0

بانک مقالات جغرافیا

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا
پنج شنبه 7 اردیبهشت 1391  9:00 AM

 3 : تحقيقات جغرافيايي تابستان 1385; 21(2 (پیاپی 81)):43-58.
 
بررسي و تحليل سينوپتيكي طوفان هاي ماسه در دشت يزد – اردكان
 
اميدوار كمال*
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه يزد
 
 

يکي از انواع بلاياي طبيعي که هر ساله سبب خسارت هاي زيادي در نواحي خشک و بياباني جهان و ايران مي شود، طوفان هاي ماسه و بادهاي شديد است.
استان يزد و دشت يزد- اردکان به سبب موقعيت جغرافيايي و آب و هوايي که در منطقه خشک و بياباني ايران مرکزي واقع شده، همواره در معرض اين پديده قرار دارد و در بعضي از سال ها خسارت هاي زيانباري را متحمل مي شود. از اين رو شناخت چگونگي پيدايش و وزش اين طوفان ها و بادهاي شديد مي تواند در امکان کاهش اثرات مخرب اين پديده در منطقه مفيد واقع شود.
پژوهش حاضر با استفاده از نقشه هاي سينوپتيکي سطح زمين و ترازهاي 850 و 500 هکتوپاسکال، داده هاي سمت و تندي باد، ديد افقي، رطوبت ، دما، ابر، فشار و پديده گرد و غبار ايستگاه هاي سينوپتيک منطقه و داده هاي جو بالاي ايستگاه هاي کرمان و يزد در 12 دوره انتخابي نمونه انجام گرديده است.
نتايج تحقيق نشان مي دهد که در کم فشارهاي ديناميک که با جبهه سرد همراه اند جريان هاي قائم هوا سبب ناپايداري شديد جو و ايجاد طوفان هاي شديد ماسه در منطقه مي گردد. علت ديگر رخداد طوفان هاي ماسه در منطقه به سبب عبور يا نزديک شدن ناوه اي است که در غرب منطقه مورد مطالعه قرار مي گيرد و همراه با فرارفت شديد هواي سرد و گراديان فشار در سطح زمين مي شود. همچنين وجود گراديان فشار بين اين منطقه و ناحيه اي در اطراف آن عامل ديگر رخداد اين پديده است. اکثر طوفان ها و بادهاي شديد اين منطقه در ساعت هاي بعد از ظهر در ماه مي و عمدتا از سمت غرب تا شمال غرب مي وزند.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها