پاسخ به:تاریخ تحلیلی اسلام
جمعه 26 فروردین 1390 9:08 AM
و گاهى دیده مىشود که براى اینمطلب به این آیه شریفه نیزاستدلال شده که خداى تعالى فرموده:
«و توکل على العزیز الرحیم،الذی یراک حین تقوم،و تقلبک فیالساجدین...» (1)
و بر خداى مقتدر و مهربان توکل کن،آن خدائى که تو رادر هنگامى که به نماز مىایستى مىبیند،و به کشتنت در میان سجده کنندگان،که بر طبق پارهاى روایات و استدلال برخى ازاهل تفسیر آمده که منظور از«تقلب در میان ساجدان»دورانتحول رسول خدا از صلبهاى شامخ و رحمهاى پاک است،و از اینآیه استفاده میشود که اجداد آنبزرگوار همگى موحد و ساجد درپیشگاه خداى تعالى بودهاند.
و روایتى هم در اینباره از رسول خدا-صلى الله علیه و آله-نقلشده که فرمود:
«لم ازل انقل من اصلاب الطاهرین الى ارحام الطاهرات» (2) یعنى پیوسته من منتقل شدم از صلبهاى مردان پاک بهرحمهاى زنان پاک...
و در روایتى نیز که در مجمع البیان طبرسى(ره)پس ازعبارتى که قبلا ذکر شد آمده اینگونه است که رسول خدا(ص) فرمود:
«...لم یزل ینقلنى الله من اصلاب الطاهرین الى ارحامالمطهرات،حتى اخرجنى فی عالمکم هذا،لم یدنسنى بدنسالجاهلیة».
یعنى پیوسته خداوند مرا از صلبهاى مردان پاک به رحمهاى زنان پاک منتقل کرد تا وقتى که در این عالم شما وارد کرد و بهچرکیهاى جاهلیت آلودهام نکرد.
و در زیارت وارث در باره امام حسین علیه السلام نوهرسولخدا(ص)نظیر همین عبارت را میخوانیم:
«اشهد انک کنت نورا فی الاصلاب الشامخة و الارحامالمطهرة،لم تنجسک الجاهلیة بانجاسها و لم تلبسک من مدلهماتثیابها»
ولى باید گفت:اثبات این مطلب از روى این تفسیرو روایت کار دشوارى است زیرا این اثبات، فرع بر صحتروایاتى است که در تفسیر این آیات وارد شده و هم چنین فرع برصحت این روایت نبوى است که اثبات آن نیز مشکل و قابلخدشه است چنانچه منظور از صلبهاى طاهر و رحمهاى مطهره نیزممکن است پاکى و طهارت مولد در برابر ازدواجهاى ناصحیحو شبههناک و سفاح زمان جاهلیت باشد،و از تعبیر«دنسجاهلیت»نیز ظاهرا همین معنى استفاده مىشود (3) ،و بنابر اینمهم براى ما در اینجا،همان اجماع و اتفاقى است که در گفتارعلماى اعلام و دانشمندان بزرگوار ما آمده است.
--------------------------
1-سوره شعراء 217-219.
2-بحار الانوار ج 15 ص 118(متن)و 119(پاورقى)
3-چنانچه در روایتى نیز که از دلائل النبوة بیهقى نقل شده(پاورقى ج 15 بحار الانوار ص119)اینگونه است که فرمود:«ما افترق الناس فرقتین الا جعلنى الله فی خیرهما،فاخرجت من بین ابوى فلم یصبنىشیء من عهد الجاهلیة،و خرجت من نکاح و لم اخرج من سفاح من لدن آدم حتى انتهیتالى ابی و امی...»
که تصریح به این مطلب شده است و با تامل و دقت منظور روشن است.
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.