0

بانک مقالات ترجمه قران

siasport23
siasport23
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 16696

پاسخ به:بانک مقالات ترجمه قران
جمعه 24 شهریور 1391  3:12 AM

مصاحبه‏اي كوتاه با شيخ عزّالدين الحايك مترجم معاني قرآن شريف

مصاحبه‏ با شيخ عزّالدين الحايك
در سفر پنج روزه‏اي كه سال گذشته براي ديدار از مراكز علمي لبنان و سوريه داشتيم، از جمله جاهايي كه موفق به ديدن آن شديم نمايشگاه كتاب بيروت بود كه همزمان با سفر ما برگزار شده بود. در نمايشگاه با چاپ ترجمه جديدي از قرآن به زبان انگليسي آشنا شديم كه به وسيله يكي از اساتيد سوري عرب زبان و مدرس زبان انگليسي در دانشگاه دمشق انجام شده بود؛ علاقه‏مند شديم با ايشان ديداري داشته باشيم كه با بزرگواري پذيرفتند و در محل سكونتشان در شهر دمشق با برخوردي كريمانه به سؤالات ما پاسخ گفتند. ايشان عالمي وارسته و خطيبي توانا هستند كه گذشته از تحصيلات علوم ديني، به زبان‏هاي انگليسي و روسي نيز آشنايي دارند. ترجمه قرآن به زبان انگليسي حاصل هفت سال تلاش مداوم و پي‏گير ايشان است كه در سال 1996 ميلادي توسّط دارالفكر دمشق به چاپ رسيده است. گفتگوي زير حاصل ديدار با ايشان است كه مي‏خوانيد.
مختصري از شرح حال و تحصيلات خودتان را بيان كنيد.
الف. اهل سوريه هستم، در يك خانواده مسلمان در دمشق متولد شدم. پدرم محمد علي الحايك است.
ب. تحصيلاتم را در مدارس اسلامي در دمشق فرا گرفتم.
ج. تحصيلات انگليسي‏ام را در 1941م. شروع كردم، قبلاً زبان خارجي‏ام فرانسه بود.
د. وقتي دانشكده هنرهاي دانشگاه دمشق در سال 1952م. بخش انگليسي را داير كرد، به آنجا رفتم و در سال 1956م. فارغ التحصيل شدم. بعد از آن تحصيلات خود را در بريتانيا، در دانشكده‏هاي ليدز و بريستول ادامه دادم.
•• . سپس، كار خود را به عنوان استاد زبان انگليسي در دانشگاه دمشق و همچنين در مدارس معلمان و دبيرستان‏ها آغاز كردم.
زمينه آشنايي خود را با اسلام و قرآن بيان فرماييد.
دو سوم از آيات قرآن شريف را حفظ كرده‏ام. من دانش اسلامي و علوم قرآني را كه عبارت است از: شرح قرآن، تفسير، روايات پيامبر اكرم، حديث و فقه اسلامي، از اساتيد با تجربه، دانشمندان و محققان در دمشق فرا گرفتم. بيش از پنجاه سال استاد علوم اسلامي و خطيب روز جمعه بوده‏ام.
چطور شد كه به فكر ترجمه قرآن افتاديد؟
نياز شديد به يك ترجمه ساده و صحيح به زبان انگليسي مرا واداشت كه نگرشي در مورد اين امر بسيار بزرگ داشته باشم. در حال حاضر، زبان انگليسي تقريبا زباني جهاني است و مسلمانان در سراسر جهان نياز زيادي به چنين ترجمه‏اي دارند.
در ترجمه قرآن كريم چه جهاتي مورد نظر بوده و از چه منابعي استفاده كرده‏ايد؟
به منظور ترجمه قرآن شريف، من تعدادي از ترجمه‏هاي انگليسي قرآن مجيد را خوانده‏ام، و همچنين كتب زيادي از تفسير عربي قرآن را مطالعه كرده‏ام. سپس به اين نتيجه رسيدم كه كساني كه قرآن مجيد را ترجمه كرده‏اند، يكي از افراد زير بوده‏اند:
الف. مسلمانان راستيني كه تلاش زيادي را صرف ارائه ترجمه صحيحي از قرآن كرده‏اند، اما آنها زبان كلاسيك را ارائه داده‏اند كه همه افراد نمي‏توانند آن را بفهمند.
ب. مسلمانان راستيني كه زبان عربي را خوب نمي‏دانند، بنابراين نكات زيادي از ظّل توجهات آنها به دور مانده است.
ج. مخالفان اسلام كه دانسته معاني قرآن مجيد را تحريف كرده‏اند.
به طور كلي در زبان انگليسي منابع كافي درباره معارف اسلامي وجود دارد؟ در اين زمينه چه قدر كار شده و چه كمبودهايي وجود دارد؟
هنگام به پايان رساندن ترجمه‏ام، بعد از سال‏ها كار زياد، عده‏اي از اساتيد مجرّب زبان انگليسي را دعوت كردم تا اين اثر را مطالعه كنند و نقطه نظرهاي خود را بر همين اساس مشخص سازند. در واقع از آنها خيلي سپاسگزارم كه براي اصلاح اين اثر، تلاش زيادي كردند و نظراتشان را در اين باره ارائه دادند.
از ترجمه‏هاي قرآن به زبان روسي چه اندازه اطلاع داريد؟ لطفا آنها را معرفي نماييد و روشن كنيد كه ترجمه رايج قرآن در ميان روسي زبان‏ها كدام ترجمه است؟
فكر مي‏كنم كه نياز زيادي به آشنايي مسلمانان روسي با ادبيات اسلامي وجود دارد؛ زيرا چيزي كه در دسترس باشد در زبانشان خيلي خيلي كم است. هيچ ترجمه خوبي براي روس‏ها از قرآن مجيد در دسترس نيست. تمام ترجمه‏هاي قابل دسترس خيلي ضعيف هستند.
آيا شما قرآن را مستقيما از زبان عربي ترجمه كرده‏ايد و يا از زبان‏هاي ديگر؟
البته من ترجمه‏ام را مستقيما از عربي انجام داده‏ام.
آيا شما در ترجمه قرآن با كسي همكاري داشته‏ايد يا به تنهايي آن را انجام داده‏ايد؟
به اين سؤال در بالا پاسخ داده شده است.
به نظر شما يك ترجمه خوب كه بتواند مورد استفاده قرار گيرد چگونه ترجمه‏اي است؟
يك ترجمه خوب از قرآن مجيد آن است كه معني دقيق و صريحي بدهد. فكر مي‏كنم كه براي مترجم دانستن عربي و انگليسي كافي نيست تا قرآن را ترجمه كند. چنين كسي بايد دانش خوبي از مذهب و علوم قرآني داشته باشد.
در ترجمه قرآن چه مشكلاتي وجود دارد؟
مشكل اصلي، يا شخصي است يا تمايلات متعصبانه يا ضعف در يك يا هر دو زبان.
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها