پاسخ به:علوم قرآن / جمع و تاليف قرآن
یک شنبه 15 مرداد 1391 12:10 PM
وصيت پيامبر گرامى صلى الله عليه و آله جمع قرآن بود تا مانند تورات يهود در معرض ضايعشدن قرار نگيرد (10) .على عليه السلام پس از رحلت پيامبر از وصيت تبعيت كرد و به اين مهمپرداخت و آن را عرضه داشت،ولى به دلايلى پذيرفته نشد.اما از آن جايى كه قرآناولين مرجع تشريع آيين اسلام و زير بناى ساخت جامعه اسلامى است،ضرورتداشتخلفاى وقت از ديگر كاتبان كلام الهى استفاده كنند تا با جمع قرآن از روىقطعات چوب و استخوان و سينههاى حافظان قرآن،آن را ضبط كنند.و خلا ازدست رفتن هفتاد تن و بنابر قولى چهار صد تن از حافظان قرآن را كه در جنگ يمامهبه شهادت رسيدند،جبران كنند (11) .
بنا بر اين ابو بكر از زيد بن ثابتخواست تا قرآن را جمع آورى كند.زيد مىگويد:
«ابو بكر مرا فرا خواند،و پس از مشاوره با عمر-كه در آن جا بود-گفت:بسيارى از قاريان و حافظان قرآن در حادثه يمامه كشته شدهاند و بيم آن مىرود كه در مواردديگر نيز گروهى ديگر كشته شوند و قسمت عمده قرآن را از بين برود.آن گاهجمع آورى قرآن را مطرح ساخت. گفتيم:چگونه مىخواهيد كارى كنيد كه پيامبر صلى الله عليه و آلهآن را انجام نداد؟گفتند: «اين كار ضرورت دارد و بايد انجام شود.و آن اندازه سخنگفتند و به من اصرار ورزيدند تا آن را پذيرفتم.آن گاه ابو بكر به من گفت:مىبينم كهجوان عاقلى هستى و هرگز ما به تو انديشه ناروا نمىداريم.تو كاتب وحى رسولخدا بودى،اين كار را دنبال كن و به خوبى انجام ده».زيد مىگويد:«سنگينى اين كاركه بر من تحميل شده بود از تحمل كوه گران سختتر بود،ولى به ناچار آن را پذيرفتمو قرآن را كه بر صفحاتى از سنگ و چوب نوشته شده بود،جمع آورى كردم» (12) .