پاسخ به:اخبار گوناگون امروز
دوشنبه 19 اردیبهشت 1390 9:53 AMخبرگزاري فارس: ترور اسامه بن لادن در خاك پاكستان و نقض روشن حاكميت ملي اين كشور از سوي آمريكا، فضايي شبيه دوره پس از 11 سپتامبر را در اين كشور ايجاد كرده است.
به گزارش فارس، در پي كشته شدن اسامه بن لادن در خاك پاكستان در شرايطي كه گفته شده است سالها در مكاني ميزيسته كه فاصله چنداني نيز با يك مقر نظامي پاكستان نداشته است، انتقاداتي را عليه نهادهاي امنيتي پاكستان برانگيخته است.
اين در حالي است كه چگونگي عمليات نيروهاي ويژه آمريكايي كه گفته شده است بطور خودسرانه و بدون اطلاع دولت پاكستان صورت گرفته نيز دولت و برخي نهادهاي امنيتي اين كشور را در مقابل سئوالات بيپاسخ مردم، نهادهاي مدني و كارشناسان قرار داده است.
برخي تحليلگران اوضاع كنوني پاكستان را آشفته و شبيه فضاي حاكم بر اين كشور در دوره پس از حادثه 11 سپتامبر ميدانند.
روزنامه "نيشن " چاپ پاكستان در شماره اخير خود اقدام به درج مقالهاي با عنوان "پاكستان در بحران " به قلم "جاويد حسين " ديپلمات بازنشسته اين كشور كرده است.
نويسنده در مطلب خود با انتقاد از همراهي دولت پاكستان با طرح مبارزه با تروريسم، به معكوس شدن نقش پاكستان در مبارزه با تروريسم كه در دهه گذشته اين كشور همپيمان آمريكا به شمار ميرفت ليكن اكنون به ابزاري براي طرحهاي آمريكايي تبديل شده است، اعتراض كرده است.
در بخشي از اين مقاله آمده است: ترور اسامه بن لادن توسط نيروهاي ويژه آمريكايي در ابيتآباد آخرين مخمصهاي است كه پاكستان پس از 11 سپتامبر و به خاطر سياست ناقص خود در طرفداري از طالبان در دهه 1990 با آن مواجه شده است.
نويسنده افزوده است كه معكوس شدن اين سياست و اتحاد پاكستان با آمريكا در جنگ با تروريسم پس از 11 سپتامبر، اين كشور را وارد جنگ با طالبان كرد و در نهايت منجر به اقدامات تروريستي در سرتاسر كشور شد. از سوي ديگر، بهرغم اتحاد پاكستان با آمريكا، آمريكاييها همچنان پاكستان را به چشم يك ابزار و در عين حال يك مشكل در جنگ با تروريسم ميبينند.
در ادامه اين مقاله با انتقاد از ناتواني دولت و نهادهاي امنيتي در كشف محل اختفاي بن لادن، آمده است: مقامات ما بايد توضيح دهند كه چگونه تروريست خطرناكي مثل اسامه توانسته در ابيتآباد پنهان شود مردم حق دارند بدانند كه چرا دولت و نيروهاي امنيتي قادر نبودند اقدامي بر ضد وي انجام دهند و چرا به نيروهاي آمريكايي اجازه داده شد تا حق حاكميت ما را نقض كنند.
سفير سابق دستگاه سياست خارجي پاكستان در ادامه اين مطلب با اشاره به اوضاع پاكستان در قبال مسائل منطقهاي، وضعيت اين كشور را اسفبار و بحراني توصيف كرده و مينويسد: با نگاهي به اوضاع پاكستان، شكي باقي نميماند كه اين كشور با بدترين بحران خود روبرو شده است. اوضاع در مناطق مرزي پاكستان با افغانستان هشدار دهنده است. حمله هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا نقض آشكار حاكميت و تماميت ارضي ماست. بلوچستان به خاطر بي عدالتيهايي كه در طول تاريخ بر آن وارد شده عملا در حالت شورش قرار دارد. اقتصاد اين كشور ،كه مشخصه آن فقر كشنده، تورم بالا و بيكاري است، نيز عملا راكد است. زيرساختهاي اجتماعي و فيزيكي پاكستان، كه ستون اصلي اقتصاد به شمار ميروند، وضعيت اسفناكي دارند. فساد همهگير شده و در حال از بين بردن بخشهاي حياتي جامعه است. كمبود برق به شدت به اقتصاد لطمه زده و اسباب ناراحتي مردم را فراهم كرده است. نبود امكانات اوليه زندگي براي اقشار متوسط پاكستان، آنان را روزانه به تظاهرات خياباني ميكشد و اين در حالي است كه قشر فاسد حاكم كشوري و لشكري، زندگي مرفه و تجملاتي دارند.
نويسنده در ادامه، دولتمردان كنوني پاكستان را در اتخاذ مواضع اصولي در مواجهه با مشكلات و مسائل ياد شده ناتوان دانسته و از مقامات نظامي و حاكمان سابق اين كشور كه زمينه دخالت ارتش در سياست را فراهم كرده و وضعيت بيمارگونه كنوني را بوجود آوردند انتقاد كرده است.
نويسنده در ادامه مطلب خود، اوضاع كنوني را نيازمند ايجاد تغييرات بنيادي در سياستهاي داخلي و خارجي دانسته و افزوده است: در حوزه داخلي، بايد به تقويت نهادهاي دموكراتيك كشور پرداخته و شرايطي براي اعمال قدرت دولت منتخب بر ارتش را فراهم كنيم. حاكميت قانون، احترام به قانون اساسي و اصل شايسته سالاري نيز بايد مورد حمايت و توسعه اقتصادي و رفاه مردم بايد در رأس اولويتهاي تخصيص منابع قرار گيرند. تمام اقدامات ممكن براي پايان دادن به فساد بايد انجام شود. حاكمان ما براي جلوگيري از اسراف و اتلاف منابع بايد ساده زيستي را پيشه خود كنند. در حوزه خارجي هم بايد چشم انداز سياست خارجي خود، به خصوص سياست در قبال كشمير، را براساس منابع خود تنظيم كنيم.
جاويد حسين در پايان اين مقاله، با اشاره به اوضاع آشفته پاكستان، تأكيد كرده است كه دولت تحت رهبري حزب مردم پاكستان، سه سال پس از به دست گرفتن قدرت، بايد سهم خود در ناكارآمدي دولت و فساد گستردهاي كه به كشور آسيب رسانده است را پذيرفته و مسئوليت آن را بر عهده گيرد و اگر زوج زرداري- گيلاني در صدد اصلاح اشتباهات خود بر نيايند، به زودي زماني خواهد رسيد كه براي ايجاد يك حاكميت جديد در پاكستان بايد به مردم اين كشور متوسل شويم.
انتهاي پيام/م