته اى در برابر مردم ندا مى کند: اى مردم ! بلند شوید و آتشهایى را که بر پشتهاى خود افروخته اید، با نمازتان خاموش کنید.
ثواب نماز کسى که عطر بزند1. امام صادق علیه السلام فرمودند: دو رکعت نمازى که شخص عطر زده بخواند، برتر از هفتاد رکعت نمازى است که شخص عطر نزده مى خواند.
ثواب خوشحال نمودن مؤ من1. امام صادق علیه السلام فرمودند: خداوند عزوجل به حضرت داود علیه السلام وحى نمودند: همانا بنده اى بندگانم حسنه اى را انجام مى دهد و من بهشتم را بر او حلال مى کنم . داود علیه السلام پرسید: پروردگارا! آن حسنه کدام است ؟ فرمود: خوشحال کردن بنده مومنم ، گرچه با یک دانه خرما. داود علیه السلام عرض کرد: پروردگارا! هر کس که تو را شناخت ، شایسته است امید خود را از تو قطع نکند
بعضی اعمال مثل صدقه کفاره چه نوع گناهانی است صغیره یا کبیره؟
در روایات به طور تفصیل و کامل مشخص نشده که کدام عمل خیر کفاره کدام گناه است و تنها به اثر برخی اعمال نیک در پاک کردن گناهان اشاره شده است . مثلا در نَهْجِ الْبَلَاغَةِ از أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ –ع- نقل شده که فرمود : مِنْ کَفَّارَاتِ الذُّنُوبِ الْعِظَامِ إِغَاثَةُ الْمَلْهُوفِ وَ التَّنْفِیسُ عَنِ الْمَکْرُوبِ ؛ از جمله کفارات گناهان بزرگ یاری کردن ستمدیده و گشایش در کار مصیبت دیده است .
نهج البلاغه ؛ حکمت 24
اما در مورد اثر صدقه در پاک کردن گناه به چند روایت اشاره می شود :و صدقه السر فانها تکفر الخطیئه ؛ صدقه پنهانی گناه را می پوشاند . ( میزان الحکمه ؛ ح10425) -و همچنین ان صدقه اللیل تطفئ غضب الرب و تمحو الذنب العظیم .........؛صدقه دادن در شب خشم پروردگار را فرو می نشاند و گناه بزرگ را محو می کند . ( همان ، ح 10427)