حسن ختام
جمعه 6 آبان 1390 6:28 AM
حسن ختام
سيد مرتضى شريفى
منجي موعود
حضرت ولي عصر(عج) را امام موعود گويند. موعود يعني وعده داده شده. در روايات وعده داده شده است كه يك منجي با ويژگي هاي مشخص در آينده ظهور خواهد كرد. آيا چنين چيزي ممكن است؟
اين پيشگويي و سخن از غيب گفتن است و آيا كسي چنين قدرت و توانايي دارد؟ در طول تاريخ مدعيان پيشگويي زيادي وجود داشته اند و بعضي از آن ها هم مشهورند. آيا پيشوايان ديني هم از سنخ چنين افرادي هستند. پاسخ را به قرآن و منابع ديني وامي گذاريم.
از نظر اديان الهي به خصوص اسلام و قرآن امور جهان به دو قسم آشكار و نهان تقسيم مي شود. امور آشكار براي انسان ها روشن است و نياز به توضيح ندارد هر چند محسوس نباشند مانند جاذبه زمين و وجود اكسيژن در جو زمين كه با ابزارهاي علمي قابل اثباتند. ولي امور نهان كه قرآن از آن به غيب تعبير مي كند، انسان ها از آن اطلاعي ندارند و با ابزارهاي علمي هم قابل فهم نمي باشد.
مثل ماوراءالطبيعه، عالم پس از مرگ، فرشتگان و... كه قرآن با صراحت وجود امور غيبي را تأييد و ايمان به غيب را هم از شرايط ايمان كامل مي داند. ولي باصراحت بيان مي كند كه غيب را جز خدا نمي داند و آنچه پيامبر از غيب مي داند آن چيزي است كه خداوند در اختيارش نهاده است.
و براساس روايات علم غيب مستقلاً در اختيار خداوند است و پيامبر و ائمه آن چيزي را مي دانند كه خداوند در اختيارشان نهاده است.
بنابراين خبر از آينده از مواردي است كه خداوند و برگزيدگان او مي دانند و خبر دادن از موعود آخرالزمان فقط در شأن معصومين(ع) مي باشد.
قرآن كريم هم به مواردي اشاره مي كند، وعده ظهور و بعثت و نجات امت ها از سوي پيامبران به امت ها داده شده است.
حضرت موسي(ع) موعودي بود كه وعده اش به بني اسرائيل براي نجات آنها از چنگال فرعون داده شد و بني اسرائيل در انتظارش بودند. همچنين وعده ظهور عيسي(ع) نيز داده شده بود.
ولي از همه روشن تر و محكم تر وعده ظهور پيامبر اسلام(ص) است كه با صراحت از بشارت عيسي(ع) و وعده خود از آن ياد مي كند.
چنانچه مي فرمايد: «واذ قال عيسي بن مريم يا بني اسرائيل اني رسول الله اليكم مصدقاً لما بين يدي من التورات و مبشراً برسول يأتي من بعدي اسمه احمد فلما جاء هم بالبينات قالوا هذا سحر مبين»
و ياد كنيد زماني را كه عيسي پسر مريم گفت: اي بني اسرائيل، من فرستاده خدا به سوي شمايم و تورات را كه پيش از من بوده است تصديق مي كنم و شما را به پيامبري كه پس از من مي آيد و نام او احمد است. نويد مي دهم. پس هنگامي كه او (احمد) با دلايل و معجزات روشن به سوي شان آمد رسالتش را تكذيب كردند و گفتند: اين جادويي آشكار است. و قرآن كريم تأكيد مي كند كه وعده بعثت و ظهور خاتم الانبياء در تورات و انجيل آنچنان واضح و روشن داده شده است كه اهل كتاب كاملاً از آن آگاهند و با نشاني هايي كه از وي در كتاب هاي آنان آمده است؛ مي دانند كه پيامبر اسلام همان موعود تورات و انجيل است و او را براساس همين نشانه ها مي شناسند... چنانچه فرزندان خود را مي شناسند.
بنابراين همانطور كه انبياي پيشين خبر از ظهور پيامبر خاتم داده اند ائمه هم خبر از مهدي موعود داده و همانطور كه تمام نشانه هاي پيامبر خاتم در كتب پيشينيان آمده است، نشانه هاي مهدي هم در روايات آمده است.