نیم نگاهی به نیم فصل اول لیگ برتر
پنج شنبه 1 دی 1390 8:11 AM
لیگ یازدهم به نیمه رسید و استقلال با فاصله 6 امتیازی نسبت به تیم دوم یعنی سپاهان 30 امتیازی به قهرمانی دست یافت. نیم فصل که آبستن اتفاقات مختلفی برای تیم های متفاوت بود، بیشتر از همه بحران و مشکلات سرخ پوشان پایتخت صدر اخبار را پر کرد. از قضیه شیث و نصرتی گرفته تا استعفای حبیب کاشانی و حمید استیلی.
البته دیگر تیم های لیگ برتری هم فاقد بحران نبودند. تیم هایی نظیر شاهین بوشهر، داماش گیلان، سپاهان اصفهان، مس کرمان و مس سرچشمه سرمربی های خود را عوض کردند.
در این بین اما بیش از همه مشکلات مالی تیم ها بود که سر و صدا به پا کرد. تعدادی از بازیکنان تیم شاهین بوشهر به جهت تعویق در دریافت دستمزدشان اعتصاب کردند و حتی تا آستانه اخراج شدن هم پیش رفتند.
بی شک برای لیگی مثل لیگ برتر ایران چنین حجم اتفاقات و حاشیه ها بیش از حد است و نشان می دهد که بخش عمده انرژی در این فوتبال صرف جمع کردن و سر و سامان دادن به حاشیه ها می شود.
نکته دیگری که شاید همه را متعجب کرد، گرفتار شدن تیم های صنعتی در دام بحران های مالی بود. البته وضعیت اقتصادی کشور را نمی شود در وقوع این بحران ها نادیده گرفت؛ اما روشن کننده این نکته هم هست که مدیریت ها در فوتبال ایران عاری از هر گونه صلاحیت است.
مدیران باشگاه های دولتی چشم به دست بودجه های دولتی دارند و خود را موظف به درآمد زایی نمی کنند. از سویی دیگر در ابتدای فصل ولخرجی هایی از جمله اردوی خارجی و خرید بازیکنان گرانقیمت موجب می شود که بودجه خزانه تیم ها حتی تا نیم فصل هم کفاف هزینه هایشان را ندهد.
دامنه این بی پولی به باشگاه های استقلال و پرسپولیس هم رسید، به طوری که باعث شد مجتبی جباری مصاحبه بسیار جنجالی خود علیه مظلومی را انجام دهد و قبل از دربی جام حذفی مسئولان استقلال حکمی مصلحتی را برای بخشش وی و همچنین رساندنش به دربی صادر کنند.
تیم منسجم ذوب آهن هم که در فصول گذشته نماد ثبات و نظم در فوتبال ایران بود نیز دچار مشکلات عدیده ای از جمله مشکلات مالی شد. منصور ابراهیم زاده که در ابتدای فصل بازیکنان کلیدی همچون خلعتبری را از دست داده بود، نتوانست در نیم فصل اول تیمش را در جمع مدعیان قرار دهد.
در تبریز هم امیر قلعه نویی که دارنده لقب " امیر پاشا " ست رابطه پر فراز و نشیبی را هواداران پر شور تبریزی پشت سر گذاشت. کار از استقبال 20 هزاز نفری روز اول از وی به شعارهایی کشید که علیه وی در استادیوم سرداده می شد. قضیه اخراج کهدی کیانی و بازگرداندن دوباره این بازیکن در انتهای نیم فصل اول از حاشیه هایی بود که تراکتور با آن درگیر بود.
راه آهن علی دایی هم آن طور که خود دایی انتظار داشت خوب نتیجه نگرفت. رکورد عجیب تساوی های پی در پی این تیم باعث تعجب همگان شد. راه آهن در نیم فصل اول فقط یک پیروزی کسب کرد که در جایگاهشان در جدول رده بندی هم بی تاثیر نبود. دایی امیدوار است که نیم فصل دوم روی دیگر سکه تیمش را به همگان نشان دهد.
سپاهان هم نیز از تغییرات بی نصیب نماند و یک مربی خارجی( کرانچار) را جایگزین یک مربی خارجی دیگر( لوکا بوناچیچ) کرد. پس از این تغییرات نتیجه هم گرفت و پس از نتایج ضعیف ابتدای فصل کم کم خود را به صدر جدول رساند و نیم فصل را با نایب قهرمانی به پایان رساند.
از این دست تغییر مربی های موثر در داماش گیلان هم شاهد بودیم. پس از نشستن قاسمپور بر روی نیمکت داماش این تیم هم متحول شد و به یکباره مسیری متفاوت از ابتدای فصل که نتایج ضعیف با ناراحتی بازیکنان توام بود را پیمود.