شیعه واقعی ویژگیهای خاصی دارد که در روایات از آن‏ها یاد شده است. امام صادق(ع) میفرماید: "شیعیان ما اهل پارسایی و سخت کوشی و وفاداری و امانت‏داری اند واهل زهد و عبادت اند. آنان در شبانه روز 51 رکعت نماز می گزارند (17 رکعت نماز واجب و 34 رکعت نماز نافله) شب‏ها را به عبادت سپری می کنند و روزها را به روزه‏داری، زکات اموالشان را می پردازند و به حج می روند و از هر حرامی دوری می کنند.(1) امام باقر(ع) نیز فرموده‏اند: شیعه ما کسی نیست مگر کسی که از خدا بترسد و او را فرمان برد آنان جز با فروتنی و امانت‏داری و یاد خدا و روزه و نماز و نیکی به والدین وخوش رفتاری با همسایگان و راست گویی و تلاوت قرآن و نگه داشتن زبان و امین مردم بودن شناخته نمیشوند.(2)در روایتی دیگر امام صادق(ع) نشانه‏های شیعیان را این گونه بیان فرموده‏اند: 1- گشاده دستی نسبت به برادران ایمانی.2- پرخاش گر و طمع کار نبودن.3- نماز 51 رکعت خواندن.4- عزت نفس در برابر دشمنان.5- عمل به احکام شرعی.(3)پی نوشت‏ها: 1. بحارالانوار، ج 65، ص 167.2. همان، ج 75، ص 175.3. همان، ص 281.

روی محمد بن نبیک قال : حدثنی ابوعبدالله جعفر بن احمد بن مقبل القمی ببغداد قال : حدثنی ابوالحسن علی بن محمد الزایدی البصری باصفهان ، قال : حدثنا الحسن بن اسد قال خدثنا الهیثم بن واقد الجزری قال حدثنی مهزم قال : دخلت على ابى عبد الله عليه السلام فذكرت الشيعة فقال: يا مهزم انما الشيعة من لا يعدو سمعه صوته، و لا شجنه بدنه، و لا يحب لنا مبغضا، و لا يبغض لنا محبا، و لا يجالس لنا غاليا، و لا يهر هرير الكلب، و لا يطمع طمع الغراب، و لا يسال الناس و ان مات جوعا، المتنحى عن الناس، الخفى عنهم، و ان اختلفت‏بهم الدار لم تختلف اقاويلهم، ان غابوا لم يفقدو ، و ان حضروا لم يؤبه بهم، و ان خطبوا لم يزوجوا، يخرجون من الدنيا و حوائجهم فى صدورهم، ان لقوا مؤمنا اكرموه، و ان لقوا كافرا هجروه، و ان اتاهم ذو حاجة رحموه، و فى اموالهم يتواسون. ثم قال: يا مهزم قال جدى رسول الله صلى الله عليه و آله و سلم لعلى رضوان الله عليه: يا على كذب من زعم انه يحبنى و لا يحبك، انا مدينة العلم و انت الباب، و من اين تؤتى المدينة الا من بابها.
مهزم مى‏گويد: «بر حضرت امام جعفر صادق عليه السلام وارد شدم و سخن از شيعه به ميان آوردم حضرت فرمود: اى مهزم شيعه آن كسى است كه صدايش از گوشش تجاوز نكند (كنايه از آنكه با مردم به تندى و خشونت‏سخن نگويد)، و غصه و تعب او از بدنش نگذرد، (كنايه از آنكه بار و اندوه خود را بر ديگران تحميل نكند)، و دشمن ما را دوست و دوست ما را دشمن نگيرد، و با افرادى كه درباره ما غلو مى‏كنند مجالست ننمايد، و مانند سگ صداى خود را بلند نكند، و مانند كلاغ در جمع‏آورى مال طمع نورزد، و از مردم چيزى نطلبد گرچه از گرسنگى بميرد، و از مردم غافل و دنياپسند دورى كند، و گفتار همه آنان يكى باشد گرچه در مكان‏هاى مختلف زندگى كنند، (و مردمى بى‏سر و صدا و بى‏هوا و آشوب به طورى كه) اگر غائب شوند كسى سراغ آنها را نگيرد، و اگر حضور داشته باشند كسى به آنها التفات نكند، و چون زن خواهند به آنها ندهند، از دنيا خارج شوند و حاجتهاى آنان در سينه‏هاشان باشد، اگر با مؤمنى برخورد كنند او را گرامى دارند، و اگر با كافرى ملاقات كنند از او دورى گزينند، و اگر حاجتمندى بدانها روى آورد او را مورد رحمت‏خود قرار دهند، و در اموال خود بين برادران ايمانى خود مواسات كنند.
سپس حضرت فرمود: اى مهزم جد من رسول خدا به على بن ابى طالب - عليه السلام فرمود: اى على دروغ مى گويد كسى كه مى پندارد مرا دوست دارد و تو را دوست نداشته باشد.من شهر علم هستم و تو در آن شهرى، و از كجا مى توان داخل در شهر شد بدون ورود از در آن؟ 1
برای شناخت بیشتر از صفات و علائم شیعه بودن به کتاب با ارزش صفات الشیعه مرحوم شیخ صدوق اعلی الله مقامه الشریف یا کتاب مشکاة الانوار مرحوم ابی الفضل علی الطبرسی فرزند مرحوم صاحب مجمع البیان مراجعه بفرمایید .
  مشکاة الانوار فی غرر الاخبار - الفصل الثانی فی ذکر علامات الشیعه -1