0

محدوديت مراجعه به پزشكان؛ مانع تحقق عدالت در طرح پزشك خانواده

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

محدوديت مراجعه به پزشكان؛ مانع تحقق عدالت در طرح پزشك خانواده
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:59 AM

 

گروه سلامت: عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: خانواده‌ها به منظور بهره‌مندی از مزايای طرح پزشك خانواده بايد به پزشكانی مراجعه كنند كه به آنان معرفی می‌شود و اين يكی از موانع تحقق عدالت در نظام سلامت است.

شمس‌الدين شمس، عضو شورای عالی نظام پرستاری در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) با اشاره به اين مطلب، گفت: اگر عدالت را به معنای دسترسی عامه مردم به نظام سلامت بدانيم با اجرای پزشك خانواده بر اساس ويژگی‌های كنونی به اين معنا دست می‌يابيم اما مفهوم حقيقی عدالت فراتر از اين تعريف محدود است.

وی گفت: اگر عدالت را به معنای دسترسی‌های خاص به نظام سلامت تعريف كنيم به طوری‌كه هريك از مردم و بيماران در هر كجای ايران اسلامی بخواهند به پزشك و متخصصی كه مورد نظر آنها است دست يابند با اجرای طرح پزشك خانواده بر اساس ويژگی‌های كنونی به اين مهم دست نخواهيم يافت.

شمس با اشاره به اينكه بهره‌مندی از مزايای بيمه‌ای در طرح پزشك خانواده مستلزم مراجعه به پزشكانی است كه به خانواده‌ها معرفی می‌شوند و اگر افراد بخواهند به ديگر پزشكان و متخصصان موردنظر خودشان مراجعه كنند از اين‌گونه خدمات بيمه‌ای محروم می‌شوند، تصريح كرد: در حالی‌كه ثروتمندان كه دغدغه مالی ندارند می‌توانند به هريك از پزشكان و متخصصان مطرح و بنام كه می‌خواهند مراجعه كنند.

عضو هيئت علمی دانشكده پرستاری، مامايی دانشگاه علوم پزشكی اروميه با اشاره به اينكه محدوديت مراجعه به برخی پزشكان، مانع تحقق عدالت در طرح پزشك خانواده است، گفت: ثروتمندان جامعه اين مسير محدود مراجعه به پزشكان معرفی شده توسط دولت را نمی‌پيمايند و از دسترسی‌های ويژه برای سلامت و بهبود بيماری‌ها برخوردارند ولی نيازمندان بايد برای بهره‌مندی از خدمات درمانی مسيرهای محدودی را بپيمايند.

 عضو شورای عالی نظام پرستاری
اگر عدالت را به معنای دسترسی‌های خاص به نظام سلامت تعريف كنيم به طوری‌كه هريك از مردم و بيماران در هركجای ايران اسلامی بخواهند به پزشك و متخصصی كه مورد نظر آنها است دست يابند با اجرای طرح پزشك خانواده بر اساس ويژگی‌های كنونی به اين مهم دست نخواهيم يافت

شمس با اشاره به اينكه اجرای پزشك خانواده گام مناسبی برای تحقق عدالت در جامعه است، گفت: بايد با بازنگری نسبت به مرتفع شدن برخی نواقص اين طرح تلاش شود چراكه انجام اين طرح با ويژگی‌های كنونی آن به عدالت در معنای حقيقی آن جامه عمل نمی‌پوشاند.

عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به اينكه سازمان نظام پرستاری با اصطلاح پزشك خانواده موافق نيست، گفت: در مورد برنامه «پزشك خانواده»، سازمان نظام پرستاری مخالف اين واژه است چون در برنامه پزشك خانواده هدف درمان نيست بنابراين بايد از واژه تيم سلامت به جای تيم پزشك خانواده استفاده شود زيرا هدف اصلی برنامه پزشك خانواده در تمام دنيا در مرحله اول حفظ و ارتقای سلامت مردم است.

وی با اشاره به ضرورت به كارگيری پرستاران در اجرای طرح پزشك خانواده، ادامه داد: هدف از برنامه پزشك خانواده اين است كه جمعيتی تحت پوشش تيم سلامت باشند تا نه خدمات درمانی بلكه خدمات سلامت به آنها ارائه شود خدمات سلامت نيز در سه سطح تعريف می‌شود كه موثرترين و كارآمدترين افراد در تيم سلامت، پرستاران هستند كه متاسفانه جايگاه آنها در اين طرح مشخص نيست.

شمس ادامه داد: آنچه هم اكنون در پزشك خانواده در سطح روستاها در حال اجراست وجود پزشكی برای نوشتن نسخه است حال آنكه با خدمات بهداشتی و پيشگيرانه نظير بيماريابی و غربالگری می‌توان از بروز بسياری از بيماری‌ها جلوگيری كرد.

وی با اشاره به بيماری‌ها و عوارضی كه در حال حاضر بسياری از مردم با آنها دست به گريبان هستند، گفت: هم اكنون نيمی از بيماران ديابتی از بيماری خود آگاه نيستند، بسياری از مردم به عارضه پرفشاری خون مبتلا هستند اما از آن اطلاع ندارند، شيوه تغذيه سالم و راه‌های جلوگيری از رفتارهای پرخطر نيز بايد به مردم آموزش داده شود در حالی كه هيچ يك از اين موارد جزو اولويت‌های برنامه پزشك خانواده نيست.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها