پاسخ به:تاریخ تحلیلی اسلام
جمعه 26 فروردین 1390 11:34 AM
سنت ابتلاء
پس از ذکر این سه مقدمه و اینکه:
آفرینش بى هدف نبوده...
و دیگر آنکه هدف آن نیز رسیدن به کمال مطلوب آنها وسودى بوده که عاید خود آنها مىشد. ..و اینکه براى رسیدن بهاین هدف عالى و کمال نیز برنامهها و راههائى تعیین شده کهبدون طى کردن آن راهها کسى نمىتواند به آن برسد...،واینکه:این برنامهها نیز جنبه تربیتى دارد و براى تربیت و پرورشجسم و جان انسان لازم است...
اکنون مىگوییم:یکى از این راهها که هر فرد و یا اجتماعطالب کمال باید آن را طى کند و بدون طى کردن آن به کمالمطلوب خود و بهشت موعود نمىرسد و بصورت یک سنت قطعى سر راه همگان قرار دارد«سنت ابتلاء»است که حتى در برخىاز آیات بصورت هدف خلقت نیز ذکر شده مانند این آیه کهمىفرماید:
تبارک الذى بیده الملک و هو على کل شىء قدیر،الذى خلقالموت و الحیاة لیبلوکم ایکم احسن عملا... (1) .
بزرگ است آن خدائى که پادشاهى به دست او است و او بر هر چیزتوانا است،آنکه مرگ و زندگى را آفرید تا شما را بیازماید که کدامیکدر عمل بهتر هستید...
و در جاى دیگر فرمود:
و هو الذى خلق السماوات و الارض فی ستة ایام و کان عرشه علىالماء لیبلوکم ایکم احسن عملا... (2) .
یعنى او استخدائى که آسمانها و زمین را در شش روز آفرید وعرش او بر آب استوار بود (3) تا بیازماید شما را که کدامیک در عمل بهترهستید.
و دلیل بر این مطلب نیز که گفتیم رسیدن بکمال مطلوب،جز با طى کردن مرحله ابتلاء و آزمایش الهى و انجام آن بنحو مطلوب،و خوب امتحان دادن،و از بوته آزمایش خوب و صحیحبیرون آمدن،میسور نیست آیات زیر است:
الم،احسب الناس ان یترکوا ان یقولوا آمنا و هم لا یفتنون،و لقدفتنا الذین من قبلهم فلیعلمن الله الذین صدقوا و لیعلمن الکاذبین» (4) .
آیا مردم گمان دارند که رها مىشوند به همین که گفتند:ایمانآوردیم و آزمایش نمىشوند در صورتى که براستى آزمایش کردیم آنها را کهپیش از ایشان بودند و خداوند راستگویان را از دروغگویان کاملا معلوممىسازد.
ام حسبتم ان تدخلوا الجنة و لما یاتکم مثل الذین خلوا منقبلکم مستهم الباساء و الضراء و زلزلوا حتى یقول الرسول و الذین آمنوامتى نصر الله،الا ان نصر الله قریب». (5)
آیا پنداشتهاید که داخل بهشت مىشوید و هنوز بر شما نیامده استحکایت آنچه گذشته بر گذشتگان شما که سختیها و دشوارىها بر ایشانرسید و متزلزل شدند تا جائیکه پیامبر و آنها که ایمان آوردند گفتند:یارىخدا کجاست؟هان که یارى خدا نزدیک است.
ام حسبتم ان تدخلوا الجنة و لما یعلم الله الذین جاهدوا منکمو یعلم الصابرین» (6) .
که مضمون معناى آن همانند آیه بالا است.
و یا این آیه که مىفرماید:
ما کان الله لیذر المؤمنین على ما انتم علیه حتى یمیز الخبیث منالطیب... (7)
خداوند چنان نیست که مؤمنان را بر آنچه شما بر آن هستید واگذارد تاآنکه ناپاک را از پاک متمایز کند...
و این آیه هم میتواند دلیلى بر این قانون الهى و سنت غیر قابلتغییر باشد که میفرماید:
و ما ارسلنا فى قریة من نبى الا اخذنا اهلها بالباساءو الضراء... (8)
و ما نفرستادیم پیامبرى را در قریهاى جز آنکه مردم آنرا دچار سختیهاو دشواریها کردیم...
و بلکه در برخى از آیات با تاکیدهاى بسیارى فراگیر بودن«سنت ابتلاء»و انواع گوناگون و مختلف آنرا براى همگان بیانفرموده،مانند اینکه میفرماید:
و لنبلونکم بشىء من الخوف و الجوع و نقص من الاموالو الانفس و الثمرات و بشر الصابرین... (9)
و براستى که ما شما را میآزمائیم به چیزهائى از ترس و گرسنگى وکم کردن مالها و جانها و میوهها،و صابران را مژده ده...
و در جاى دیگر میفرماید:
«لتبلون فى اموالکم و انفسکم و لتسمعن من الذین اوتوا الکتابمن قبلکم و من الذین اشرکوا اذى کثیرا و ان تصبروا و تتقوا فان ذلکمن عزم الامور» (10)
محققا شماها در مالها و جانهاتان آزمایش مىشوید،و محققا از آنهاکه پیش از شما به ایشان کتاب داده شده و نیز از آنها که شرکورزیدهاند آزارى بسیار خواهید شنید و اگر پایدارى کنید و تقوى بورزیداین از کارهاى پسندیده و محکم است.
-------------------------------------
1- سوره ملک-آیه 1 و 2.
2- سوره هود-آیه 7.
3- شرح و توضیح اینکه عرش او بر آب استوار بود را باید در تفاسیر بخوانید و اکنونجاى توضیح و شرح بیشتر نیست.
4- سوره عنکبوت-آیه 1-3.
5- سوره بقره-آیه 214.
6- سوره آل عمران-آیه 142.
7- سوره آل عمران-آیه 179.
8- سوره اعراف-آیه 94.
9- سوره بقره-آیه 155.
10- سوره آل عمران-آیه 186.
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.