چهارشنبه 03 خرداد 1391 08:37:37             شماره‌ خبر :1014729
يك كارشناس امور فضای مجازی:
وبلاگ‌نويسی دينی به نمونه‌ای از منبرهای ديجيتال تبديل شود

گروه انديشه و علم: حجت‌الاسلام محمد دهقان، يك كارشناس امور فضای مجازی در خراسان جنوبی با اشاره به اهميت بحث وبلاگ‌نويسی و تأثير آن بر فضای مجازی از وبلاگ‌نويسی دينی به‌عنوان مدلی از منبرهای ديجيتال ياد كرد و گفت: بايد جايگاه اين هنر در جامعه و جوانان به‌درستی نهادينه شود.

حجت‌الاسلام محمد دهقان، يك كارشناس امور فضای مجازی در خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) ‌شعبه خراسان جنوبی، با بيان اينكه به نسبت پيشرفت روزافزون جامعه و انتظارات مخاطب، بهره‌گيری از امكانات و فرآورده‌های علمی روز می‌تواند در تبليغ دين مؤثر باشد گفت: در گذشته‌ای نه چندان دور، تبليغ دين تنها از راه سخنرانی آن هم با استفاده از ظرفيت‌های مورد توجه مردم و برخی چهره‌های شاخص صورت می‌گرفت و چاپخانه‌های معدودی نيز كه در ذهن مردم جای خوبی داشتند، به چاپ و انتشار كتاب اقدام می‌كردند.

 

وی با بيان اينكه به همان نسبت كه رسانه محدود بود و بسياری از مردم نيز به‌سوی افراد خاصی گرايش داشتند، برخورداری از فضای خاص نيز تقريباً سخت بود به‌گونه‌ای كه علاقمندان به تبليغ، به‌راحتی نمی‌توانستند به جايگاهی دست پيدا كنند و حرف خود را به گوش مردم برسانند گفت: امروزه و در عصر ارتباطات، فضايی شكل گرفته كه با استفاده از آن می‌توان به تبليغ دين اسلام با كمترين امكانات پرداخت.

اين فعال سايبری با اشاره به اينكه انباشتگی سؤالات مذهبی نسل جديد، پرسش‌های نو و ضرورت پاسخگويی به اين سؤالات، وظيفه روحانيون، مبلغان و متفكرين حوزه را چند برابر كرده، اظهاركرد: آنچه می‌توان در باب وظيفه مبلغان به آن اشاره كرد اين‌كه با شناخت نيازها، ظرفيت‌ها، پرسش‌ها و شرايط زمان، انديشه دينی را با قالب‌های جديد به نسل روبرو عرضه كنند و به سه مقوله مهم احياگری، نوآوری و تناسب نيازها توجه و در صدد رفع مشكلات نسل جوان باشند.

حجت‌الاسلام دهقان تصريح كرد: دلسوزان عرصه تبليغ برای اين‌كه بتوانند با مخاطب اعم از حرفه‌ای و غيرحرفه‌ای ارتباط برقرار كنند، ناگزير به ورود در فضای مجازی هستند، فضايی كه كاربران زيادی را به خود اختصاص داده و اگر به گونه‌ای فنی و كارشناسی به آن توجه شود، پاسخ به سؤالات اكثر كاربران امكان‌پذير خواهد شد.

وی در ادامه با بيان اين‌كه منبر دارای دو كاركرد اساسی اطلاع‌رسانی و آموزش عمومی است اذعان كرد: وبلاگ‌نويسی دينی كه آن را اصطلاحاً «منبر ديجيتال» می‌ناميم می‌تواند علاوه بر كاركردهای منبرهای مرسوم، از ساير كاركردها نيز برخوردار باشد، به گونه‌ای كه جذب مخاطب حرفه‌ای، امكان دسته‌بندی مطالب و ارائه بحث‌های كاربردی، برخورداری از فرآورده‌های علمی روز، امكان ارتباط با مخاطب در قالب نوشتار، ايميل، ارائه رزومه‌های تبليغی، امكان استفاده از جنبه‌های روانشناختی و جامعه شناختی می‌تواند از عمده كاركردهای اين منبرهای ديجيتال باشد.

اين كارشناس و فعال سايبری پيرامون اين مسئله كه برخی از فضاهای موجود در اينترنت حتی اين امكان را به كاربران می‌دهند تا با ايجاد يك وبلاگ گروهی به تبليغ بپردازند، افزود: نكته مهمی كه در منبرهای ديجيتال قابل توجه است اين است كه در گذشته مستمع و سخنران مذهبی الزاماً بايد در يك مكان گرد می‌آمدند و حضور فيزيكی آنان يكی از لازمه‌های تبليغ بود، در حالی كه امروزه چند مبلغ می‌توانند با ايجاد يك وبلاگ مذهبی و صرفاً با كاركرد دينی، تبليغ كنند و جالب‌تر اين‌كه هر كدام از آنها می‌توانند در گوشه‌ای از اين كره خاكی حضور داشته باشند.

حجت‌الاسلام دهقان با تأكيد بر اينكه به همان نسبت كه مبلغان دينی می‌توانند در يك وبلاگ گروهی و از هر جای جهان به انتقال پيام به مخاطب كمك كنند، مخاطبان نيز می‌توانند در هر جايی از دنيا، شنوند يا بيننده مطالب باشند عنوان‌كرد: رسانه‌های فعال و پويا در فضای مجازی، مخاطبان خاص خود را دارا هستند و حوزه‌های علميه و مراكزی كه يكی از اهداف آنان تبليغ دين است، می‌توانند با ورود به اين فضا، رسالت تبليغی خود را انجام دهند.

وی وبلاگ‌نويسی دينی را فرصتی برای تبليغ دين از رهگذر اينترنت دانست و يادآور شد: فضای مجازی تا بدان جا اهميت دارد كه مقام معظم رهبری، اعضای شورای عالی فضای مجازی را منصوب كردند و در اين حالت ما به‌عنوان كسانی كه موظف به حضور در عرصه نبرد با جنگ نرم دشمن هستيم، بايد از اين فضا به نحو احسن استفاده كنيم و با ترويج وبلاگ‌های دينی و ايجاد فضای مذهبی، به رسالت تبليغی خود جامه عمل بپوشانيم.

اين فعال سايبری با اشاره به اينكه منبرهای ديجيتال در تشابه با منبرهای معمولی، از قاعده علمی بودن، بروز بودن، تنوع محتوی، مخاطب پسندی مستثنی نيستند و ايجادكنندگان اين وبلاگ‌ها می‌بايست با دقت در آنچه گفته شد به جنگ نرم با دشمن برخيزند، خاطرنشان كرد: منبرهای ديجيتال چنانچه از امكانات چند رسانه‌ای نيز بهره ببرد، در جذب مخاطب توفيق بيشتری خواهد يافت و اين ممكن نيست مگر با ورود علمی و كاربردی به اين عرصه كه قطعاً بايد مورد توجه كاربران گرامی باشد.