محققان دانشگاه وندربیلت تنهسی آمریکا ادعا میکنند که فرآیند تنظیم ساعت بدن در مغز را کشف کردهاند و از این طریق میتوانند ساعت بدن انسان را همانند دکمه راهاندازی دوباره (reset) کامپیوتری، دوباره تنظیم کنند تا انسان دچار مشکلات ناشی از اختلالات ساعت زیستی بدن نشود.
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از GizMag، کسانی که شبکار هستند یا با هواپیما زیاد سفر میکنند، به خوبی با عوارض فیزیکی اختلال در ساعت بیولوژیکی بدن خود آشنا هستند. درک و شناخت بدن میتواند تا حدی این افراد را برای مقابله با این اختلالات کمک کند، اما گاهی این هم این روشها نیز فایده ندارند. در همین راستا، دانشمندان «دکمه راهاندازی مجدد یا reset» را کشف کردهاند که امکانات جدیدی را برای برگرداندن بدن به حالت عادی در اختیارمان قرار میدهد.
ساعت زیستی یا ساعت بدن، یک چرخه تقریبا ۲۴ ساعته و با همگام با تغییرات نور خورشید در ساعات روز در فرآیندهای زیستشیمیایی، فیزیولوژیکی یا رفتاری موجودات زنده، شامل گیاهان، جانوران، قارچها و سیانوباکتریها است. اختلال در ساعت زیستشناختی انسان میتواند زمینهساز بیماریهای بسیاری شود.
از عوامل خارجی که روی ساعت درونی ما تاثیر میگذارند میتوان به عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید، کار در شیفت شب یا انجام بازیهای ویدئویی در شب اشاره کرد. هر نوع اختلال در ساعت بدن میتواند باعث افسردگی، تغییرات در حال و حوصله و شرایط انسان همچون افسردگیهای فصلی شود.
محققان سالهاست که روی ساعت بدن تحقیق میکنند تا به نوعی بتوانند به مکانیزمی دسترسی یابند که ساعت بدن را بدون تغییر نگه دارد و یا با دستکاری ساعت بدن، افراد را از تاثیرات منفی سلامتی این اختلالات دور نگه دارند.
تاکنون نیز راهکارهای بسیاری ارائه شده که از آن جمله عینکهای نوری LED، خانههای شیشهای و بالش درخشان هستند.
اما محققان دانشگاه وندربیلت ادعا میکنند که سوئیچی را برای ساعت زیستی اصلی مغز کشف کردهاند. این محققان برای مطالعاتشان از موشهای اصلاحشده ژنتیکی استفاده کردند زیرا آنها معتقدند که این موشها ساعت بدنی شبیه به ساعت بدن انسان دارند.
داگلاس مکماهون، پروفسور علوم زیستی دانشگاه وندربیلت میگوید: «ما دریافتیم که میتوانیم با انگیزشها یا تحریکات مصنوعی نورونهایی در ساعت زیستی اصلی، تغییری روی ریتم خواب و بیداری موش بدهیم. این نورونها در بخشی از مغز قرار دارند که «هسته سوپراکیاسماتیک» یا SCN نام دارد. ما با فیبرهای نوری و لیزر توانستیم نورونهای این بخش از مغز را تحریک کنیم».
این روش اپتوژنتیک نشان میدهد که ژنها، پروتئینهای حساس به نور را به سلولهای خاصی تزریق میکند با این هدف که میزان واکنش به نور آنها را درک کند. این تیم تحقیقاتی به این موضوع دست یافتند و متوجه شدند که میتوانند با تحریک و یا متوقف کردن فعالیت نورونهای SCN باعث راهاندازی مجدد ساعت بدن شوند.