رابطه ارواح برزخی با این جهان

از نظر علم و دین ثابت شده است که انسان‌ها وقتی که از دنیا می‌روند، ارواح آن‌ها گهگاه با این جهان ارتباط برقرار می‌کنند و دانشمندانی نیز در این دنیا هستند که از طرق علمی و تجربی با ارواح گذشتگان ارتباط می‌گیرند.

از نظر روایات نیز این قضیه مسلم است که ما در اینجا چند روایت نقل می‌کنیم :

1) عبد الرحیم قصیر می‌گوید : « از امام سوال کردم : آیا روح مؤمن به دیدار خانواده‌اش می‌آید ؟ فرمود : بله از خداوند اجازه می‌گیردخداوند نیز به او اجازه می‌دهد و دو تا فرشته به همراه او می‌فرستد به صورت بعضی از پرندگانی که روی دیوار می‌نشینند به دیار آنان می‌آید و به ایشان نگاه می‌کنند و کلامشان را می‌شنوند.1

امام صادق (علیه السلام) فرموده‌اند : « همانا مؤمنی که از دنیا رفته به دیدار خانواده‌ی خود می‌آید و خوبی‌ها و خوشی‌های خانواده‌اش را می‌بیند ( و خوشحال می‌شود ) ولی کافر تنها بدی‌ها و ناخوشنودی‌ها را می‌نگرد و خوشی‌ها را نمی‌بیند .( او غمگین می‌شود)

2) اسحاق بن عمار می‌گوید : « به امام موسی کاظم (علیه السلام) عرض کردم : آیا روح مؤمن به دیدار خانواده‌اش می‌آید؟ فرمودند : بله. عرض کردم : هر چند وقت یک بار به ملاقات ایشان می‌آید ؟ فرمودند : به اندازه فضیلت و قدر و منزلتی که هر کدام دارند . بعضی هر روز بعضی هر دو روز یک بار و بعضی هر سه روز یک بار و هرکدام که منزلتشان کم است هر جمعه. عرض کردم : در چه ساعتی می‌آیند ؟ فرمودند : هنگام ظهر و مانند آن. عرض کردم : در چه صورت و قیافه‌ای می‌آیند؟ فرمودند : در شکل گنجشک یا کوچک‌تر از آن . خداوند فرشته‌ای را هم با او می‌فرستد تا آنچه مایه خوشحالی اوست به او نشان می‌دهد و آنچه مایه ناراحتی اوست از او می‌پوشاند . »2

3) امام صادق (علیه السلام) فرموده‌اند : « همانا مؤمنی که از دنیا رفته به دیدار خانواده‌ی خود می‌آید و خوبی‌ها و خوشی‌های خانواده‌اش را می‌بیند ( و خوشحال می‌شود ) ولی کافر  تنها بدی‌ها و ناخوشنودی‌ها را می‌نگرد و خوشی‌ها را نمی‌بیند .( او غمگین می‌شود) »3

4) نیز آن حضرت فرمود : « هیچ مؤمن و کافری (که از دنیا رفته) نیست مگر اینکه هنگام ظهر به دیدار خانواده‌ی خود می‌آید  و اگر مؤمن ببیند که خانواده‌اش به انجام کارهای نیک اشتغال دارند سپاس و حمد خدای را بر این نعمت بجا می‌آورد و وقتی کافر ببیند که افراد خانواده‌اش به انجام کارهای نیک اشتغال دارند برای او موجب حسرت و ندامت خواهد شد.»4

5) یکی از اصحاب امام هفتم (علیه السلام) می‌گوید : « از امام کاظم (علیه السلام) پرسیدم : آیا میت از افراد خانواده‌اش دیدار می‌کند ؟ امام کاظم (علیه السلام) فرمود : آری . پرسیدم : در چه مقدار از زمان دیدار می‌کنند؟ امام فرمود : « در هر جمعه و در هر ماه و در هر سال یک بار به اندازه مقامی که آن مؤمن در پیشگاه خدا دارد. پرسیدم : آن‌ها به چه شکلی به دیدار خانواده‌ی خود می‌آیند ؟ فرمودند: به شکل پرنده‌ی لطیفی که خود را به دیوارها می‌زند بر آن‌ها اشراف پیدا می‌کند پس اگر آن‌ها را در خیر و خوبی بنگرد خوشحال می‌شود و اگر آن‌ها را در بدی و نیاز و اندوه ببیند غمگین می‌شود .»5

پی نوشت ها :

1) بحار ؛ ج6 ، ص257       

2) همان

3)فروع کافی ؛ ج3 ، ص230 - بحار ؛ ج6 ،ص256.                

4)همان مدرک

5) همان مدرک -منظور این است که همان گونه که مرغ‌ها روی دیوارهای خانه شما می‌آیند و به آسانی رفت و آمد می‌کنند روح مؤمن نیز چنین است  نه اینکه روح او در هیکل پرنده‌ای متجسد می‌شود.

بخش اعتقادات تبیان