خوراكيهاي آرامبخش
اين روزها ديگراسترس با زندگي بسياري از ما عجين شده و كمتر كسي را ميتوان يافت كه نه تنها در طول هفته بلكه هر روز (البته در مقادير متفاوت)، آن را تجربه نكند. اما آيا ميدانيد با به كار گيري چه روشهايي ميتوان تاثير اين استرسها را بر زندگي به حداقل رساند؟
شايد باورتان نشود اگر بگوييم ، مطالعات نشان داده اند، برخي مواد غذايي تاثير نامطلوبي بر مغز و خلق و خوي ما دارند و بهتر است در صورت مواجهه هر روزه مان با انواع استرسها، از آنها كمتر استفاده كنيم.
به طور مثال، مصرف زياد شكلات به محض از بين رفتن تاثير موقت و كوتاه مدت شكر و كافئين ممكن است شما را كسل كند و يا مصرف بيش از اندازه چيپسهاي شور باعث از دست رفتن آب بدن و مغزتان شود و خستگي را برايتان به ارمغان آورد و آخر اينكه وعدههاي غذايي پرچرب، هورمون استرس را افزايش داده و آنها را در در سطح بالايي نگه ميدارد. مشكل اين است كه اين خوراكيها درست همان مواد غذايي هستند كه دقيقا در زمان نامناسبي به سراغشان ميرويم، چون به جاي آرامش بخشيدن ، تنش ناشي از كار يا زندگي روزانه را تشديد ميكنند.
استرس چاقي ميآورد
استرس شديد حتي ممكن است آسيب تغذيه اي جدي بر جاي بگذارد و اثرات حاد و خطرناكي به بار آورد. هورمونهايي كه در واكنش به استرس آزاد ميشوند با كاستن از مقدار سروتونين كه هورمون آرامش بخش است، نياز بدن به كربوهيدرات را افزايش ميدهد كه البته افزايش مصرف اين گروه غذايي چاقي و اضافه وزن را براي مصرف كننده به همراه ميآورد. به اين ترتيب، در شرايط پر تنش ، خودداري از خوردن تنقلات براي تسكين استرس دشوار ميشود اما پاداش پيگيري جدي مصرف مواد غذايي مغذي،كم چرب،كم شيرين و كم كافئين، آرامش خوهد بود.
لازم است در همين جا اضافه كنيم كه مصرف مواد غذايي مانند شير گرم، سينه مرغ و فيله گوسفند به دليل تريپتوفان فراواني كه دارند براي ايجاد آرامش در افرادي كه بيشتر در محيطهاي استرس زا قرار ميگيرند، توصيه ميشود زيرا اين اسيد آمينه (واحد تشكيل دهنده پروتئينها) موجب توليد سروتونين يا همان هورمون آرامش بخش ميشود.
نتايج يك پژوهش تازه
در پروژه اي به نام پروژه غذا و خلق كه يك گروه پژوهشي از محققان تغذيه انگلستان به انجام رسانده اند، مواد غذايي استرس زا و مواد غذايي پشتيبان شناسايي شده اند، به عبارت ساده تر در اين تحقيق، غذاهايي كه استرس را از درون تسديد ميكنند و غذاهايي كه به افراد تحت استرس كمك ميكنند، گزارش شده اند، اطلاعات به دست آمده براساس تجارب شخصي 200 فرد تحت بررسي تهيه شده است، حدود 90 درصد افراد بررسي شده گزارش داده اند كه سلامت روان آنها با تغييراتي كه در رژيم غذايي شان داده بودند، بهبود چشمگيري پيدا كرده است. اين شركت كنندگان گزارش داده اند كه كاهش مصرف يا حذف "خوراكيهاي استرس زا" مانند شكر 80 درصد، الكل 55 درصد ، كافئين 79 درصد و شكلات 53 درصد بيشترين تاثير را بر بهداشت روان آنها داشته است. در عوض خوردن مقادير بيشتري از "خوراكيهاي پشتيبان" مانند آب 80 درصد، سبزيجات 78 درصد، ميوه 72 درصد و ماهي چرب 52 درصد بسيار مفيد بوده است. علاوه بر موارد ياد شده، در اين پژوهش چند راهكار تغذيه اي نيز بيان شده است، به اين ترتيب كه خوردن منظم وعدههاي غذايي، مصرف ميان وعدههاي مغذي،و در اولويت قرار دادن وعدههاي اصلي غذايي نيز در كنار توجه به مصرف خوراكيهاي پشتيبان بسيار كارساز بوده است.
كمتر قهوه بنوشيد
همه ما ميدانيم كه رعايت اعتدال در نوشيدن قهوه يك اصل است، زيرا دريافت بالاي كافئين بي قراري،تعريق زياد، بي خوابي و افزايش ضربان قلب را به دنبال دارد. حتي ديده شده، نوشيدن مقاير بالاي قهوه دم كرده، ميزان كلسترول خون را نيز بيشتر ميكند. از اين رو ، توصيه ميشود كه بيش از 3 تا 4 فنجان قهوه نوشيده نشود.
به علاوه در دوران بارداري، بايد از نوشيدن بيش از اندازه آن خودداري كرد نبايدآن را به بيش از 5 فنجان رساند. زيرا مطالعات نشان داده اند، نوشيدن 4 تا 7 فنجان ( در افراد با حساسيتهاي مختلف) به ميزان 80 درصد احتمال مرده زايي را در خانمهاي باردار بالا برده و اگر اين فنجانها به 8 يا بيشتر نيز برسد، اين احتمال به 300 درصد خواهد رسيد. جالب است بدانيد كه كافئين بالا اين عوارض را به طور مستقيم به دنبال خواهد داشت. از اين رو، متخصصان تغذيه اعلام كرده اند، دريافت 300 ميلي گرم كافئين كه برابر نوشيدن سه يا چهار فنجان قهوه در روز است، براي مادر و جنين مشكلي را ايجاد نخواهد كرد.
سيمرغ