پاسخ به:شهر سراب
جمعه 24 شهریور 1391 4:06 PM
تقريبان 200 متر پائين تر از سنگ نوشته نشتبان در طرفين رودخانه سنگ افراشته هايي است كه به قيرخ قيزلار يا چهلدختر معروف است اهالي اعتقاد بر اين دارند كه اين سنگ افراشتهها چهل انسان بوده اند كه بر اثر انحراف از حقيقت و راه خدا به غضب الهي دچار و مبدل به سنگ شده اند در حالي كه تعداد سنگها بيش از چهل است و تا 120 سنگ شمارش ده است. بعضي از سنگ افراشته ها همانگونه كه گذاشته اند سالم و صاف مانده ولي برخي شكسته يا كج شده و يا از بين رفته اند.
رازليق تابع شهرستان سراب است و از شمال به كوه سبلان محدود مي شود در اين محل در بستر رودخانه پسلر سنگ نوشته اي وجود دارد كه به سنگ نبشته رازليق معروف است براي رسيدن به پاي كتيبه ابتدا بايد به رازليق رفت از رازليق بايد راهي روستايه ديزهج سفيا شد سنگ نشوته در كنار اين روستا (ضلع شمال غربي) در كوه زاغالان بر روي صخره اي مرتفع وقاع شده است. كتبيه رازليق 110 سانتي مر طول و 82 سانتي متر عرض دارد و در 16 سطر به فرمان شاه اورارتويي آرگشيتي دوم پسر روسا نقل شده است. متن اين سنگ نبشته كه به زبان فارسي ترجمه شده به اين شرح است. 1ـ به حول و قوه خالدي ارگشيتي روسا همين گويد: 2ـ من به سرزمين آرهو لشكر كشيدم. 3ـ من سرزمين اولوشو و سرزمين برقو را تسخير كردم. 4ـ من تا كنار رودخانه مونا رسيدم و از آنجا برگشتم. 5ـ من سرزمين گير دو و گتوهايي و توايشيدو را تسخير كردم. 6ـ شهر روتومني را من گرفتم. 7ـ سرزمينهايي را كه من تسخير كردم تحت باج خود قرار دادم. 8ـ اين قلعه را به زور گرفتن و دوباره برقرار ساختم.
مقبره مغولي اسفستان در 6 كيلومتري شرق سراب منسوب به دوره مغول است بنايي آجري و شامل چند اتاقن و يك راهرو است نصف سر در آن ريخته از طاق نماي درگاهي به طور پراكنده باقي مانده كه تزئيناتي به صورت مقرنس كاري از آجر لعابي داشته است. تمامي حاشيه سر در و طاق نماها، قسمتي از مقرنس كاري و كاشيكاري و تركيب كاشي و گچ و آجر را نشان مي دهد.