داستان قلم و دوات ، توهين عمر به پيامبر صلي الله عليه و اله
سه شنبه 31 خرداد 1390 3:38 PM
برخي از اصحاب صبح روز دوشنبه (روز شهادت پيامبر اكرم ص) گرد بستر آن حضرت جمع شدند . پيامبر اكرم (ص) فرمودند :
اتوني بدوات و قرطاس اکتب لکم کتابا لن تضلوا بعده ابدا.
يعني: قلم و کاغذ بياوريد تا نامه اي براي شما بنويسم که بعد از من هرگز گمراه نشويد
عمر گفت :
ان النبي غلبه الوجع و عندکم کتاب الله ، حسبنا کتاب الله (1)
يعني: بيماري بر پيامبر غلبه کرده است – کنايه از اينکه نمي داند چه مي گويد – و نزد شما کتاب خداست و کتاب خدا ما را بس است.
در روايت ديگر، در طبقات ابن سعد ، آمده است که ، در آن حال يکنفر از حاضران گفت:
ان نبي الله ليهجر (2)
يعني: همانا پيامبر خدا هذيان مي گويد !!!
آري ! گوينده سخن همان بود که گفت " حسبنا کتاب الله " و اين قضيّه به قدرى درد آور بود كه وقتى ابن عبّاس به ياد آن مي افتاد ، اشك چشمانش همانند دانه هاى مرواريد از گونه هايش سرازير مي گشت. (3)
اعتراف عمر به اين عمل ننگين (در مدارک اهل سنت)
عمر خود به اين امر اعتراف کرده است . امام ابوالفضل احمد ابن ابي طاهر در کتاب تاريخ بغداد و ابن ابي الحديد در شرح نهج البلاغه 3/97 در شرح حال عمر :
يک روز طي مباحثه اي مفصل که ميان ابن عباس و عمر در گرفت ، عمر گفت :
پيامبر تصميم داشت که به هنگام بيماري اش ، تصريح به نام او ( علي ابن ابيطالب ) کند ، ولي من نگذاشتم. پيامبر(ص) آزرده گشتند.
دسته اي گفتند : دستور پيامبر را انجام دهيد . پس از اين گفتگو و مجادله ، ديگران خواستند که قلم و کاغذ بياورند ، اما پيامبر فرمودند :
او بعد ماذا؟ (4)
يعني: آيا پس از چه؟
بعد از اين گستاخي عمر ، اگر قلم و کاغذ مي آوردند و پيامبر وصيت نامه اي مي نوشت که در آن اسم علي بود مخالفان مي توانستند چند نفر بياورند و آنها شهادت بدهند که پيامبر اين وصيت نامه را در حال هذيان نوشته است .
در آن هنگام چون نزاعشان بالا گرفت ، پيامبر فرمودند :
قوموا عني ، لا ينبغي عند نبي تنازع (5)
از نزد من برخيزيد که در محضر پيامبر ، نزاع کردن شايسته نيست .
اين سخنان و حرکات عمر آن قدر زشت و زننده بود که حتّى زنان پيامبر ( ص ) نيز به همفكران عمر اعتراض كردند كه با اهانت عمر و دفاع رسول ص مواجه شدند : زنان از پشت پرده صدا زدند : مگر سخن رسول گرامى ص را نمي شنويد؟
عمر گفت : شما همانند دلباختگان يوسف هستيد كه به هنگام مريضى پيامبر ص اشگ شما جارى مي شود ، و به وقت سلامتى حضرت ، برگردن او سوار مي شويد .
رسول گرامى ( ص ) فرمود : متعرّض آنان نشويد وآنها را به حال خود واگذاريد ، زيرا آنان از شما بهتر هستند . (6)