Nice sentences
Albert Einstein. The German genius has his say
A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?
سوالی که گاهی اوقات گیجم می کند : من دیوانه ام یا دیگران؟
I have no special talent. I am only passionately curious.
من استعداد خاصی ندارم.من فقط زیادی کنجکاوم
If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
اگر بدانیم آنچه که انجام می دهیم چیست، دیگر جستجو (بژوهش)نامیده نمی شود، اینطور نیست؟
If my theory of relativity is proven successful, Germany will claim me as a German and France will declare that I am a citizen of the world. Should my theory prove untrue, France will say I am a German and Germany will declare that I am a Jew.
اگر تئوری نسبیت من با موفقیت ثبت شده ،آلمان ادعا مرا به عنوان یک آلمانی اعلام میکند و فرانسه مرا به عنوان شهروند جهانی .اگر تئوری من نادرست در آید،فرانسه مرا یک آلمانی میخواند و آلمان مرا یک یهودی
Intellectuals solve problems, geniuses prevent them.
خردمندان مشکلات را حل می کنند ،نوابغ مانع بروز مشکلات می شوند
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
کسی که هیچگاه اشتباه نکرده ،هرگز چیز جدیدی را محک نزده است
No amount of experimentation can ever prove me right; a single experiment can prove me wrong.
تعداد آزمایشات نمی تواند گفته من را تایید کند،تنها یک تجربه میتواند ثابت کند که من اشتباه میکنم
Isn’t it strange that I who have written only unpopular books should be such a popular fellow?
برای من که فقط کتابهای غیر متعادل(غیر محبوب) می نویسم،داشتن شخصیت مردمی عجیب نیست؟
Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.
معرفت چیزی است که باقی می ماند پس از اینکه شخص فراموش کرده چه چیزی در مدرسه یاد گرفته است
I do not know with what weapons World War 3 will be fought, but World War 4 will be fought with sticks and stones.
نمی دانم در جنگ جهانی سوم از چه سلاحی استفاده می کنند اما جنگ جهانی چهارم ،مردم با چوب و نیزه می جنگند (یعنی زمان جنگ جهانی چهارم ،به واسطه جنگ جهانی سوم ،تمدن از بین می رود.)
The release of atom power has changed everything except our way of thinking… the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker.
رها سازی انرژی اتمی همه چیز را تغییر داده بجز روش فکر کردن ما را…راه حل برای این مشکل در قلب بشریت است.اگر این را میدانستم، یک ساعت ساز میشدم
Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind.
ملت پرستی(ناسیونالیزم) یک بیماری بچگانه است.آن سرخک بشریت است
Leonardo da Vinci takes it from there.
Anyone who conducts an argument by appealing to authority is not using his intelligence; he is just using his memory.
کسی که میخواهد بحثی را از طریق قانونی حل کند از هوشش استفاده نکرده بلکه فقط از حافظه اش استفاده کرد.
Just as courage imperils life, fear protects it.
وقتی شجاعت زندگی را به خطر می اندازد، در مقابل،ترس از آن محافظت میکند
As a well-spent day brings happy sleep, so a life well spent brings happy death.
روزی که به خوبی بگذرد،خواب آرامی را به همراه دارد،همانگونه زندگی که به خوبی بگذرد،مرگ شاد و آرامی را به همراه خواهد داشت
I have been impressed with the urgency of doing. Knowing is not enough; we must apply. Being willing is not enough; we must do.
من تحت تاثیر ضرورت سرعت عمل کارها هستم،دانش کافی نیست،باید بکار بست. نیت کافی نیست ،باید عمل کرد.
Iron rusts from disuse; water loses its purity from stagnation… even so does inaction sap the vigor of the mind.
آهن در اثر عدم استفاده زنگ میزند،آب در اثر رکود ، شفافیتش را از دست می دهد…همینطور ،بی حرکتی و بیهودگی ،انرژی و توان ذهنی را از بین می برد
Our life is made by the death of others.
زندگی ما به واسطه مرگ دیگران ساخته میشود
Marriage is like putting your hand into a bag of snakes in the hope of pulling out an eel.
ازدواج مثل قرار دادن دستت در کیسه ای از مارهاست به امید اینکه مارماهی(غیر سمی) بیرون بیاورید
While I thought that I was learning how to live, I have been learning how to die.
یاد گرفته ام چطور بمیرم،در حالیکه تصور میکردم چطور زندگی کردن را یاد گرفته ام
پراکنده:
Don’t wish it were easier, wish you were better.”
آرزو نکن مشکلت آسانتر شود،آرزو کن خودت بهتر شوی
The supreme irony of life is that hardly anyone gets out of it alive.
بزرگترین پارادوکس زندگی این است که به ندرت کسی می تواند از آن(زندگی) جان سالم به در ببرد
Do not worry about your difficulties in Mathematics. I can assure you mine are still greater. Albert Einstein
نگران مشکلاتتان در ریاضی نباشید،به شما قول میدهم مشکلات من بیشتر است-انیشتن
You cannot simultaneously prevent and prepare for war. Albert Einstein
شما نمی توانید همزمان،هم جلوی جنگ را بگیرید و هم آماده جنگ شوید-(انیشتن)