پاسخ به:علوم قرآن / جمع و تاليف قرآن
یک شنبه 15 مرداد 1391 12:10 PMجمع زيد بن ثابت
وصيت پيامبر گرامى صلى الله عليه و آله جمع قرآن بود تا مانند تورات يهود در معرض ضايعشدن قرار نگيرد.على عليه السلام پس از رحلت پيامبر از وصيت تبعيت كرد و به اين مهمپرداخت و آن را عرضه داشت،ولى به دلايلى پذيرفته نشد.اما از آن جايى كه قرآناولين مرجع تشريع آيين اسلام و زير بناى ساخت جامعه اسلامى است،ضرورتداشتخلفاى وقت از ديگر كاتبان كلام الهى استفاده كنند تا با جمع قرآن از روىقطعات چوب و استخوان و سينههاى حافظان قرآن،آن را ضبط كنند.و خلا ازدست رفتن هفتاد تن و بنابر قولى چهار صد تن از حافظان قرآن را كه در جنگ يمامهبه شهادت رسيدند،جبران كنند.
بنا بر اين ابو بكر از زيد بن ثابتخواست تا قرآن را جمع آورى كند.زيد مىگويد:
«ابو بكر مرا فرا خواند،و پس از مشاوره با عمر-كه در آن جا بود-گفت:بسيارى از قاريان و حافظان قرآن در حادثه يمامه كشته شدهاند و بيم آن مىرود كه در مواردديگر نيز گروهى ديگر كشته شوند و قسمت عمده قرآن را از بين برود.آن گاهجمع آورى قرآن را مطرح ساخت. گفتيم:چگونه مىخواهيد كارى كنيد كه پيامبر صلى الله عليه و آلهآن را انجام نداد؟گفتند: «اين كار ضرورت دارد و بايد انجام شود.و آن اندازه سخنگفتند و به من اصرار ورزيدند تا آن را پذيرفتم.آن گاه ابو بكر به من گفت:مىبينم كهجوان عاقلى هستى و هرگز ما به تو انديشه ناروا نمىداريم.تو كاتب وحى رسولخدا بودى،اين كار را دنبال كن و به خوبى انجام ده».زيد مىگويد:«سنگينى اين كاركه بر من تحميل شده بود از تحمل كوه گران سختتر بود،ولى به ناچار آن را پذيرفتمو قرآن را كه بر صفحاتى از سنگ و چوب نوشته شده بود،جمع آورى كردم».