نفسي پر از سلولهاي بنيادي!
شنبه 20 آذر 1389 9:16 AM

ديگر روشهاي استفاده شده همگي بيفايده بودهاند. سوراخكردن جمجمه با مته و تزريق سلولهاي بنيادي دردناك و خطرناك است.
راه ديگر تزريق آنها به خون است ولي در اين حالت فقط مقدار اندكي از آن به مغز ميرسد. به همين علت است كه دانشمندان به بيني به عنوان يك راه مناسب ورودي توجه كردهاند.
در قسمت فوقاني بيني صفحه غربالي از جنس استخوان وجود دارد كه بيني را از مغز جدا ميكند و سوراخهاي كوچكي دارد كه اعصاب از داخل آن عبور ميكند. دانشمندان به اين فكر افتادهاند كه سلولهاي بنيادي را از اين طريق به مغز برسانند. براي آزمون فرضيه آنها محلولي از سلولهاي بنيادي را جلوي بيني موش آزمايشگاهي گرفتند. سلولهاي بنيادي به اين طريق به پياز بويايي و مايع مغزي ـ نخاعي مهاجرت كردند و به اعماق مغز راه يافتند. دانشمندان به اين نتيجه رسيدند كه سلولهاي بنيادي ميتوانند از صفحه غربالي عبور كنند و خود را به مغز برسانند. گروه ديگري از دانشمندان نشان دادند كه ميتوان پروتئينهاي درماني مانند فاكتور رشد عصبي را نيز از اين طريق به مغز رساند.
در صورتي كه نتايج اين آزمايش در انسانها نيز موفقيتآميز باشد، تنفس سلولهاي بنيادي ميتواند به عنوان راهي براي رساندن تعداد زيادي سلول بنيادي به داخل مغز بدون عمل جراحي باشد. حتي ميتوان اين سلولها را با قطره بيني نيز منتقل كرد.تنها اشكال اين روش اين است كه اگر سلولهاي بنيادي به نقاط نامناسب مهاجرت كنند، ممكن است باعث سرطان شوند. بنابراين بايد محلي كه سلولها به آنجا مهاجرت ميكنند شناسايي شود تا مشكلي در آينده پيش نيايد.
دكتر آزاده شيرواني