پاسخ به:تاریخ تحلیلی اسلام
جمعه 26 فروردین 1390 11:12 AM
نخستین کسى که اسلام آورد
نخستین فردى که به رسول خدا(ص)ایمان آوردو مسلمان شداز نظر روایات و تواریخ مسلم است که نخستین فردى که ازجنس زنان به رسول خدا(ص)ایمان آورده و مسلمان شد، همسرمکرمهاش خدیجه سلام الله علیها بود و بلکه بر طبق ادعاىبسیارى از سیره نویسان و مورخان:نخستین انسانى که بهآنحضرت ایمان آورده و مسلمان شد خدیجه بود.و این عبارت ازابن اثیر جزرى است که در کتاب خود«اسد الغابة»گوید:
«خدیجه بنتخویلد بن اسد بن عبد العزى بن قصى القرشیة الاسدیةام المؤمنین زوج النبى(ص)اول امراة تزوجها و اول خلق الله اسلم باجماعالمسلمین،لم یتقدمها رجل و لا امراة. ..» (1) .
-یعنى خدیجه دختر خویلد...همسر رسول خدا(ص)نخستین زنى بود که رسول خدا با او ازدواج کرد و نخستین خلق خدا بود-به اجماع مسلمانان-کهاسلام را اختیار کرد و هیچ مرد و زنى از او پیشى نگرفت.
و این هم عبارت یکى از قدیمىترین سیرهها یعنى سیره ابن اسحاق استکه مىگوید:
«و کان اول من اتبع رسول الله(ص)خدیجه بنتخویلد زوجته...» (2) -و نخستین کسى که از رسول خدا(ص)پیروى کرد خدیجه دختر خویلدهمسر آنحضرت بود.و نظیر این دو عبارت از کتابهاى دیگر نقل شده.و ازدانشمندان شیعه نیز مرحوم على بن عیسى اربلى همین عقیده را دارد،پس ازروایتى که از ابن عباس نقل کرده که گفته است:
«...ان اول من صلى مع رسول الله(ص)بعد خدیجه،علىعلیه السلام».
چنین گوید:
«و قد تقدم ذکر اسلامها رضى الله عنها،و انها سبقت الناسکافة...» (3) و از آنچه ذکر شد چنین استفاده مىشود که خدیجهعلیها السلام نخستین انسانى بوده که به رسول خدا(ص) ایمانآورده است،چه از جنس زنان و چه از جنس مردان.ولى درتاریخ یعقوبى آمده است که گوید:
«...و کان اول من اسلم خدیجة بنتخویلد من النساء،و على بن ابیطالب من الرجال ثم زید بن حارثه،ثم ابوذر...» (4) -خدیجه نخستین کسى بود از جنس زنان که مسلمان شد و على بن ابیطالبنیز نخستین کسى بود از جنس مردان که اسلام اختیار کرد و سپس زید بنحارثه و پس از او ابوذر...
در این نقل از آن جهت که مورد بحث ما استسخنى بهمیان نیامده و ساکت است.و در نقل على بن ابراهیم-از محدثینشیعه-آمده است که در تفسیر آیه مبارکه:
/فاصدع بما تؤمر و اعرض عن المشرکین/ (5) چنین گوید:
«انها نزلت بمکة بعد ان نبى رسول الله(ص)بثلاث سنین،و ذلک انالنبوة نزلت على رسول الله(ص)یوم الاثنین،و اسلم على علیه السلام یومالثلثاء،ثم اسلمتخدیجة بنتخویلد زوجة النبى(ص)...» (6) -این آیه در مکه نازل شد پس از گذشتسه سال از نبوت رسول خدا(ص)
و ماجرا از این قرار بود که مقام نبوت روز دوشنبه بر رسول خدا(ص)نازل شد وعلى علیه السلام روز سه شنبه مسلمان شد و پس از او خدیجه دختر خویلد همسررسول خدا(ص) مسلمان شد...
و در نقل کتاب«طرف»سید بن طاووس که از کتاب وصیةعیسى بن مستفاد از حضرت موسى بن جعفر از پدرش امام صادق علیهما السلام روایت کرده اینگونه است که رسول خدا(ص)آندو را با یکدیگر به اسلام دعوت فرمود و آن دو با همدیگر یکبارهایمان آورده اسلام را پذیرفتند... (7) و اقوال و روایات دیگرى هم در این باره در کتابهاىشیعه و اهل سنت آمده که در آنها درباره على علیه السلامتعبیراتى امثال اینکه آنحضرت«اول الناس اسلاما»
یا«اول الامة اسلاما»و یا«اول من آمن»بوده ذکر شده کهاز آنها استفاده مىشود على علیه السلام نخستین مسلمان بوده. (8) و ما فعلا در این باره بحث زیادى نداریم و به همین مقدار دراینمورد اکتفا مىکنیم.
البته تذکر این مطلب هم لازم است که خدیجه همانگونه کهدر بحث ازدواج رسول خدا(ص) گفته شد:کمال ایثار و مهربانىرا نسبت به همسر بزرگوار خود حضرت محمد(ص)داشت ورسول خدا(ص)نیز تا پایان عمر پیوسته از مهر و محبت و ایثارخدیجه یاد مىکرد،و خود همین سبقت ایمان او به رسولخدا(ص)دلیل دیگرى بر اعتقاد و ایمان قلبى او به صداقت وعظمت همسر گرامى خود،و در نتیجه دلیلى بر ایثار و عشق او درراه وصول به اهداف عالیه آنحضرت است.و در روایات هم آمدهاست که ایمان خدیجه براى رسول خدا(ص)موجب تقویت قلبو رفع غم و اندوه آنحضرت بود،که هرگاه از تکذیب مشرکان وتمسخر و استهزاء دشمنان دلگیر و افسرده خاطر گشته و بخانهمىآمد،خدیجه سلام الله علیها با سخنان دلنشین و دلدارى دادنبه آنحضرت موجبات رفع افسردگى و دلگرمى آن بزرگوار رافراهم مىنمود و عبارت ذیل متن حدیث ابن اسحاق است که درسیره خود روایت کرده است:
«کانتخدیجه اول من آمن بالله و رسوله و صدق بما جاء به،فخفف الله بذلک عن رسول الله(ص)لا یسمع شیئا یکرهه من رد علیهو تکذیب له فیحزنه ذلک الا فرج الله عنه بها اذا رجع الیها،تثبته و تخففعنه و تصدقه و تهون علیه امر الناس» (9) .
----------------------------------
1- اسد الغابة-ج 5-ص 434.
2- سیره ابن اسحاق-ط ترکیه-ص 120
3- بحار الانوار-ج 16-ص 7 به نقل از.کشف الغمه على بن عیسى اربلى.
4- تاریخ یعقوبى-ج 2-ص 14.
5- سوره حجر-آیه-94.
6- تفسیر القمى-ص 354.
7- بحار الانوار-ج 18-ص 232.
8- براى اطلاع بیشتر مىتوانید به کتابهاى سیره نبویه قاضى دحلان ج 1 ص 91 و سیرهحلبیه ج 1 ص 268 و مناقب خوارزمى ص 18-20 و الغدیر ج 3 ص 220-236 مراجعه نمائید.
9- سیره ابن اسحاق ص 112.
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.