یادداشت/چالش های پیش رو برای تحقق وعده رئیس جمهور؛
دستور روحانی و چند مانع بزرگ/ آب در زاینده رود جاری میشود؟
خبرگزاری ایمنا: «اگر آب زاینده رود به اندازه کافی نباشد هم زاینده رود نباید خشک شود». این دستوریست که حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران هفته گذشته در سفر استانی خود به اصفهان به استاندار و وزیر نیرو داد.
این شاید تنها جمله ای بود که در آن لحظه اصفهانی ها را خوشحال کرد و بارقه هایی از امید را در دل آنها پدیدار کرد. سفرهای استانی رئیس جمهوری شاید بهترین زمان برای اعلام مطالبات هر استان از سوی مسئولان و نمایندگان آن است و اصفهانی ها امید داشتند که روحانی در سیزدهمین سفر خود به اصفهان در مورد طرح هایی که مدتهاست بر سر آن بحث و مجادله است اعلام نظر کند، کاری که خوزستانی ها در سفر روحانی به این استان با طرح بهشت آباد کردند و به گونه ای آن را منتفی کردند و قرار شد آبرسانی از این طرح تنها برای شرب باشد و یا چهارمحال و بختیاری ها مصوبه طرح بن- بروجن را در سفر استانی رئیس جمهور گرفتند.
با این حال جای سوال است در سفر دکتر روحانی به اصفهان چرا در خصوص طرح های آبرسانی به این استان هیچ گونه صحبتی نشد و تنها اشاره کوتاهی به تونل سوم کوهرنگ شد، طرحی که از مدتها قبل قرار بود در نیمه بهمن آبرسانی خود را آن هم به طور موقت با پمپاژ آغاز کند و هیچ ارتباطی با این سفر نداشت.
اصفهانی ها از آغاز دولت یازدهم و به خصوص از سال گذشته در مورد طرح های مهم انتقال آب مجادلات بسیاری را پشت سر گذاشتند. از جریان منتفی شدن طرح تونل بهشت آباد تا پلاکارد گرفتن نمایندگان چهارمحال و بختیاری در مجلس برای لغو این طرح و همچنین جریانات واهی "زاینده رود عامل خشکی کارون است" و یا طرح انتقال آب از سمیرم به دشت رفسنجان همه و همه به گونه ای ضد اصفهان و زاینده رود بود.
گمان می رفت سفر روحانی به اصفهان بهترین فرصت برای مطالبه طرح های انتقال آب به اصفهان و یا لغو طرحی که به نوعی موجب تشدید بحران کم آبی استان است، باشد. انتظار می رفت نمایندگان مجلس و استاندار اصفهان در این سفر که رئیس جمهور مهمان ما اصفهانی ها بود، وی را نمک گیر می کردند و وعده ای برای طرح تونل بهشت آباد می گرفتند و یا همانند خوزستانی ها که طرحی را منتفی کردند طرح انتقال آب از سمیرم به دشت رفسنجان را لغو می کردند که این گونه محقق نشد.
متاسفانه این یکی از نقاط ضعف مسئولان استان در این دور سفر ریاست جمهوری بود که روحانی را در تشریح بحران آب اصفهان توجیه نکرده بودند و در این سفر تنها وعده و دستور داده شد که زاینده رود در هر شرایطی باید جاری بماند.
اما به اعتقاد کارشناسان فعال در حوزه آب این دستور و وعده شاید در نگاه اول برای اصفهانی ها خوشایند است اما از منظر کارشناسی با توجه به بحران حوضه زاینده رود امری نشد و شعار است چرا که حوضه زاینده رود منابع آبی کافی را برای اجرای این دستور ندارد.
به نظر می رسد روحانی در این سفر به بحران زاینده رود توجه کافی نکرد چرا که بحران این حوضه اکنون در تالاب گاوخونی، عدم تخصیص حق آبه های کشاورزی و پیش روی کویر نمایان است. به اعتقاد کارشناسان شرایط برای اجرای دستور رئیس جمهور مهیا نیست چرا که آبی در پشت سد زاینده رود وجود ندارد و این مانعی بر سر دستور است.
تالاب گاوخونی در حال نابودی است و اکنون به کانونی بزرگ برای تولید ریزگردها و پیشروی کویر تبدیل شده و حوضه زاینده رود با کمبود شدید منابع آب و تعهد ۱۲۰۰ میلیارد مترمکعب آب برای تامین شرب، صنعت و آب یزد مواجه است. سوال اینجاست که آیا بهتر نبود رئیس جمهور به جای این دستور، وعده و مصوبه ای برای طرح های انتقال آب به اصفهان را می داد؟ آیا دکتر روحانی نمی تواست بهشت آباد را در این سفر به اصفهانی ها هدیه دهد؟