0

مهمان مهمانان خدا

 
hasantaleb
hasantaleb
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1387 
تعداد پست ها : 58933
محل سکونت : اصفهان

مهمان مهمانان خدا
یک شنبه 22 مرداد 1391  6:24 PM

جام جم آنلاين: شايد اين مثل را شنيده باشيد كه هميشه شعبان، يك ‌ماه هم رمضان. اين مثل از مثل‌هايي‌ است كه اين روزها خيلي از آن استفاده مي‌شود و نوعي مثل مناسبتي نيز هست، بخصوص وقتي قرار است براي پشت صحنه برنامه پيش از اذان شبكه پنج به نام «بر آستان جانان» به مناطق جنوب شهر تهران برويم.

اول به سه‌راه آذري مي‌روم و بعد ماشيني تا 20 ‌متري شمشيري مي‌گيرم. سه‌راه آذري را كه رد مي‌كنم، اتوبوس شمشيري را مي‌بينم كه تصويري نمادين از برنامه بر آستان جانان را روي بدنه‌اش تبليغ كرده است و هلال رمضاني بر گوشه‌اي از شيشه آن خودنمايي مي‌كند.

به بوستان شمشيري كه مي‌رسم، حال و هواي فرهنگي خاصي دارد. رديف وسط پارك به غرفه‌هايي اختصاص پيدا كرده است كه جنبه فرهنگي دارد و در انتهاي بوستان، جمعي به استقبال برنامه آمده و در آن شركت كرده‌اند، عقيل منصوري، مدير فرهنگي هنري منطقه 9 و رييس فرهنگسراي رويش مي‌گويد: حدود 2000 نفر را هر شب در اين بوستان پذيرايي مي‌كنيم. اين برنامه هر سال در هر يك از بوستان‌هاي مناطق اجرا مي‌شود. اما تا به حال در اين بوستان برگزار نشده بود.

از آنجا كه قرار بود برنامه معنوي‌تر، مذهبي‌تر و آييني‌تر باشد، تصميم گرفته ‌شد قبل از افطار برگزار شود. استقبال مردمي بيش از انتظار بود. كمبود جا و صندلي داشتيم. اين نشان مي‌دهد مردم علاقه‌اي به اين برنامه‌ها دارند و حاضرند در اين گرما در برنامه شركت كنند.

به سمت غرفه‌ها مي‌روم؛ اين غرفه‌ها شامل كتاب، بيداري اسلامي، سنت‌هاي رمضان، سلامت روزه‌داري، آشپزي رمضان، نجوم، تشكل‌ها و كانون‌هاي مردمي، صنايع دستي، مشاوره مذهبي و كامپيوتر براي كودكان است.

سومين سال است كه برنامه‌اي با اين شكل و نام در مناطق بيست و دوگانه تهران و پارك‌هاي هر منطقه در شهر، پيش و پس از اذان و افطار اجرا مي‌شود.

اما پس از دو سال اجراي برنامه، سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران تصميم گرفت امسال با همكاري شبكه تهران و هماهنگي با اين سازمان، برنامه‌اش را پوشش تلويزيوني بدهد.

سروش، تهيه‌كننده برنامه بر آستان جانان درباره اجراي تلويزيوني شدن برنامه مي‌گويد: با برنامه‌ريزي، بخش‌هاي تلويزيوني‌تري براي امسال تدارك ديده شده است كه در طول ماه مبارك رمضان پيش از اذان مغرب از شبكه پنج پخش مي‌شود.

اين تهيه‌كننده ادامه مي‌دهد: تقسيم شدن برنامه تلويزيوني ميان اين برنامه‌ها در مناطق بيست و دوگانه شهر تهران به اين شكل است كه نه و ده منطقه مراسم را پيش از افطار يعني ساعت 18-21 اجرا و دوازده سيزده منطقه مراسم را پس از افطار يعني ساعت 21-24 برگزار مي‌كنند. آيتم‌ها شادند و وجه جشن بودن ماه مبارك رمضان مدنظر قرار گرفته شده است.

وي ادامه مي‌دهد: برنامه توليدي است و با يك شب تاخير پخش مي‌شود. از بوستان‌ها و پارك‌هايي كه برنامه پس از اذان را اجرا مي‌كنند، گزارش‌هايي نيز تهيه مي‌شود و در حد اطلاع‌رساني ميان برنامه‌ها،‌ پيش از اذان براي مردم از شبكه تهران پخش مي‌شود.

وي در پايان اضافه مي‌كند: براي شب‌هاي احيا در فرهنگسراي انديشه مستقر مي‌شويم و برنامه‌هايي متناسب با شب‌هاي شهادت برنامه‌ريزي شده است و پس از آن نشست‌هاي شاد مردمي مجدد در بوستان‌ها تا پايان ماه رمضان ادامه پيدا خواهد كرد.

اما در اين برنامه، مجري ثابت محمدحسين مولايي است و هر شب در هر منطقه يك مجري به صحنه اضافه مي‌شود. برنامه به شكل ثابت در همه پارك‌ها بخش كارشناسي مذهبي، اجراي گروه‌هاي حرفه‌اي تواشيح، دعوت از خوانندگان شناخته شده صدا و سيما، پانتوميم، نمايش و... دارد.

تفاوت در اين بوستان نسبت به ديگر بوستان‌ها وجود راديو رويش است. راديو رويش برنامه‌اي كاملا مردمي است كه زير نظر فرهنگسراي رويش انجام مي‌شود.

راديو رويش شبكه راديو پارك است كه برنامه‌هاي ويژه اين پارك را به شكل راديويي محلي پخش مي‌كند و از آنجا كه توسط مردم نيز اداره مي‌شود، خرج آنچناني ندارد. كانون‌هايي نيز در اين بوستان فعال هستند و عضو مي‌گيرند و نقش اطلاع‌رساني دارند.

از ديگر اتفاقات جالب، پيدا شدن سر و كله يك مجري در زمان بي‌حوصلگي مردم حين سخنراني‌ها ميان آنهاست. اين مجري سوال مردم را به صحنه منتقل مي‌كند و به بهترين سوال به جاي بهترين جواب جايزه داده مي‌شود.

محمدصادق دهنادي، مدير روابط عمومي فرهنگسراي رويش، هدف اين برنامه را رمضاني كردن شهر مي‌داند و معتقد است همه برنامه‌ها بايد محتواي ماه‌‌رمضاني داشته باشد.

وي غرفه‌هاي ويژه اين ماه را مثل غرفه سنت‌هاي رمضان، تركيب اينفوگرافي و بازي مي‌داند و مي‌گويد: ترتيبي داده شده تا بچه‌ها با سنت‌هاي ماه رمضان آشنا شوند و در اين غرفه دوز بازي ‌كنند. در كنار اين كارها، ايران‌شناسي نيز در اين غرفه به صورت ميداني ارائه شده و از شكل تحقيقي خود درآمده است.

دهنادي ديگر ويژگي‌ غرفه‌ها را خدمات ديجيتال آن مي‌داند. به نظر وي در همه جا ممكن است غرفه غذا و مشاوره سلامت و روزه‌داري برپا باشد، اما متناسب با آن خدمات، متممي براي همه غرفه‌ها درنظر گرفته شده است.

مثلا كسي كه به غرفه غذاهاي ماه رمضان مي‌رود در حين خريد با دستور چند غذا به شكل آنلاين آشنا مي‌شود يا در غرفه سنت‌هاي رمضان تصاوير جغرافياي ماه رمضان در دنيا به مردم ارائه مي‌شود و در اين بوستان، حتي ختم قرآن ماه رمضان اجرا مي‌شود كه مردم با خواندن يك آيه، مي‌توانند قرآن را ختم كنند.

اين مدير روابط عمومي اضافه مي‌كند: در اصل برنامه‌ها ساندويچ‌سازي و كوچك‌سازي خدمات فرهنگي است كه افراد مانند يك فست‌فود فرهنگي از آن مي‌توانند استفاده كنند و آثار لحظه‌اي آن به لحاظ رسانه‌اي در ذهن‌شان مي‌ماند.

محمدصادق دهنادي باور دارد در اين بوستان بحث ذائقه‌سازي رعايت شده و به اين شكل، هماهنگي خاصي ميان اجراي برنامه‌ها وجود دارد: به نحوي كه افراد خسته نشوند و در عين‌ حال نيز برنامه‌ها سبك و جلف نباشد. در اصل از فكرهاي تكراري، برنامه‌هاي نو ساخته مي‌شود.

در بوستان شمشيري در كنار فعاليت‌هايي كه كانون‌ها دارند، كانون‌هاي خيرين و بانوان براي افطاري دادن به مردم و جمع‌كردن كمك مردمي و... نيز همكاري كرده و با مردم ارتباط مي‌گيرند.

بيشتر مردم معتقدند چنين مراسمي بايد بيشتر در اين محله‌ها اجرا شود تا بچه‌هاي اين مناطق با محيط‌هاي فرهنگي آشنا شوند و به آن گرايش پيدا كنند.

اذان كه گفته مي‌شود، غرفه‌ غذاهاي رمضاني شلوغ مي‌شود و كانون‌ها، افطاري‌هايي ميان مردم پخش مي‌كنند. با اتوبوسي كه تبليغ برنامه را براي اطلاع‌رساني به مردم محله برخود دارد، به سه‌راه ‌آذري مي‌روم.

صفا و صميميتي كه اين مردم دارند هنوز با من است و چه خوب است تلويزيون و شهرداري با همكاري هم اين جشن‌ را ميان مردم آورده‌اند و مهمان مهمانان خدا شده‌اند.

چهره به چهره با مردم

وقتي محمدحسين مولايي صحنه را براي اجراي خواننده‌اي خالي مي‌كند، به سراغش مي‌روم و با توجه به اين‌كه مجري ثابت برنامه است، درباره بر آستان جانان و جابه‌‌جايي‌شان از اين محل به محل‌هاي ديگر تهران مي‌پرسيم.

وي نيز برنامه بر آستان جانان را نسبت به ديگر برنامه‌ها متفاوت مي‌داند و اضافه مي‌كند: با توجه به اين‌كه ماه مبارك رمضان ماه مهماني خداست، معتقدم وقتي به مهماني مي‌رويم بايد شاد باشيم.

مولايي مي‌گويد: هر شب براي شب‌هاي بعد برنامه‌هايي ضبط مي‌كنيم و شب بعد برنامه پخش مي‌شود. به چند نكته در اين برنامه بايد توجه كرد، ما با مردم چهره به چهره‌ايم و برنامه نيز متكلم وحده نيست. اينجا مردم خود برنامه را مي‌چرخانند. آيتم‌هاي مختلفي نيز دارد و كمك مي‌كند همه ذائقه‌ها با نگاه‌هاي مختلف از اين شب‌ها بهره‌مند شوند.

مولايي مي‌گويد: تهران را در اين شب‌ها چرخيديم؛ پارك فدك، پارك شهر، شكوفه،... و حالا شمشيري. استقبال در همه مناطق خوب بود، اما فدك چون مركزيت بيشتري داشت تعداد بيشتري هم شركت كرده بودند. اما همه مردم با ديد مثبتي به اين مساله نگاه مي‌كنند و نگاهشان پراميد است. با خانواده مي‌آيند تا زمان خوبي را بگذرانند.

او ادامه مي‌دهد: درباره هماهنگي با مجريان بايد بگويم قبل از برنامه با آنها هماهنگ شده و از آنجا كه برنامه چارچوب دارد، زود با هم هماهنگ مي‌شويم. مجري برنامه بر آستان جانان مي‌گويد: مشكل اين است كه رسانه‌هاي ما مجري محور شده‌اند و برنامه‌ها را نيز بر دوش اين مجريان سوار كرده‌ايم. در صورتي كه مجريان نيز جزئي از برنامه هستند؛ مانند صدابردار، كارگردان و منشي صحنه.

محمدحسين مولايي اضافه مي‌كند: درباره خودم نيز پيشنهاد دادم كه گردشي باشم، اما چون بايد برنامه شخصيت ثابتي مي‌داشت، قبول نكردند. مردم در اين برنامه سهيم هستند و هر شب مي‌توانند آن را در تهران رصد كنند و بيايند و پيدايمان كنند و در برنامه بدون هيچ دعوت‌خواهي و آفيشي شركت كنند. به تمامي محله‌ها سر خواهيم زد. (جام جم - ضميمه قاب كوچك)

 

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها