سه شنبه 02 خرداد 1391 13:51:42             شماره‌ خبر :1013998
مؤسسات قرآنی مردمی و اجرای طرح تربيت 10 ميليون حافظ قرآن/9
محمدمهدی بحرالعلوم:
تحقق تربيت 10 ميليون حافظ قرآن مستلزم فرهنگسازی و ايجاد انگيزه در جامعه است

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: فرهنگسازی و انگيزه‌سازی در مرحله اول و فراهم كردن زمينه‌های آموزشی در مرحله بعدی از مهمترين عوامل تأثيرگذار در راستای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربيت 10 ميليون حافظ قرآن است.

محمدمهدی بحرالعلوم، حافظ كل و مدرس بين‌المللی قرآن كريم در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، ضمن ارائه راهكارهايی برای پيشرفت مؤسسات قرآنی در زمينه تربيت 10 ميليون حافظ قرآن گفت: هم مؤسسات قرآنی و هم نهادهای مرتبط اعم از حقوقی و حقيقی برای پيشرفت در اين زمينه دو مسير را بايد طی كنند كه يكی از اين موارد بحث زمينه‌سازی و انگيزه‌سازی است، حفظ موضوع پيچيده‌ای نيست، همه افراد با مقوله حفظ آشنا هستند و حفظ كردن و فراموشی را تجربه كرده‌اند و فرآيند پيچيده‌ای نيست، بنابراين اگر انگيزه‌سازی لازم انجام شود به نظر می‌رسد كه خود افراد مسير را ادامه می‌دهند.

 يك حافظ كل قرآن:
آموزش مفاهيم قرآن يكی از مهمترين مباحثی است كه می‌تواند حفاظ را در زمينه حفظ قرآن ياری كند و علاقه‌مندان به حفظ قرآن اگر مفهوم آيات را بدانند حفظ قرآن برايشان شيرين‌تر می‌شود

وی در ادامه اظهار كرد: مرحله دوم بحث آموزش مطرح است و بايد زمينه‌های آموزش لازم فراهم شود و يكی از مهمترين مباحث، بحث تربيت معلم است كه مؤسسات قرآنی بايد به اين مورد توجه كنند، يكی از مشكلات عمده در مؤسسات قرآنی، كمبود اساتيد با تجربه است، اين مراكز از اساتيد و معلمان كارآزموده به اندازه كافی برخوردار نيستند و تعدادی از مربيان قرآن هم كه به امر تربيت حافظان قرآن می‌پردازند، تجربه كافی ندارند.

اين فعال قرآنی ضمن تأكيد بر برگزاری دوره‌های تربيت معلم قرآن كريم افزود: آموزش حفظ قرآن كريم به معنای تخصصی در جامعه خيلی قديمی نيست، بنابراين تجربه معلمان در اين زمينه كم است، به همين منظور دوره‌های تربيت معلم قرآن كريم طراحی شده است كه بايد اشاعه پيدا كند، البته معلمانی هستند كه فعاليت‌های پژوهشی و كارشناسی در رابطه با علوم قرآنی انجام داده‌اند.

اين مدرس بين‌المللی قرآن كريم تصريح كرد: نكته دوم در رابطه با تربيت حافظان قرآن، انجام برنامه‌ريزی آموزشی است و بايد طرح‌های مدون و كارشناسی شده در اختيار مؤسسات و مراكز دينی و قرآنی قرار گيرد.

وی همچنين درباره ارتباط تربيت حافظان قرآن و توسعه فرهنگ‌سازی انس با قرآن در جامعه بيان كرد: حفظ قرآن يكی از جامع‌ترين روش‌های انس با قرآن است و زمينه انس با قرآن را فراهم می‌كند، بنابراين اگر 10 ميليون حافظ قرآن داشته باشيم تأثير خود را حتماً در جامعه می‌گذارد.

بحرالعلوم با اشاره به اين كه تربيت 10 ميليون حافظ قرآن به زيرساخت‌هايی نياز دارد، در مورد دوره‌های كنونی حفظ قرآن و كارآمدی آنها به عنوان يكی از اين زيرساخت‌ها اظهار كرد: اين تعداد حافظ قرآن كه هم‌اكنون در جامعه وجود دارد توسط همين مؤسسات قرآنی تربيت شده‌اند كه البته فعاليت اين مراكز كافی نيست و بايد سطح دوره‌های آموزشی ارتقاء پيدا كند، البته نمی‌توانيم نسبت به تجارب گذشته اين مراكز بی‌تفاوت باشيم.

 يك مدرس بين‌المللی قرآن كريم:
حفظ قرآن يكی از جامع‌ترين روش‌های انس با قرآن است و زمينه انس با قرآن را فراهم می‌كند، بنابراين اگر 10 ميليون حافظ قرآن داشته باشيم تأثير خود را حتماً در جامعه می‌گذارد

وی در رابطه با اين كه جامعه بايد چه تدابيری برای حافظان قرآن پس از اتمام دوره تخصصی حفظ بيانديشند و چه برنامه‌هايی بايد برای آنها در نظر گرفته شود، گفت: تاكنون فعاليت‌هايی برای حمايت از حافظان قرآن در جامعه انجام شده است، زيرا كسانی كه قرآن را حفظ می‌كنند از توانمند‌ی‌های خوبی برخوردار می‌شوند كه می‌شود از تجربيات آنها در زمينه تحقيق، پژوهش و تدريس در مراكز آموزشی و تحقيقاتی استفاده كرد.

اين حافظ قرآن همچنين درباره اين كه در كنار حفظ آيات توجه به چه اموری می‌تواند راهگشا باشد و در تثبيت محفوظات حفاظ را ياری كند، تصريح كرد: آموزش مفاهيم قرآن يكی از مهمترين مباحثی است كه می‌تواند حفاظ را در زمينه حفظ قرآن ياری كند و علاقه‌مندان به حفظ قرآن اگر مفهوم آيات را بدانند حفظ قرآن برايشان شيرين‌تر می‌شود و استفاده از وسايل كمك‌آموزشی نيز در پيشرفت حافظان قرآن تأثيرگذار است، اما مسأله اصلی كوشش حفاظ است و البته استفاده از وسايل كمك‌آموزشی در جای خود مهم است.

وی در پايان با تأكيد بر اين كه در اجرايی كردن طرح تربيت 10 ميليون حافظ قرآن بايد از امكانات و توانمندی‌های ساير نهادها بهره‌مند شد، خاطرنشان كرد: وقتی می‌خواهيم حافظ قرآن تربيت كنيم بايد بسيج عمومی شكل گيرد و همه نهادها حتی فرهنگی و نظامی نيز بايد همكاری و پشتيبانی كنند تا اين اتفاق بيفتد و البته بار اصلی بر دوش نهادهای فرهنگی، آموزشی و قرآنی است.