استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دستاوردهای پژوهشهای 15سالهاش درباره کشف ژن نابینایی مادرزادی را تشریح کرد.
به گزارش سرویس دانش و فناوری برنا؛ نور محمد قیاسوند امروز (شنبه) در نشست خبری در محل معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به شیوع بیماری نابینایی مطلق در روستایی در خراسان شمالی، مهمترین دستاوردها را کشف ژن نابینایی ناشی از فقدان عصب بینایی، کشف روش جدید مولکولی در شبکه ژنتیکی انسان و ابداع آزمایش ژنتیکی تشخیصی ساده و بدون خطا برای شناسایی افراد سالم ناقل ژن نهفته بیان کرد.
تعداد قابل ملاحظهای از کودکان در روستاهای خراسان شمالی نابینا به دنیا میآیند و این موضوع در برخی از خانوادهها همه کودکان را شامل میشود. این مساله مربوط به نوعی نابینایی مادرزادی در خراسان شمالی با مرکزیت روستای چهار برج است که شیوع بسیار بالایی دارد و چشم نوزادان مبتلا به این بیماری در ظاهر هیچ نقصی ندارد، اما آنها نابینای مطلق هستند.
علت شیوع این بیماری عوامل ژنتیکی، محیطی یا مجموعهای از عوامل محیطی و ژنتیکی است.
به گفته قیاسوند، هدف اصلی طرحهای پژوهشی در این خصوص، پیشگیری از بیماری بود.
وی موفق به ابداع روش آزمایشگاهی شده است که از این بیماری پیشگیری میکند. آزمایشهای پیشگیری از این بیماری ساده و ارزان است و با دقت 100 درصد انجام می شود.
قیاسوند مراحل اجرایی این طرح را شامل آموزش خانوادههای پرخطر برای پیشگیری از بیماری نابینایی مادرزادی، شناسایی افراد سالم ناقل ژن نهفته نابینایی و مشاوره قبل از ازدواج و حاملگی دانست.
كشف این ژن توسط استاد ژنتیک دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در معتبرترین مجله علمی دنیا، "نیچر (Nature)" به چاپ رسید