با مغزتان كوهها را جابجا كنيد!

توضيح: نوشته زير ترجمه آزادي از بعضي بخشهاي مقالهاي با همين نام در نيويورك تايمز است.
آيا هنوز با موس، كيبرد و يا جويستيك ويدئو گيم را بازي ميكنيد؟ شايد زمان آن فرا رسيده باشد كه ديگر از نيروي مغز و فكر خود براي بازي كردن استفاده كنيد!
هِدسِتهاي جديد سيگنال الكتريكي مغز را به اضافه حركات عضلات چهره را دريافت ميكند و آنرا به شكل دستورات روي مونيتور كامپيوتر ترجمه ميكند كه در نتيجه شخص ميتواند تنها با فكر كردن كارسور روي صفحه مانيتور را حركت دهد.
اين هِدسِت در واقع نمونهاي از نتايج تحقيقات در زمينه تبادل مغز و كامپيوتر (Brain-Computer Interface (BCI)) است كه اساسا با آزمايشات روي ميمونها شروع شد به اين طريق كه الكترودهايي را در مغز ميمون با جراحي ميگذارند و بعد ميمون را تربيت ميكنند كه يك دست مصنوعي را توسط فكر كردن به حركت در آورند.

براي اينكه فرد بهتر ياد بگيرد كه چگونه با فكر كردن چيزي را به حركت در آورد، اين هِدسِتها با يك گيم كامپيوتري ميآيند كه در آن شخص ميبايست كه يك كوه مجازي روي كامپيوتر را به حركت در آورد. براي اين كار فرد ميبايست كه ذهنش را خالي كند و بعد حدود 30 الي 40 ثانيه فقط تمركز كند و پس از يك دو مرتبه تمرين ميتواند كه كوه مجازي را با فكر كردن به حركت درآورد.
نكتهاي كه شايد براي دانشجوياني كه روي امواج مغزي (EEG) كار ميكنند، جالب باشد اينست كه معمولا سيگنالهاي مربوط به حركت عضلات چهره مابين امواج EEG به عنوان نويز تلقي شده و سعي ميشود كه حذف شوند. ولي اين هِدسِتها هدفشان خواندن امواج EEG براي تشخيص بيماري و غيره نيست بلكه هدفشان تنها گرفتن سيگنالي است كه بتواند يك شيئ را حركت دهد. بنابراين اين هِدسِتها در واقع از تركيب سيگنالهاي نويز عضله و امواج EEG استفاده ميكنند.
ناگفته نماند كه هدف اين تحقيقات بازي ويدئويي بدون دست نيست؛ بلكه هدف ايجاد وسيلهاي است براي كساني كه فلج هستند و يا قطع عضو دارند، كه توسط آن بتوانند به زندگي نرمال برگردند.