درس چهل و سوم : دختر زاييدن
مردانى كه از دختر زاييدن همسرشان ناراحت مى شوند، بايد بدانند كه اعراب جاهليت هم چنين بوده اند، قرآن كريم مى فرمايد: (( وقتى مژده آمدن نوزاد دختر به آنها داده مى شد، به قدرى ناراحت مى شدند كه رخسارشان سياه مى گشت ، آنها خشم درون و بغض گلوى خود را فرو مى بردند و به كسى چيزى نمى گفتند، ولى فكر مى كردند: آيا دختر معصوم را با خوارى و سرافكندگى بزرگ كنند، يا هنوز چشم باز نكرده ، در خاك گورش اندازند ))
رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) كه جان عالمى به قربانش باد از ديدن اين صحنه هاى دلخراش و مرگبار، بر خود مى پيچيد. خون دل مى خورد و چاره ئى نداشت ، جز آنكه با بردبارى عاقلانه و يا با اندرز و انتقاد سازنده ، زشتى اين فكر شيطانى را به آنان گوشزد كند. چهره پاك و معصوم دختران را به آنها بنماياند. دلهاى تيره و تار و سخت تر از سنگ آنان را با مواعظ روح بخش خويش نوازش دهد و شستشو بخشد.
رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) در اين راه مرارتها چشيد. خون دلها خورد و مشقتها كشيد و پس از آن حضرت ، على (عليه السلام ) با يازده فرزند معصومش ، خصوصا امام باقر و امام صادق عليهما السلام موضوع را تعقيب كردند.
مردى به امام صادق (عليه السلام ) عرض مى كند. همسرم به من خيانت كرده و دختر زاييده است و امام نصيحتش مى فرمايد. ولى در زمان رسول اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم ) موضوع تنفر از دختر خيلى شديدتر بود.
مردى خدمت پيغمبر گرامى نشسته بود، به او خبرى دادند. رنگ چهره اش دگرگون شد. چون پيغمبر (صلى الله عليه و آله و سلم ) از علت ناراحتيش سوال فرمود، عرض كرد: وقتى از خانه بيرون آمدم ، زنم درد زائيدن داشت و اكنون خبر دادند، دختر زائيده است .
پيغمبر (صلى الله عليه و آله و سلم ) به او مطلبى فرمود كه ضمن دليل بيان مى شود.
در حديثى ديگر، رسول گرامى (صلى الله عليه و آله و سلم ) پنج مزيت براى دختر نسبت به پسر بيان مى فرمايد بدين شرح :
1- ملطفات : يعنى دختران داراى گرمى و جاذبه و لطافت معنوى خاصى هستند كه پسران در آن حد نيستند.
2- مجهزات : دختران بيش از پسران در خانه هستند و آماده خدمت به پدر و مادر و مهمان مى باشند.
3- مونسات : دختران زودتر و بيشتر از پسران انس مى گيرند. مى نشينند و صحبت مى كنند، ولى پسر زود خسته مى شود، بهانه مى گيرد، گريه مى كند و از مجلس بيرون مى رود، تا توپ بازى و دوچرخه سوارى خود را تعقيب كند، ولى دختر به عروسك بازى علاقه دارد و خانه را بهتر از كوچه مى خواهد.
4- مباركات : بركت و رحمت خدا در خانواده اى است كه فرزند دختر يا دختران بيشترى دارند. اگر دو برادر را كه كسب و شغل واحدى دارند در نظر بگيريم كه يكى دختران بيشترى دارد و ديگرى پسران بيشترى برادر دختر دار را مى بينيم ، با وجود آنكه در آمد بيشترى ندارد، بركت و وسعت در خانه او بيشتر از برادر ديگر است (ولى ماده پرستان كوردل از درك اين حقايق عاجزند.)
5- مفليات : دختران نظافت گرند. به پاكيزگى و نظافت علاقه دارند. حوصله به خرج مى دهند و تحمل و صبر بر پليدى و آلودگى را ندارند، همه اين امور را در شرايط مساوى بايد سنجيد و به عظمت و اعتلاى سخن آسمانى نبى اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم ) اذعان نمود.
دليل
185- و اذا بشر احدهم بالانثى ظل وجهه مسودا و هو كظيم ، يتوارى من القوم من سوء ما بشر به اءيمسكه على هون اءم يدسه فى التراب ، اءلاساء ما يحكمون .
و چون به يكى از آنها بشارت دختر داده مى شد، چهره اش تيره مى گشت و خشمگين و دلتنگ مى شد. از قباحت بشارتى كه به او داده بودند. از مردم خود متوارى مى گشت (و فكر مى كرد) آيا دخترك را به ذلت نگهدارد يا زنده به گورش كند؟ چه بد قضاوت مى كردند! (195)
186- قال تزوجت بالمدينه فقال لى ابو عبدالله (عليه السلام ): كيف راءيت ؟ فقلت ما راءى رجال من خير فى امراءه الا و قد راءيته فيها، و لكن خانتنى ، فقال ، و ما هو؟ قلت : ولدت جاريه . فقال لعلك كرهتها...
مردى از اصحاب امام صادق (عليه السلام ) گويد: من در مدينه ازدواج كردم ، امام (عليه السلام ) درباره ازدواجم پرسيد، گفتم : هر خيرى كه مردى از زنش ببيند، من از همسرم ديده ام ، ليكن او به من خيانتى كرده است . فرمود: چه خيانتى ؟ گفتم دختر زاييده است : فرمود: مثل اينكه از دختر بدت مى آيد. خداى عزوجل مى فرمايد: شما نمى دانيد كدام يك از دختران يا پسران سودش به شما نزديكتر است (شما فكر مى كنيد دختر زيان دارد ولى خدا از شما بهتر مى داند. (196) )
187-... فقال النبى (صلى الله عليه و آله و سلم ): الاءرض تقلها و السماء تظلها و الله يرزقها هى ريحانه تشمها...
پيغمبر (صلى الله عليه و آله و سلم ) (به مردى كه از دختر زاييدن همسرش چهره اش دگرگون شده بود) فرمود: سنگينى اش بر زمين است و سايه بانش آسمان و روزى دهنده اش خدا و براى تو ريحانه ايست كه آنرا مى بويى ... (197)
188- قال رسول الله (صلى الله عليه و آله و سلم ) نعم الولد البنات : ملطفات ، مجهزات ، مونسات ، مباركات ، مفليات .
رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) فرمود: چه فرزندان خوبى هستند، دختران : با لطافت ، آماده به خدمت ، مونس ، با بركت و نظافتگر. (198)