بی بی سی فهمید، آژانس نفهمید!
پنج شنبه 16 شهریور 1391 1:03 PM

جام سیاسی؛ سایت بی بی سی فارسی(BBC Persian) نوشت: «آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه با نمایش تصاویری ماهواره ای از مجتمع نظامی پارچین به دیپلمات ها، ایران را به پاکسازی هسته ای این مجتمع متهم کرد. به گفته دیپلمات های غربی این تصاویر که در یک نشست غیر علنی نمایندگان کشورهای عضو آژانس به نمایش گذاشته شد، ظاهرا از تلاشی هدفمند طی ماه های اخیر برای پاکسازی این مجتمع از آثار آزمایش های احتمالی مربوط به برنامه هسته ای ایران خبر می دهند. در این تصاویر جدید که به اواسط ماه اوت یعنی حدود دو هفته پیش باز می گردند، یک ساختمان که آژانس اعتقاد دارد بیش از یک دهه پیش توسط ایران برای آزمایش های انفجاری مرتبط با برنامه هسته ای ایران استفاده شده، ظاهرا با استفاده از گونی های صورتی رنگی پوشیده شده است. نماینده ایران در آژانس نمایش این تصاویر را مردود اعلام کرده است.»
این سایت ادامه داد: «یک پژوهشکده آمریکایی به نام موسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) پیش تر اعلام کرده بود که پوشاندن این ساختمان ممکن است با هدف پنهان کردن پاکسازی بیشتر آن انجام شده باشد. اما ایران می گوید مجتمع پارچین صرفا یک محوطه نظامی متعارف است که ایران مکلف نیست بازرسان آژانس را به آن راه دهد. عماد کیالی دستیار پژوهش در برنامه "علوم و امنیت جهانی" دانشگاه پرینستون در تشریح موضع ایران به بی بی سی فارسی گفت: "موافقت نامه آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران بر پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای استوار شده که در چهارچوب آن، بازرسان آژانس تنها به تاسیسات هسته ای ایران حق دسترسی دارند و ایران تا به امروز، این امکان را فراهم کرده است. تاسیسات هسته ای ایران ۲۴ ساعته تحت نظارت بازرسان آژانس هستند. حساب پارچین جداست، چون پارچین یک تاسیسات هسته ای شمرده نمی شود. این مجتمع تاسیسات متعارف نظامی متعلق به نیروهای وزارت دفاع ایران را در خود جای داده است. به همین دلیل، آژانس بین المللی انرژی اتمی از اختیار یا حق قانونی بازدید از پارچین برخوردار نیست. در زمانی که ایران معاهده الحاقی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا کرده بود، ایران در دو نوبت به بازرسان آژانس اجازه داد که از این مجتمع بازدید کنند."»
بی بی سی افزود: «به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بین المللی انرژی اتمی هفته گذشته در گزارش محرمانه ای گفته بود که "فعالیت های گسترده" در مجتمع پارچین، از جمله تخریب برخی از ساختمان ها و خاکبرداری از برخی از نقاط این مجتمع، از فوریه سال جاری میلادی به این سو، می تواند به نحو چشمگیری امکان تحقیق از این مجتمع را برای آژانس دچار مشکل کند. اما آقای کیالی اعتقاد دارد اگر پارچین، چنانچه ادعا می شود، محل آزمایش چاشنی های انفجاری برای کلاهک های هسته ای بوده، پرتوهای بازمانده از این آزمایشات را نمی شود با خاکبرداری و یا اقداماتی از این دست بر طرف کرد و اثرات آن تا هزاران سال در محل انفجار قابل رصد خواهد بود.»
بی بی سی در مورد واکنش ایران هم نوشت: «در واکنش به نمایش این تصاویر ماهواره ای، علی اصغر سلطانیه، سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران گفت: "فعالیت هایی که ادعا می شود در حریم این نقاط (توسط آژانس) شناسایی شده اند، هیچ ارتباطی با تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی ندارند. استناد صرف به یک سری تصاویر از بالا یا تصاویر ماهواره ای، برای فعالیت حرفه ای آژانس روش قابل قبولی نیست."»106
برچسب ها: انتهای خبر / سایت جام نیوز