اسحاق صلاحی خبر داد:
كهن‌ترين قرآن خطی به گنجينه كتابخانه ملی افزوده می‌شود

گروه ادب: رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی با اشاره به فعاليت‌های متعدد اين سازمان در ماه‌های آينده، عنوان كرد: كهن‌ترين نسخه خطی قرآنی موجود در جهان تا دو ماه آينده به گنجينه كتابخانه ملی افزوده خواهد شد.

اسحاق صلاحی، رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، آئين گشايش نمايشگاه «طليعه بيداری» دربردارنده اسناد و مقالات مربوط به مشروطيت، همزمان با سالگرد صدور فرمان مشروطه با حضور اسحاق صلاحی، رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی و جمعی از مسئولان فرهنگی عصر روز گذشته، 17 مردادماه در اين كتابخانه برگزار شد.

صلاحی در ابتدای اين مراسم ضمن بازديد از اسناد ارائه شده در حياط كتابخانه با اشاره به تاريخ مشروطيت و تحولات انجام شده از پی آن در كشور گفت: مشروطه نخستين حركت بيداری مردم ايران بود كه از زمان حكومت قاجار شروع شد و پس از گذشت 106 سال به نتيجه رسيد و فرمان مشروطيت صادر شد.

وی با بيان اينكه مشروطه‌خواهی ملت ايران، نشانه‌ای از عدالت‌خواهی بر مبنای دين بود به نقش عالمان دينی در اين باره اشاره كرد و ادامه داد: سردمداران اين حركت عالمان دين بودند، اما بعد از مدتی به دليل عدم حمايت داخلی و توطئه كشورهای خارجی در روند اين موضوع، در تاريخ مشروطه انحراف ايجاد شد؛ از اين رو بسياری از علمای آن دوره مجبور به اصلاح حركت مشروطه شدند.

عدم بصیرت، مشروطه را به انحراف کشاند

رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی، انحراف در مشروطيت را نتيجه بی‌بصيرتی اقشار مختلف جامعه دانست و يادآور شد: عدم بصيرت و نرسيدن سخنان عالمان دينی چون سيدفضل‌الله نوری به گوش آحاد جامعه سبب شد تا دوباره كشور گرفتار استبداد صغير و كبير و پس از آن به توپ بسته شدن مجلس شود. در نهايت نيز شكست مشروطه و انحراف آن زمينه را برای حكومت رضاشاه فراهم كرد.

صلاحی با بيان اينكه بی‌بصيرتی سبب شد تا حتی فرزند شيخ فضل‌الله نوری پای دار پدر بر شهادت وی خوشحال باشد، به نقش مردم در تاريخ انقلاب اشاره و تصريح كرد: اما ملت ايران در 33 سال گذشته نشان دادند كه با بصيرت كافی جلوی بدخواهان ايستاده‌اند.

وی در ادامه به اسناد به نمايش گذاشته شده در نمايشگاه «طليعه بيداری» اشاره كرد و يادآور شد: بخشی از اسنادی كه در اين نمايشگاه ارائه شده نگران‌كننده است، اما می‌تواند برای همه ما درسی از تاريخ باشد.

رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی در بخش ديگر سخنان خود به فعاليت‌های اين كتابخانه در ماه مبارك رمضان و برپايی نمايشگاه «قرآن و عترت» به مدت يك ماه در اين كتابخانه اشاره كرد و ادامه داد: نسخ خطی قرآن پيونددهنده كشورهای جهان اسلام است؛ از اين رو در اين دوره از نمايشگاه علاوه بر به نمايش گذاشتن تعدادی از مصاحف شريف موجود در گنجينه كتابخانه ملی، تعدادی از نسخ خطی مربوط به كشورهای عضو اكو مانند تاجيكستان، تركيه، تونس، ارمنستان، گرجستان و تانزانيا نيز به نمايش گذاشته شده است.

 صلاحی:
كهن‌ترين نسخه خطی قرآنی موجود در گنجينه كتابخانه موسوم به قرآن قمی از سوی اين انتشارات به صورت فاكسی‌ميله در 2 هزار نسخه منتشر خواهد شد. مزيت اين كتاب بر ديگر آثاری كه به روش فاكسی‌ميله به چاپ رسيده، اين است كه سند مالكيت برای صاحبان آنها صادر می‌شود

در ادامه آئين گشايش نمايشگاه «طليعه بيداری»، مراسم ضيافت افطاری رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی با خبرنگاران فعال در حوزه فرهنگ و كتاب، به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد. صلاحی در اين مراسم ضمن اشاره به برخی از فعاليت‌های پيش‌رو سازمان اسناد و كتابخانه ملی به نقش خبرنگاران در ارتقای كيفی فعاليت‌های اين سازمان اشاره و عنوان كرد: از نقدهای عالمانه و بدون غرض خبرنگاران استقبال می‌كنيم. اميدواريم خبرنگاران نقدهای سازنده خود را در اختيار كتابخانه قرار دهند تا قبل از تبديل شدن به انتقادهای زرد رسانه‌ای، در جهت ارتقای فعاليت‌ها كارساز باشد.

وی در ادامه با بيان اينكه در مديريت كتابخانه كه به مدت يك سال از آن می‌گذرد، بر آن بوده تا از گذشته پلی برای آينده بسازد، افزود: مديريت فعلی كتابخانه، مديريت گذشته‌محور نيست كه به حفظ نظام گذشته پايبند باشد، بلكه اميدواريم با تجربيات گذشتگان به كيفيت مطلوب در فعاليت‌های آينده دست يابيم.

بخش ديگر سخنان رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی به اشاعه فرهنگ وقف و اهداء در حوزه مسائل فرهنگی كشور اختصاص داشت. وی با تأكيد بر اين موضوع گفت: چندی است كه فرهنگ وقف و اهداء منحصر به برخی از مسائل مشخص مانند ساخت حمام، مدرسه، خوابگاه، بيمارستان و... شده است و از اشاعه اين سنت حسنه در حوزه فرهنگ غافل مانده‌ايم.

صلاحی با اشاره به اطلاع‌رسانی سازمان اسناد و كتابخانه ملی در اين زمينه به نتايج آن اشاره كرد و يادآور شد: پس از انجام فعاليت‌های سازمان در اين راستا، فقط در يك مورد تعداد 88 هزار جلد منبع كه 55 هزار جلد از آن كتاب بود به سازمان اهداء شد.

به گفته رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی، اين كتابخانه در بخش نسخ خطی نيز فعاليت‌های اين‌چنينی را انجام داده است. اين كتابخانه به منظور حفظ ميراث خطی گذشتگان اقدام به نگهداری نسخ خطی به صورت امانی كرده است.

بخش ديگر سخنان صلاحی به فعاليت‌های قرآنی سازمان اسناد و كتابخانه ملی اختصاص داشت. رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی در اين راستا گفت: قرار است تا دو ماه آينده كهن‌ترين نسخه خطی قرآنی از نخستين سال‌های كتابت قرآن تاكنون به گنجينه كتابخانه ملی افزوده شود كه ويژگی‌های اين مصحف شريف بعداً اعلام خواهد شد.

وی در پايان با اشاره به انعقاد قرارداد ميان اين سازمان با انتشارات كلك سيمين، گفت: بنا بر اين قرارداد، كهن‌ترين نسخه خطی قرآنی موجود در گنجينه كتابخانه موسوم به قرآن قمی از سوی اين انتشارات به صورت فاكسی‌ميله در دو هزار نسخه منتشر خواهد شد. مزيت اين كتاب بر ديگر آثاری كه به روش فاكس‌ميله به چاپ رسيده اين است كه سند مالكيت برای صاحبان آنها صادر می‌شود.

يادآور می‌شود؛ در ادامه اين مراسم از خبرنگاران فعال در حوزه كتاب و فرهنگ با حضور رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی تقدير شد.