قرآن و موضوع حجاب

 

قرآن کریم در آیات بسیاری به این موضوع پرداخته است . اما در دو سوره ی کریمه و چند آیه این واجب را به تفصیل بیان کرده و پیامبر عظیم الشأن را به ابلاغ آن امر فرموده است .

1-   در سوره ی احزاب به پیامبر (ص) چنین خطاب می کند : « ای پیغمبر[گرامی ] با زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو که خویشتن را به چادر فرو پوشند که این کار برای این که آنها [به عفّت و حرّیت ] شناخته شوند تا تعرض و جسارت [ هوسرانان ] آزار نکشند بر آنان بسیار بهتر است و خدا ( در حق خلق ) آمرزنده و مهربان است» . 

در آغاز این آیه کیفیت حجاب بیان شده است که باید سرتا قدم را پوشاند و در پایان آیه ، فلسفه ی حجاب را توضیح داده است .

2-   در سوره ی نور آیه 30 چنین می فرماید :

ای رسول ! زنان مؤمن را بگو تا چشم ها [ از نگاه ناروا] بپوشند و فروج و اندامشان را از [از عمل زشت ] محفوظ دارند و زینت و آرایش خود – جز آنچه قهراً ظاهر می شود – بر بیگانه آشکار نسازند . باید سینه و برودوش خود را به « مقنعه» بپوشاند و زینت جمال خود را آشکار نکنند ، جز برای شوهرانِ خود و پدرانشان و شوهر و پسرانِ خود و برادرانِ خود و پسرانِ برادر و خواهران ِ خود و زنانِ خود ( یعنی زنان مسلمان )... .

درباره ی این آیا ت، تحت عنـوان شأن نزول پس  از این توضیح بیشتری خواهیم داد . اما دو نکته ی قابل ذکر و با اهمیت در این دو آیه وجود دارد که به انها اشاره می کنیم .

1-   از آیه ی 30 سوره نور چنین برداشت می شود که زنان مسلمان نباید زیبایی هایِ خود را برای زنان غیر مسلمان نمایان سازند که آنها برای خود تعریف نمایند ، تا چه رسد به این که مردهای غیر مسلمان زنان مسلمان را نظاره کنند ، جمال و زیبایی های آنها را ببینند و این نشانه ی توجه عمیق اسلام به عفت و کرامت زنان مسلمان است .

2-   و از آیه ی 59 سوره ی احزاب ، فلسفه یِ حجاب و ضرورت آن روشن می شود .