0

مطالب مهدويت در اين تايپک

mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 25772

پاسخ به:مطالب مهدويت در اين تايپگ
شنبه 11 شهریور 1391  12:01 AM

حیات اقتصادى در عصر امام زمان‏علیه السلام‏

شاید از مهم‏ترین مشکلات زندگى، مشکل اقتصادى و آنچه در حول این موضوع مى‏چرخد، باشد از جمله فقر، گرانى، محدودیت تجارت، ناتوانى مالى، کمى تولید، زیاد شدن تقاضا و غیره که از اقتصاد کفار، الگوگیرى شده است.
بله، اقتصاد کفار همان چیزى است که به این بحران جوامع بشرى، منجر شده است و به سبب سرکوب آزادى‏ها، بستن راه‏هاى معشیت بر مردم، گرفتن مالیات به خصوص مالیات تصاعدى) و محروم کردن مردم از برکات دنیوى - که خداوند براى آنها مهیا کرده - به وجود آمده است.
شایسته است که فراموش نکنید که منشا بیشتر جرایمى که در دنیا واقع مى‏شود، فقر و احتیاج مالى است و علت بیشتر دعواهاى پیش آمده در جوامع بشرى به بحث مالى برمى‏گردد؛ بسیارى از دعواهاى خانوادگى از نتایج فقر است و بیشتر مریضى‏ها به سبب سوء تغذیه‏ایى است که از آثار فقر مى‏باشد.
بیشتر جوانانى که ازدواج نمى‏کنند به سبب فقر است و بسیارى از زوج‏ها، نسلشان را به سبب همین موضوع محدود مى‏کنند و مبالغه نیست که بگوییم: اغلب مردم، قربانى فقر مى‏شوند!
اگر بخواهیم، تمامى تبعات فقر را - که در جوامع بشرى حاصل مى‏شود - شمارش کنیم؛ سخن ما طولانى و کتاب، تمام نمى‏شود همچنین اگر بخواهیم از اقتصاد و جوانب آن صحبت کنیم، کتاب از موضوع اصلى‏اش خارج مى‏شود؛ ولى ما کلام را خلاصه مى‏کنیم:
از جمله اصلاحاتى که دامنه وسیعى دارد و کارهاى کلانى که امام زمان‏علیه السلام راجع به آنها انجام مى‏دهد، حل مشکلات اقتصادى است و آن از طریق اجراى اقتصاد اسلامى در جامعه مى‏باشد که ما از مهم‏ترین بندهاى آن را در ذیل، بیان کرده‏ایم:
1 - مباح بودن استفاده از نعمت‏هایى که خداى متعال خلق کرده است.
2 - اعطاى آزادى‏هایى به مردم در چارچوب قوانین اسلامى.
3 - بهره بردارى از مواهب، نیروها و باز گذاشتن میدان براى عقل‏هاى توانمند.
براى توضیح این موضوع، بعضى از مثال‏ها را مى‏آوریم: در دریا، رودخانه و اقیانوس‏ها، میلیاردها نوع ماهى‏هایى که خوردنشان حلال است، زندگى مى‏کنند و ما در نهر دجله و فرات دیدیم که ماهى‏ها در آن مثل سیل در حرکتند.
ماهى، غذایى لذیذ و دواى بسیارى از مرض‏هاى مهلک شمرده مى‏شود و ماهى‏ها به مقدار فوق العاده‏اى تولید مثل مى‏کنند؛ پس از نابودى و انقراض آنها، ترسى نیست.
ولى به رغم زیادى این ماده غذایى، دوایى و کالاى تجارى، حکومت‏ها قید و شرطهایى براى صید ماهى گذاشته‏اند، که باعث کمى استفاده از این منابع غذایى و بالا رفتن قیمتشان مى‏شود.
حکومت‏ها براى بعضى از افراد معین، صید ماهى را آزاد مى‏گذارند که این مجوز را در قبال گرفتن مالیات و شرطها زیادى مى‏دهند به همین دلیل مى‏بینید که قیمت ماهى، سرسام آور است حتى در کشورهاى ساحلى یا کشورهایى که بر ساحل رودخانه‏ها قرار دارند، بیشتر فقرا از این نعمت الهى محرومند با اینکه مى‏دانیم، خداى متعال آنها را براى بندگانش خلق کرده، استفاده‏اش را حلال نموده است.
خداى سبحان مى‏فرماید:«الله الذی سخر لکم الْبحْر لتجْری الْفلْک فیه بامْره ولتبْتغوا من فضْله» «خدا، آن کسى است که دریا را تحت اختیار شما قرار داده، تا کشتى‏ها در آن به دستور او حرکت کنند و شما از فضل خدا درخواست کنید.»(1)
«و سخر لکم الانهار» «و نهرها را تحت اختیار شما قرار داد.»(2)
«وهو الذی سخر الْبحْر لتاْکلوا منْه لحْما طریا» «و او خدایى است که دریا را تحت اختیار شما قرار داد تا از گوشت تازه ماهیان حلال، تغذیه کنید.»(3)
«وما یسْتوی الْبحْران هذا عذْب فرات سایغ شرابه وهذا ملْح اجاج ومن کل تاْکلون لحْما طریا وتسْتخْرجون حلیه تلْبسونها» «و آن دو دریا - که آب این یکى گوارا و آب دیگرى تلخ و شور است - یکسان نیستند با وجود این، شما از هر دو گوشت تازه مى‏خورید.»(4)
«احل لکمْ صیْد الْبحْر وطعامه متاعا لکمْ وللسیاره» «بر شما صید دریا و طعام آن حلال گردید تا شما و کاروانیان از آن بهره‏مند شوید.»(5)
پس اگر حکومت‏ها استفاده از این منابع حیات را آزاد مى‏گذاشتند، قیمت‏هاى این گوشت‏ها پایین مى‏آمد و بسیارى از مردم از اینها استفاده مى‏کردند و حکومت، احتیاجى به واردات گوشت‏هاى یخ زده از خارج نداشت.
اما در عصر امام زمان‏علیه السلام، خیرات و برکات بر مردم سرازیر مى‏شود و شامل تمام طبقات مى‏گردد و از جمله آنها، اینکه امام زمان‏علیه السلام ممنوعیت را برمى‏دارد و استفاده از ذخایرى که خداوند، آنها را براى بندگانش خلق کرده، آزاد مى‏نماید.
خلاصه سخن: امام زمان‏علیه السلام میدان را براى مردم باز مى‏گذارد تا از زمین و آنچه از معادن و مزارع روى آن است، استفاده کنند؛ لذا اموال بین مردم، زیاد و برکات، دو چندان خواهد شد و هیچ فقر، محرومیت و گرسنگى‏اى باقى نمى‏ماند.
بعضى از احادیثى که حیات اقتصادى در عصر امام زمان‏علیه السلام را شرح مى‏دهد، بیان مى‏کنیم:
پیامبرصلى الله علیه وآله فرمود: «ابشروا بالمهدی... و یقسم المال صحاحا بالسویه و یملا قلوب امه محمد غنى و یسعهم عدله، حتى انه یامر منادیا ینادی: من له حاجه الی؟
فما یاتیه احد الا رجل واحد یاتیه فیساله، فیقول له المهدى: ایت السادن حتى یعطیک، فیاتیه، فیقول: انا رسول المهدى الیک لتعطینی مالا. فیقول: احث فیحثی ما لا یستطیع ان یحمله فیلقی منه حتى یکون قدر ما یستطیع ان یحمله، فیخرج به، فیندم و یقول: انا کنت اجشع امه محمد نفسا کلهم دعی الى هذا المال فترکه، غیری، فیرد علیه فیقول (السادن): انا لا نقبل شییا اعطیناه.»
«به مهدى‏علیه السلام بشارتتان مى‏دهم؛ اموال را به صورت مساوى بین مردم تقسیم مى‏کند و دل‏هاى امت محمدصلى الله علیه وآله را از بى نیازى پر مى‏کند و عدل او، آنها را در بر مى‏گیرد تا اینکه منادى، ندا مى‏دهد: «هر کس نیازى دارد به سوى من آید؟»
جز یک مرد، کسى پیش او نمى‏رود؛ پیش او آمده، از او درخواست مى‏کند، مهدى‏علیه السلام به او مى‏گوید: «نزد خزانه دار برو تا به تو چیزى عطا کند.» آن مرد، پیش خزانه دار مى‏رود و به او مى‏گوید: مرا مهدى‏علیه السلام فرستاده، تا به من مالى بدهى.
او مى‏گوید: برو، بردار.
او به اندازه‏اى برمى‏دارد که نمى‏تواند، آن را حمل کند؛ سپس مقدارى را خالى مى‏کند تا به اندازه‏اى شود که بتواند، آن را حمل کند با آن اموال، خارج مى‏شود، پشیمان مى‏گردد و مى‏گوید: من حریص‏ترین فرد از امت محمدصلى الله علیه وآله هستم که همگى را به این مال فرا خواندند؛ ولى کسى نیامد، جز من.
این اموال را به خزانه دار برمى‏گرداند؛ اما خزانه دار مى‏گوید: ما چیزى را که عطا کرده باشیم، پس نمى‏گیریم... .(6)
پیامبرصلى الله علیه وآله فرمود: «... فیجی‏ء الیه الرجل فیقول: یا مهدی! اعطنی؛ اعطنی؛ اعطنی. فیحثی له فی ثوبه ما استطاع ان یحمله.»
«... مردى پیش مهدى‏علیه السلام مى‏آید و مى‏گوید: اى مهدى! به من چیزى بده؛ به من چیزى بده؛ به من چیزى بده. پس در پیراهنش آن مقدار مى‏ریزد که نتواند، حمل کند.»(7)

پی نوشت ها:

1) جاثیه، آیه 12.
2) ابراهیم، آیه 32.
3) نحل، آیه 14.
4) فاطر، آیه 12.
5) مایده، آیه 96.
6) صواعق المحرقه؛ ص 102.
7) مکیال المکارم؛ محمد تقى اصفهانى، ج‏1، ص‏98 .

سید محمد کاظم قزوینى موسوى

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها