سه شنبه 09 خرداد 1391 08:33:54             شماره‌ خبر :1018967
بررسی وضعيت آموزش قران به كودكان و نوجوانان استثنايی/23
قدمی تأكيد كرد:
رسيدن به سطوح عالی آموزش قرآن استثنايی تنها برای نابينايان مقدور است

گروه كودك و نوجوان: رئيس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با تقسيم‌بندی افراد استثنايی به 3 دسته كلی نابينا، ناشنوا و معلول ذهنی گفت: در ميان اين 3 دسته تنها نابينايان مشكلی از نظر آموزش قرآن ندارند و قادر به طی مدارج عالی قرآنی نيز هستند.

 

مجيد قدمی، رئيس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در گفت‌و‌گو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) گفت: افراد استثنايی تحت آموزش سازمان آموزش و پرورش استثنايی طيف‌های گسترده‌ای از نظر نوع معلوليت و درصد آن را شامل می‌شوند و ضوابط عمومی نظام آموزشی برای آنها به فرض متناسب‌سازی انجام می‌شود.

وی گفت: به طور مثال در مورد افراد نابينا كه يكی از 3 دسته عمده افراد استثنايی را به خود اختصاص می‌دهند، تمام محتوای درسی افراد عادی حتی درس قرآن برای آنها تبديل به خط بريل می‌شود و آنها از طريق فراگيری مهارت‌هايی همچون خواندن خط بريل و تقويت حس لامسه كه در اين زمينه نقش اصلی را دارد، به راحتی و بدون هيچ مشكلی دروس در نظر گرفته شده حتی ترجمه و تفسير آيات را آموزش می‌بينند.

رئيس سابق سازمان آموزش و پرورش استثنايی ادامه داد: در مورد افراد ناشنوا نيز آموزش با استفاده از ابزار و روش‌های متناسب‌سازی شده همچون زبان ايماء و اشاره انجام می‌شود و آنها با وجود آنكه فاقد صوت هستند و تنها در مواردی می‌توانند از خودشان آواهايی توليد كنند، درك خوب و مطلوبی در زمينه روخوانی قرآن و مفاهيم آن دارند.

سطح درك يك معلول ذهنی از يك نوجوان 12 ساله در شرايط عادی تجاوز نمی‌كند

قدمی تصريح كرد: البته اين روند در مورد افراد دچارمعلوليت ذهنی با تخفيف بيشتری در سازمان آموزش و پرورش استثنايی پيگيری می‌شود و بايد در نظر داشت كه اين افراد در عاليترين سطح رشد فكری از حد درك و فهم يك نوجوان 12 ساله در هر سنی كه قرار داشته باشند تجاوز نمی‌كنند.

افراد استثنايی در 3 دسته كلی نابينا، ناشنوا و معلول ذهنی طيف های گسترده ای از افراد را شامل می ‌شوند كه بسته به نوع و درصد معلوليت برنامه‌های آموزشی برای آنها متناسب‌ سازی می‌شود و در مورد آموزش قرآن نيز اين اتفاق می‌افتد منتها ازاين ميان تنها افراد نابينا می‌توانند به سطوح عالی آموزش قرآن برسند

وی ادامه داد: با وجود آنكه توصيه می‌شود آموزش قرآن به اين افراد تنها در حد آشنايی كلی آنها باشد تا به گونه‌ای انس و قرابتی با قرآن احساس كنند، اما اگر به شيوه‌ای اصولی و كلاسه شده خواسته باشيم اين افراد را تحت آموزش قرآن قرار بدهيم بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه مطالب قرآنی ارائه شده به آنها براساس مطالعه ميزان گيرايی در بالاترين سطح، نبايد بيشتر از مطالبی باشد كه در شرايط عادی به يك نوجوان 12 ساله كلاس پنجم دبستان تدريس می‌شود.

مشاور سابق آموزش و پژوهش حوزه هنری گفت: براساس آنچه گفته شد می‌توان مشاهده كرد كه از ميان 3 دسته كلی افراد استثنايی كه تحت آموزش قرآن قرار می‌گيرند، تنها افراد نابينا هستند كه بدون هيچ مشكلی و فقط با نقص در حس بينايی می‌توانند سطوح بالای آموزش علوم قرآنی را طی كرده و به مدارج عالی در اين زمينه دست پيدا كنند.

صرف تسلط بر قرآن شرط كافی برای مربی قرآنی فرد استثنايی نيست

رئيس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش به شيوه تربيت مربی قرآنی در دوران تصدی خود بر سازمان آموزش و پرورش استثنايی اشاره كرد و گفت: مربی كه برای تربيت افراد استثنايی انتخاب می‌شود بايد تحت آموزش‌های مناسب كه از سوی همين سازمان استانداردهای آن معين شده است قرار بگيرد و تنها تسلط و اشراف افراد بر قرآن و علوم قرآنی شرط كافی برای اينكه بتوانند سمت مربی قرآنی اين افراد را احراز كنند نيست.

وی گفت: بر اين اساس در آن دوران و به واسطه تعاملاتی كه با ساير سازمان‌ها و نهادهای قرآنی با سازمان آموزش و پرورش استثنايی به عمل می‌آمد، از سوی آنها برای اعزام مربی قرآنی اعلام آمادگی صورت می‌گرفت، اما چون اصل اساسی در به خدمت گرفتن مربی قرآنی برای آموزش به افراد استثنايی قابليت لازم برای ايجاد يك رابطه انسانی و عاطفی بود، اين روند به كندی پيش می‌رفت كه تصور می‌كنم هم‌اكنون با توجه به حساسيت‌های بالا در امر آموزش افراد استثنايی نيز شرايط به اين شكل باشد.