آرامگاه استر و مردخای همدان
پنج شنبه 10 اسفند 1391 2:06 PM
آرامگاه اِستِر و مُردِخای در مرکز شهر همدان واقع شده است. آرامگاهی که بنای امروزی آن در قرن هشتم ساخته شده و به نظر می رسد روی بقایای بنایی متعلق به قرن سوم ساخته شده باشد...
آرامگاه اِستِر و مُردِخای بنایی متعلق به کلیمیان ایران است که بنای اصلی آن یک ساختمان چهارگوش آجری است. همان بنایی که ارغون شاه مغول در قرن هشتم بر روی بقایای آرامگاه قبلی ساخته است.
در این بنا یک ورودی، دهلیز، مقبره، ایوان و شاه نشین را می بینید. ورودی آرامگاه درب کوتاه سنگی است که توسط کلون باز و بسته می شود و به دلیل ارتفاع کوتاه درب، باید خمیده وارد آرامگاه شد.
در وسط فضای مربع شکل مقبرهها، دو صندوق منب کاری شده روی این قبور قرار دارد. در بالای قبر جنوبی، که آن را به استر نسبت میدهند، صندوق منب کاری عتیقه و نفیسی قرار دارد، که قدیمی تر است و صندوق دوم که بر روی قبر مردخای قرار دارد، بسیار شبیه صندوق اولی است و حدودا در سال 1300 ساخته شدهاست
بنابر اظهار متولی مجموعه این سنگ بیش از دو هزار سال قدمت دارد. در ابتدای ورود، دهلیزی به ابعاد حدود هفت متر در سه متر وجود دارد. از وسط این اطاق یک ورودی به حرم تعبیه شده است. حرم، فضایی مربع شکل به ابعاد سه و نیم متر است و در وسط مقبره، دو صندوق چوبی منبت کاری شده زیبا وجود دارد.
در وسط فضای مربع شکل مقبرهها، دو صندوق منب کاری شده روی این قبور قرار دارد. در بالای قبر جنوبی، که آن را به استر نسبت میدهند، صندوق منب کاری عتیقه و نفیسی قرار دارد،که قدیمی تر است و صندوق دوم که بر روی قبر مردخای قرار دارد، بسیار شبیه صندوق اولی است و حدودا در سال 1300 ساخته شدهاست.
در مورد هویت استر و مردخای تاکنون نظرات متفاوتی داده شدهاست، اما روایت مشهورتر، که با روایت مورخین یونانی و روایت تورات در مورد سرگذشت استر و مردخای تطبیق دارد، این است.
«اردشیر پسر خشایار، "اردوان" را به تخت سلطنت نشانید. وی چهل و یک سال سلطنت کرد و اختلاف با مصر را که 15 سال به طول انجامید، به نفع ایرانیان خاتمه داد. اردشیر با دختری از یهود به نام استر، که خواهر زاده یکی از درباریان یعنی مردخای بود، ازدواج کرد. به این ترتیب به یهودیان در دربار اردشیر نفوذ زیادی پیدا کردند. در این بین، شخصی به نامهامان که او نیز از درباریان با نفوذ و پرقدرت بود، نسبت به نفوذ روز افزون یهودیان حسادت نمود و از این رو فرمان قتل یهودیان را از اردشیر گرفت. اما مردخای به وسیله استر همسر اردشیر، این فرمان را از شاه پس گرفت و آنان را نجات داد.»
دیوارهای داخلی بنا را کتیبه های کوچک و بزرگ سنگی و گچبری هایی به خط عبری و آرامی در برگرفته است. در شاه نشین مجاور حرم، صندلی هایی برای زیارت، استراحت و استماع توضیحات درخصوص آرامگاه گذاشته شده است. بر بالای فضای حرم، گنبدی آجری خودنمایی می کند. در دهه 1350 محوطه بیرونی آرامگاه، راهروی ورودی ( که فعلاً از آن استفاده نمی شود ) و یک کنیسه ساخته شده است. کنیسه در روزهای شنبه و اعیاد مذهبی، مورد استفاده کلیمیان می باشد.
این بنا در تاریخ 29/9/1316 با شماره 216 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
نحوه دسترسی
شهر همدان از سمت ساوه 320 کیلومتر و از سمت قزوین 360 کیلومتر با تهران فاصله دارد و مرکز استان همدان است. هرچند همدان دارای فرودگاه و پروازهای مرتب هفتگی می باشد اما حمل و نقل جاده ای عمومی ترین و منطقی ترین روش مسافرت به همدان می باشد. آرامگاه استر و مردخای در مرکز شهر همدان ، ابتدای خیابان شریعتی و جنب بانک ملی ایران واقع شده است.
امکانات رفاهی
* پارکینگ مناسب نزدیک آرامگاه موجود نیست.
* آرامگاه در محدوده طرح ترافیک قرار دارد بنابراین در روزهای غیرتعطیل لازم است خودرو خود را خارج از محدوده طرح پارک نمایید و پیاده یا با وسیله نقلیه عمومی به مرکز شهر بروید.
* آب آشامیدنی در آرامگاه موجود می باشد.
* توالت مجموعه تمیز است. آرامگاه فاقد توالت فرنگی است.
* تعداد هتل و مسافرخانه در شهر همدان بسیار محدود است و متناسب با تعداد مسافرین در فصل تابستان نمی باشد. به همین دلیل بسیاری از مسافران به دلیل کمبود جای مناسب و کاهش هزینه های سفر در چادر اطراق می کنند. درصورت تمایل به استفاده از هتل حتماً قبلاً هماهنگی های لازم را به عمل آورید.
* ساعت بازدید از 8 صبح لغایت پنج بعد از ظهر می باشد. برای بازدید از آرامگاه نیازی به تهیه بلیط نیست اما متولی آرامگاه از شما طلب وجه به صورت همت عالی می کند.