در برنامه شب گذشته «هفت» عنوان شد
صباغ‌زاده: جایگاه سینما با اختلافات متزلزل نمی‌شود

خبرگزاری فارس: مهدی صباغ‌زاده با اشاره به فرار و نشیب‌های سینمای ایران پس از انقلاب گفت: اختلافات زیادی در صنوف بوده و مسئولین با سلیقه‌های مختلف و نگاه‌های مختلف با سینما برخورد کردند ولی جایگاه سینما با اختلافات متزلزل نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار سینمایی فارس، در بخش دوم برنامه تلویزیونی «هفت»، محمد متوسلانی بازیگر و کارگردان سینما درباره مشکلات مختلف سالخوردگان این حرفه و وضعیت اقتصادی بد برخی از آن‌ها، گفت: من فکر می‌کنم ابتدا باید یک مرکز داشته باشیم تا از حال یکدیگر با‌خبر‌ باشیم. سالخوردگی در مورد هنرمندان که سال‌ها مورد توجه جامعه هستند با افراد دیگر متفاوت است. کسانی که کار هنری می‌کنند از نظر روانی به توجهات جامعه وابسته هستند و این طبیعت سینماست که کنار گذاشته می‌شوند، این افراد در سالخوردگی فشار زیادی را تحمل می‌کنند. مسایل اقتصادی هم مزید بر علت است.

* متوسلانی: علاقمندان به سینما با آگاهی وارد این عرصه شوند

وی در ادامه گفت: افراد برای ورود به این هنر باید آمادگی لازم را داشته باشند، به عقیده من این حرفه را به عنوان شغل اصلی قلمداد نکنند و باید احتیاجات مادی خود را از طریق دیگری تامین نمایند. اگر تاریخ سینمای ایران و جهان را مطالعه کنیم خواهیم دید بزرگان این عرصه اگر بدون توجه به عاقبت آن وارد شدند در پایان عمر فعالیت خود وضعیت روانی خوبی نداشتند و دچار افسردگی شدند اما آن‌ها که با شناخت وارد این عرصه شدند وضعیت بهتری داشته و مقاوم بودند و افسردگی به مشروبات و مواد مخدر تسکین بدهند که وضعیت بدتری پیدا کردند. من به تمام دوستانی که علاقمند به بازیگری هستند می‌گویم هنرپیشه کار همیشگی نیست، باید به دنبال حرفه‌ای باشید که اقتصاد شما را تامین کند که احتیاج به پول بازیگری نداشته باشید‌. اگر احتیاج نداشته باشید حق انتخاب خواهید داشت. اگر دوستان در این عرصه استقلال مادی داشته باشند راحت‌تر است کسی که وارد سینما می‌شود باید با آگاهی وارد و مشکلات را بشناسند و توقع امکانات از آن نداشته باشد.

وی در ادامه توضیح داد: علاوه بر شناخت افراد به مقوله سینما باید مسئولان و متولیان امور نیز به این قشر توجه کنند هنرمندان افرادی دارای حساسیت بالا هستند. سینما حرفه بی‌رحمی است. اگر موفق عمل کنید با یک برخورد مناسب مواجه می‌شوید اما اگر فیلم خوبی نسازید و یا بازی نکنید از ادامه مسیر بازخواهید ماند.

در ادامه برنامه «مهدی احمدی» تهیه‌کننده و بازیگر در گفت‌و‌گوی تلفنی برنامه هفت حاضر شد و درباره ملاقات از هنرمندان سالخورده و بیمار کشور گفت: روز گذشته آقای میرعلایی با هیئت همراه از سوی وزیر و معاونت سینمایی به عیادت رضا ایرانمنش، رضا برجی همچنین ایرج قادری رفتند. متاسفانه قادری شرایط بدی دارد و در کما به سر می‌برد و  قادر به شناسایی و صحبت نیست. خانواده ایشان تقاضاهایی‌ داشتند از جمله اکران فیلم سینمایی «شبکه» و مشکلات بیمه ایشان که با دستور مدیرعامل فارابی و مساعدت ایشان مشکلات مرتفع می‌شود.

وی در ادامه گفت: امشب به دیدار علی پروانه مدیر تدارکات قدیمی سینما رفتیم و فردا شب هم به دیدار آقای قریب خواهیم رفت. گروهی تشکیل شده است که با کمک و مساعدت دوستان و مدیران فرهنگی کشور به عیادت هنرمندان سالخورده  بروند و از آن‌ها دلجویی شود.

متوسلانی در ادامه برنامه این قبیل اقدامات و تشکیل کمیته را موثر دانست و گفت: قبل از این که به اینجا برسد و هنرمند سالخورده شود باید ‌تمهیداتی بیاندیشیم دو اصلی که معتقدم این است که افراد آمادگی داشته باشند و بدانند وارد حرفه بی‌رحمی می‌شوند بعد نگاه مهربان از طرف مسئولین باید باشد. ایجاد یک مرکز برای افراد و باخبر بودن از حال یکدیگر بسیار موثر خواهد بود. ما پیش از این مرکزی داشتیم انجمن هنرمندان سابق رستورانی داشتیم عصرها گروه‌ها می‌آمدند و می‌دیدند وضع روحی و مالی مطلع می‌شدیم چون رفت و آمد بود. دولت هم باید در ارایه بیمه دقت کند و مسایل رفاهی هنرمندان را فراهم آورد.

* صباغ‌زاده: با اختلافات جایگاه سینما متزلزل نمی‌شود

در ادامه برنامه تلویزیونی هفت «مهدی صباغ‌‌زاده» و «علی شاه‌حاتمی» درباره اوضاع سینما و شرایط تولید توزیع و اکران با هم به بحث و گفت‌و‌گو نشستند.

در ابتدا مهدی صباغ‌زاده درباره فراز و نشیب‌های سینما پس از انقلاب، گفت: بعد از سه دهه انقلاب فراز و نشیب‌های زیادی داشتیم، اتفاقات زیادی رخ داد، اختلافات زیادی در صنوف بوده و مسئولین با سلیقه‌های مختلف و نگاه‌های مختلف با سینما برخورد کردند. فیلمسازان ما مقاوم هستند و این بادها و اختلافات جایگاه سینما را  متزلزل نخواهد کرد. به نظرم 50 درصد حال سینما خوب است.

* شاه‌حاتمی: اوضاع سینما خوب است،‌ اوضاع مدیران سینما خوب نیست

علی شاه‌حاتمی در ادامه بحث گفت: من فکر می‌کنم اوضاع سینما خوب است، اوضاع مدیران خوب نیست. نه تنها در سینما بلکه در تمام عرصه‌های هنری این مملکت، مدیران خیلی خوب و فوق‌العاده‌ای هستند. انسان‌های پاک و خوب ‌اما مدیریت بلد نیستند، دلیل این امر را به صورت مصداقی می‌گویم، سال‌های سال است تلاش می‌کنم واسطه‌ای ایجاد کنم بین سینمای ایران و خارج‌. دو سال پیش نماینده بزرگ‌ترین کمپانی پخش فیلم دنیا را دعوت کردم با مدیران زیادی جلسه گذاشتیم، تفاهم‌نامه امضا کردیم تا با کمک و مساعدت ‌شرایط سینما از این چیزی که هست بالاتر برود.

* شاه‌حاتمی: زبان سینماگران برای مدیران قابل فهم نیست

وی در ادامه گفت: تلاش ما به گونه‌ای بود که بتوانیم از بازیگران مطرح دنیا استفاده کنیم، مسئول مستقیم این نمایندگی گفت: برای ساختن فیلم بین‌المللی از هیچ گونه ارزشی عدول نکنید. شان استون را دعوت کردیم فیلمنامه دادیم سفر کردیم اما به نظر می‌رسد زبان سینماگران ما برای مدیران قابل فهم نیست. هرچه تلاش می‌کنیم از این شرایط بیرون بیاییم، سه سال تلاش کردیم قدرت بین‌المللی به سینما بدهیم عمل نمی‌کنند.

وی در ادامه گفت: ما شاهد مدیران مختلفی در طول این سال‌ها بودیم که تلاش کردند‌. مدیر را ما انتخاب نمی‌کنیم، وزیر بر مبنای تفکر و موقعیت رئیس جمهور انتخاب می‌کند، گاهی با انتخاب یک مدیر با نگاه درست چرخ‌های سینما قدرتمند حرکت می‌کند اما گاهی رویکردها اشکال پیدا می‌کند و اختلافات بروز و ظهور پیدا می‌کند.

* صباغ‌زاده: مدیران می‌آیند و می‌روند/ سینماگران باید با ساخت آثار مناسب سینما را سر پا نگاه دارند

مهدی صباغ‌زاده در ادامه صحبت‌های شاه‌حاتمی گفت: مشکلات تنها به مدیران بازنمی‌گردد. من از یک نفر یا زیرمجموعه دفاع نمی‌کنم، آن‌ها باید شرایطی ایجاد کنند که فیلم بسازد، ممکن است دایره‌ها را باز کنند یا ببندند. به عقیده من مدیران فعلی دایره‌ها را باز کردند، فیلمسازان ما و جوانان آمدند و پروانه گرفتند اما این که با ارایه پروانه ساخت و مجوز تهیه‌کنندگی چه مشکلاتی پیش می‌آید، اینجا وظیفه تشخیص صنوف است و مشکلات را باید حل کنیم‌. مدیران می‌آیند و می‌روند سینماگران هستند که سینما را می‌سازند و باید فیلم بسازند و سینما را فعال و سر پا نگاه دارند، اگر حرفه‌ای و قانونمند نگاه نکنیم با مشکل مواجه می‌شویم.

شاه‌حاتمی در ادامه توضیح داد: بحث همیشگی ما این است که برنامه‌ریزی وجود ندارد، مدیران مشاوران خوب ندارد. بودجه دارند، امکانات، زمان مناسب دارند اما از فقدان برنامه‌ریزی رنج می‌بریم، مدیران درگیر مسایل سیاسی شدند. متاسفانه مدیریت فرهنگی این مملکت یا سیاسی است یا اطلاعاتی. هنرمند در تعامل با مدیر نیست. اولین فیلمنامه مشترک با هند را ارایه دادم، مدیر گفت از بازیگری استفاده می‌کنید که  هندو است و من نمی‌توانم پاسخگو باشم، در عالم هنر این مسایل مطرح نیست. ‌مدیر نگران جایگاه و‌ صندلی است. ‌ترس ریشه‌اش در دعواهای سیاسی است. هیچ جای دنیا مدیران جشنواره‌ها تغییر نمی‌کنند. در برنامه گذشته درباره فیلمی صحبت کردید که با بودجه دولتی ساخته شده است. منتقد از آن فیلم تعریف کرد، درحالی که دم از فعال شدن بخش خصوصی می‌زنید.

* «روزهای زندگی» در تاریخ سینمای ایران ماندگار می‌شود

وی در ادامه گفت: مدیر باید برای بخش خصوصی امکان سرمایه‌گذاری به وجود بیاورد، وام بدهد و برنامه داشته باشد. فیلم «روزهای زندگی» که فیلم خوبی است، اگر اکران شود نمی‌تواند در سینما با مخاطب همراه شود، درحالی که فیلم ارزشی است اما نیاز به حمایت دولت دارد. این فیلمی است که می‌تواند در تاریخ سینمای ایران ماندگار شود.

* صباغ‌زاده: منافع سینما را در نظر بگیریم و کنار هم باشیم

صباغ زاده در ادامه بحث گفت: ما همه تقصیرها را نباید به گردن مسئولین و مدیران بیاندازیم. ما خودمان در سینما چه باید بکنیم تا به رشد و شکوفایی بهتری برسیم. سینما از اوایل انقلاب تا به حال شرایط و موقعیت خوبی داشته، فضای جهانی خوبی داشتیم، فیملسازان خوبی هم داشتیم. امروز باید نگاه کنیم کجاست؟ اختلاف میان صنوف درست نیست‌. صنوف به شدت درگیرند، اختلاف سلیقه و نگاه‌های اقتصادی و قدرت‌طلبی باعث شده آدم‌ها کنار هم ننشینند. در اتحادیه تمام‌ افراد با اختلاف فکری یا سلیقه‌ای که دارند، ایستادند. باید مباحث جدی را کامل ریشه‌یابی کرد و کمک کنیم برطرف شود.

وی درادامه گفت: ‌اختلافات و چند دستگی جز لطمه زدن به سینما ارمغان دیگری ندارد. باید تابع قانون و قوانین باشیم، باید کنار هم باشیم اختلافات در همه جا هست، در شورای عالی تهیه‌کنندگان هم هست. متاسفانه هرکسی به دنبال منافع شخصی است. اگر منافع شخصی را بردارند و منافع سینما را در نظر بگیرند و قانونمند باشند دیگر شاهد این مشکلات نخواهیم بود.

شاه حاتمی گفت: اختلافات بر سر منافع شخصی است‌. من به شدت معتقدم اگر قرار باشد در بخش مدیریت یک تسلط سیاسی وجود داشته باشد تا ابد این مشکلات وجود خواهد داشت.

صباغ زاده‌ ادامه داد: من در ارتباط با خانه سینما ‌بودم، از همان ابتدا که کانون شکل گرفت اختلاف نظر بود، با ارشاد بحث می‌کردیم و به نتیجه می‌رسیدیم لجاجت و لجبازی نمی‌کردیم. سینما در ارتباط با دولت است. فارابی وام می‌دهد، بحث بر این است که این وام‌ها به همه فیلم‌ها یکسان داده شود، مگر به صلاحدید و هزینه‌های یک پروژه‌. عدالت باید در کلیت سینما جاری شود اما بعضی از دوستان نمی‌پذیرند. مجموع خانواده سینما باید درست هدایت شود و قانونمند باشد، در حال حاضر ذهن ما درگیر مشکلات و روزمرگی‌ها شده است که ممکن است مسئولین از این امر سوءاستفاده کنند، دلیل نمی‌شود مدیر بدی باشد. آقای شمقدری درب‌های سینما را باز کردند اما وقتی فیلمساز دقت نظر لازم را ندارد و جریانات اخلاقی را نشان می‌دهد مشکل ایجاد می‌کند. باید در ساخت آثار اجتماعی شناخت کافی داشته باشیم و با یک نگاه ظریف به مسایل نزدیک شویم.

شاه‌حاتمی در ادامه برنامه گفت: من با حرف شما موافقم خیلی خوب است، برآیند چیزی که در سینما و جشنواره می‌بینیم برآیند تلاش هنرمند بوده و خیلی کمتر با حمایت مستقیم مواجه می‌شویم‌. سال‌هاست تلاش می‌کنیم از بحران خارج شویم، چرا کسی گوش نمی‌دهد. چرا تنها به جشنواره‌های خارجی و جوایزشان بسنده می‌کنیم‌. اکران در سینماهای دنیا می‌تواند به اقتصاد سینمای ما کمک کند.

* صباغ‌زاده: فیلم خوش‌ساخت، مرز نمی‌شناسد

صباغ زاده در ادامه به ساخت آثار خوش‌ساخت و بین‌المللی اشاره کرد و گفت: فیلم خوش‌ساخت که با ظرافت به موضوع اجتماعی بپردازد، مرز نمی‌شناسد. ما توقع‌مان بر مبنای داشته‌ها، شرایط و موقعیت فرهنگی اجتماعی‌مان است. بیشتر فیملنامه‌نویسان ما خالی شدند، نمی‌نویسند، زیرا انگیزه ندارد. اساس و پایه سینمای ما در فیملنامه نهفته است.

شاه‌حاتمی در ادامه گفت: با توجه به نکاتی که در سینمای ایران می‌بینیم و جایزه اسکاری که گرفت و فیلم‌های دیگر که جوایزی را کسب کردند با بستن خانه سینما موافق نیستم و نبودم. متاسفانه دعوای فردی به جمعی تبدیل شد و نباید این اتفاق بزرگ می‌افتاد. می‌توانستیم به گونه دیگری قضیه را حل کنیم. تا زمانی که وضعیت به همین منوال باشد وزیری بیاید چه بخواهیم و چه نخواهیم خواسته یا نخواسته دارای گرایشات سیاسی خواهد بود، باید تشکل فرهنگی ما جدای از دولت تعریف بشود و مستقل در تعامل با هنرمندان باشد.

* معلم: عدم تصدی‌گری دولت در امر تولید کنار گذاشته شود

در ادامه برنامه، علی معلم تهیه‌کننده و کارشناس فرهنگی در گفت‌و‌گوی تلفنی حاضر شد و گفت: تصدی‌گری دولت در امر تولید باید کنار گذاشته شود. در این هفته معاونت سینمایی و 12 نفر ازدوستان اتحادیه درباره مسایل سینما صحبت کردند‌. سوال من این است که آیا اهالی سینما همین تعداد هستند. تمام مسئولین و هنرمنان باید متوجه باشند یک کلیت سینمای ایران داریم، مرکب از کارگردانان، هر کدام تفکر، اندیشه و ‌نظریه‌ای دارند‌. مدیریت سینما باید متمرکز با فعالان‌ و آشنایان به حرفه سینما گفت‌‌و‌گو کند و از ‌کارشناسان برجسته سینما دعوت کند، سینمای ایران در یک صنف خلاصه نمی‌شود.

* شاه‌حاتمی: باید به هنرمند اعتماد کنند

شاه‌حاتمی در ادامه گفت: در تمام دنیا استودیوهایی وجود دارد که در ایران نداریم، سازمان‌هایی داریم که بنابر سلایق خودشان کار می‌کنند‌. تمام بودجه‌ها باید متعلق به هنرمندان باشد و این‌ها کار کنند. باید اعتمادسازی صورت گیرد. استقلال در سینما باید با اعتماد‌سازی به وجود بیاید، اگر اعتمادسازی صورت نگیرد نتیجه‌ای برای سینمای ایران ندارد. با این شرایط ما مسلما سینمای بالنده و پویایی خواهیم داشت و آدم‌هایی که نمی‌توانند تحمل کنند حذف می‌شوند.

* معلم: اساسنامه اتحادیه تهیه‌کنندگان بدون امضای اعضای اصلی به تصویب رسید

معلم در ادامه گفت: نگاه دوستان در معاونت سینمایی به این شکل شده که به دلیل اختلافات و مشکلات تنها از اتحادیه تهیه ‌نندگان که مجوز دریافت کردند، کمک می‌گیرند. من به عنوان هیئت موسس اتحادیه حضور داشتم، این ارگان و نهاد قانونی بدون اینکه یکی از اعضای اصلی‌اش امضا کند، اساسنامه را تصویب کرده است. پنج نفر از شورای مرکزی اتحادیه مستعفی هستند‌، وظیفه شورای نظارت‌ و بازرسی دقت بر عملکرد دوستان است.

صباغ‌زاده در ادامه سخنان معلم گفت: اعضای مستعفی آیا هیچ کدام نامه استعفای خود را به شورای بازرسی اتحادیه و اتحادیه ارایه دادند؟ اکثراً استعفای خود را رسانه‌ای کردند. در اختلاف نظری که پیش آمد من از شورای نظارت خواستم به موضوع رسیدگی کند، اگر به قوانین و مقررات پایبند بودیم باید پیگیری می‌کردیم‌.

* معلم: جای اندیشمندی، تحمل و بردباری در سینما خالی است

معلم در ادامه گفت: در حال حاضر نیاز به یک همگرایی داریم، باید با حضور اعضای سینما همگرایی صورت گیرد. موجودیت سینمای ایران قابل پذیرش برای رهبری است و باعث پیشرفت کشور است. به ‌یک باره بخش بزرگی از اهالی سینما را نباید نادیده بگیریم، گفت‌و‌گو نکنیم و ‌سینما را شقه شقه کنیم، این درست نیست‌. جای اندیشمندی، تحمل و بردباری در سینما خالی است.

* شاه‌حاتمی‌: با عیدی 300 هزار تومانی به هنرمند بها نمی‌دهند

شاه‌حاتمی در پایان برنامه گفت: خیلی خطرناک است، افرادی که در جامعه توانایی انجام کاری نداشته باشند، مسئولیت را بپذیرند. این دوستان فی نفسه خوب هستند، فیلمسازی کردند و آثاری را تهیه کردند. با عیدی 300 هزار تومانی به هنرمند بها نمی‌دهند. تمام هنرمندان برای این نظام فیلم ساختند. افتخارات سینما  توسط هنرمندان کسب شده، باید احترام بگذاریم. این قدر آب را گل‌آلود نکنید. در این شرایط بحران که صحبت می‌کنیم یک فیلم اسکار گرفته، فیلم خوب هم ساخته شده، با نگاه‌های کوچک باعث آزار هم نشوید.

صباغ‌زاده نیز در پایان برنامه گفت: در این شرایط که اسمش را بحران نمی‌گذارم، اختلافات صنفی را کنار بگذاریم. مجموعه افراد در کنار هم باشند تا قوانین حاکم  شود. عید امسال شاهد پایین آمدن فیلم بودیم، این کار غلط است، هنرمند تابع نظام و قوانین فیلم ساخته است. ارگان‌ها و نهادها باید از طریق مجاری قانونی عمل کنند نباید خودسرانه عمل کنیم و شرایط ناامنی به وجود آوریم. برخی فرصت‌طلبی می‌کنند و از این جریان شلوغ بهره می‌برند. دست به دست هم بدهیم تا سینمای آباد داشته باشیم.

انتهای پیام/ی