قطیف

مختصات: ‏۰″ ۰۱′ ۵۰°شرقی ‏۰″ ۵۶′ ۲۶°شمالی (نقشه) (به عربی: مدینة القطیف)، شهری ست در کشور پادشاهی عربستان سعودی واقع در شبه جزیره عربستان. «شهر قَطیف» یکی از شهرهای تاریخی کرانه‌ای عربستان سعودی و واحه‌ای است در کرانهٔ باختری خلیج فارس واقع شده‌است. خط لوله نفت (تاب لاین) که از ظهران می‌آید از این شهر می‌گذرد سپس به اردن، سوریه و لبنان می‌رسد. این شهر در استان احساء واقع شده‌است، دارای واحه‌های گستردهٔ نخل خرماء است، وبهترین خرما منطقه از این نخلستان‌ها تهیه می‌شود. «شهر َقطیف» از شهرهای قدیمی عربستان است وتاریخش به دوران قبل از اسلام بر می‌گردد. شهر قطیف در شمال بندر دمام و در جنوب باختری بندر مهم نفتی رأس تنوره قرار دارد. در دوران بیش و بعد از اسلام قبائل متعددی در منطقهٔ «َقطیف» ساکن شده أند که مشهورترین قبائل عبارتند از:

جمعیت  

جمعیت «شهر القطیف» طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۲۰۰۴ میلادی، برابر با ۵۰۰٬۰۰۰ هزار نفر بوده‌است، و شیعه اکثریت مطلق هستند، در باره «القطیف» تاریخ نویسان نوشته أند که تاریخش به قرن دوم میلادی بر می‌گردد. همچنین نام در بسیاری از أشعار شاعران دوران جاهلیت عرب آمده‌است، گویند منطقهٔ از آن جذیمه عبدالقیس بوده‌است، در این مورد شاعر (عمرو بن أسوی العبدی) می‌گوید:

وترکن عنتر لایقاتل بعدها   أهل القطیف قتال خیل تنفع

همچنین شاعر (هجر الخط ابن المقرب) در باره قائل منطقهٔ قطیف می‌سراید:

أقمْ صدرها قصداً إلی الخط واحتقبْ   رسالة ودّ أنت عندی کتابها
فحین تری حصن المعلّی مقبلاً   ویبدو من الدرب الشمالی بابها
فلج بسلام أمناً بلدةً   مقدسة الأکناف رحباً جنابُها
بها کل قومٍ من ربیعة ینتمی   إلی ذروة تعلو الرواسی هضابها
إذا ثوّب الداعی بها : یاآل عامرٍ   أتت مثل أسد الغاب غّلب رقابها
من الحارثین الأولی فی أکُفُهم   یحار الندی مسجورةٌ ثغابُها
ومن مالک الفخار بن عامر   فوارس أرواح الأعادی نهابها
ومن نسل (عبدٍ) فتیةٌ أی فتیةٍ   یجلّ المعادی بأسها فیهابها
وإن صاح داعی حیّها فی محارب   أتت تتلظّی للمنایا حرابها