هوای سرد زمستان موجب خشکی و تحریک پذیری بینی میشوند و احتمال خوندماغ شدن را افزایش میدهد.
دکتر نراقی متخصص گوش و حلق و بینی معتقد است: «مویرگ های بینی در هوای سرد و خشک زمستان شکننده می شوند و این عارضه باعث خونریزی بینی می شود.
این خونریزی موجب التهاب حفره های بینی، عفونت و سردرد ناشی از خونریزی می گردد، ولی موجب خفگی نمی شود. افرادی که سینوزیت دارند و از ترشحات پشت حلقی مزمن رنج می برند، بهتر است در فصل زمستان یک دستمال مرطوب به طور دائم در مقابل بینی خود نگه دارند تا از بروز خونریزی بینی جلوگیری گردد.»
دکتر «جیمز استانکیئویکز» از مرکز درمانی دانشگاه لویولای آمریکا نیز می گوید: «هوای سرد زمستان موجب خشکی و تحریک پذیری بینی میشود و احتمال خوندماغ را افزایش میدهد.
افراد مسن بیشتر از گروههای سنی دیگر در فصل زمستان دچار خونریزی از بینی میشوند، زیرا غشای مخاط بینی آنان رطوبت و نرمی کافی را ندارد و هوای خشک، موجب نازک شدن رگهای خونی در بینی میشود.
همچنین زنان مسن و افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند، بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند. علاوه بر این، در دوران پس از قاعدگی نیز به دلیل کاهش سطح استروژن، احتمال خونریزی بینی بالاتر میرود.
برای بند آمدن خون دماغ، بخش نرم بینی (پایین قسمت استخوانی بینی) را با انگشتان بگیرید و حدود 10 دقیقه فشار دهید . به افراد توصیه میکنیم هنگام خونریزی بینی نگران و مضطرب نشوند، بلکه تنها سر خود را کمی به سمت عقب ببرند و برای مدت پنج دقیقه با انگشتان به سوراخ بینیهای خود فشار وارد کنند.
استفاده از یخ نیز برای بند آمدن خون دماغ مفید است. سرما موجب انقباض رگهای خونی شده و در نتیجه سرعت جریان خون را پایین میآورد. هر چند در موارد شدید و در صورتی که خونریزی متوقف نشود، لازم است به پزشک مراجعه شود.»
جلوگیری از خون دماغ بچه ها
- ناخن های بچه را کوتاه نگه دارید تا با دستکاری بینی به آن آسیبی نزند.
- پزشکان توصیه میکنند با مرطوب نگه داشتن فضای اتاق چند ساعت پیش از خوابیدن میتوان از خونریزی بینی جلوگیری کرد. اگر منزل شما هوای خشکی دارد، اتاق بچه را با دستگاه بخور مرطوب نگه دارید. سعی کنید رطوبت سرد باشد نه داغ. دستگاه بخور را دائما تمیز کنید تا قارچ نداشته باشد.
- در ورزش هایی که ممکن است به بینی فرزندتان آسیب وارد شود، تجهیزات لازم را به او بپوشانید.
هنگام خون دماغ شدن بچه ها چه کنیم؟
- آرام باشید و به فرزندتان دلگرمی بدهید.
- بچه را روی صندلی و یا روی پایتان بنشانید و سرش را کمی به جلو خم کنید.
- بخش نرم بینی (پایین قسمت استخوانی بینی) را با انگشتان بگیرید و حدود 10 دقیقه فشار دهید. اگر زودتر فشار را قطع کنید، دوباره بینی شروع به خونریزی می کند.
- نگذارید بچه خیلی به عقب خم شود. این کار باعث می شود که خون به سمت گلو برگردد و مزه بدی به دهانش بدهد و منجر به حالت تهوع، سرفه و استفراغ بچه شود.
- بگذارید بعد از خون دماغ، بچه مدتی آرام شود. نگذارید بچه فین کند، یا به دماغش دست بزند و یا آن را بمالد.
در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید
- بچه دائما خون دماغ می شود.
- کودک چیزی وارد بینی اش کرده باشد.
- از زخم ها و جراحات کوچک بدن کودک، خون زیادی برود و یا قسمت های دیگری از بدنش خونریزی کند.
- به تازگی شروع به مصرف داروی جدیدی کرده باشد.
- اگر خونریزی بینی شدید باشد یا همراه با سرگیجه و ضعف باشد.
- خون دماغ در نتیجه سقوط یا ضربه به سر باشد.
- با دو بار فشار ده دقیقه ای، خون دماغ متوقف نشود.
منابع : ایسنا / افکارنیوز / باشگاه خبرنگاران