پاسخ به:اخبار فرهنگی
چهارشنبه 24 فروردین 1390 2:38 PM
خبرگزاري فارس: «مسعود دهنمكي» گفت: فروش 4 ميلياردي اين فيلم نشان دهنده اين است كه يا مردم به طور كلي شبكههاي ماهوارهاي را تماشا نميكنند و يا اگر تماشا ميكنند به حرفهاي آنها گوش نميدهند چراكه فروش 4 ميلياردي يك فيلم بعد از تحريم و قاچاق آن تنها در ظرف مدت 20 روز حادثهاي غير مترقبه در تاريخ سينماي ايران است.

به گزارش خبرنگار سينمايي باشگاه خبري فارس (توانا)، عصر سهشنبه (23 فروردينماه) نشست نقد و بررسي فيلم «اخراجيها3» با حضور مسعود دهنمكي (كارگردان، تهيهكننده و نويسنده)، محمدرضا شريفينيا (بازيگر)، محمدتقي فهيم (منتقد) در انجمن روزنامهنگاران مسلمان برگزار شد.
بنا براين گزارش، در ابتداي برنامه و قبل از اكران فيلم، عليرضا سربخش از حضار دعوت كرد تا براي جلسه نقد نيز حضور داشته باشند و در عين حال گفت: خواهش ميكنم از تلفنهاي همراهتان براي فيلمبرداري از فيلم استفاده نكنيد.
به گزارش فارس، در شروع جلسه نقد محمدتقي فهيم با اشاره به ايجاد سؤتفاهم در رسانه گفت: مجله «پنجره» اخيراً با بنده مصاحبهاي انجام داد كه بنا به درخواست خودم قبل از چاپ نيز از طرف من متن گفتگو تأئيد شد اما متأسفانه بعد ديدم اين گفتگو تحت عنوان يك مقاله چاپ شده و هدف مورد نظر من نيز منعكس نشده است، به هر حال در رسانه بازتابهاي مختلف از يك موضوع واحد وجود دارد و در مورد «اخراجيها» و صحبتهاي آقاي دهنمكي نيز همواره همين طور بوده است، حال بايد از مسعود دهنمكي پرسيد در «اخراجيها3» چه گذشت كه حاصل آن جذب چنين مخاطبي بود؟
* «اخراجيها3» حرفي بالاتر از جناحهاي سياسي دارد
ده نمكي ضمن تبريك سال نو در پاسخ به اين سوال اظهار داشت: احساس ميكنم «اخراجيها3» حرفي بالاتر از جناحهاي سياسي دارد، اين فيلم در مورد آداب دموكراسي و مردم سالاري صحبت ميكند و به نظرم «اخراجيها3» نيز مانند «اخراجيها» و «اخراجيها2» حرف جديد را در ساختاري جديد بيان كرد.
وي در ادامه افزود: معتقدم نميشود سر مخاطب را كلاه گذاشت، اين كه فيلمي از لوگو و همنامي بازيگران يك فيلم تقليد كند و فكر كند كه ميتواند بدين وسيله جذب مخاطب انجام دهد اشتباه است، كما اين كه اين اتفاق نيز افتاد و همه نتيجه آن را ديدند چراكه چيزي غير از فيزيك فيلم در جذب مخاطب مؤثر است.
* «اخراجيها» يك نوآوري در سينماي ايران است
در ادامه برنامه شريفينيا در پاسخ به سوال فهيم مبني بر اين كه آيا «اخراجيها3» بر شريفينيا استوار است يا خير؟ اذعان داشت: فكر ميكنم تهنا يك نفر نيست كه فيلم را ميسازد و تمامي عوامل در تأثيرگذاري يك اثر نقش دارند، در مورد «اخراجيها3» نيز بايد بگويم فيلمنامه «اخراجيها» كه در همان ابتداي كار نوشته شد و به طور كل موضوع و پرداخت چنين موضوعي صرف نظر از دل و جرات يك نوآوري در سينماي ما محسوب ميشد. در خصوص تركيب بازيگران نيز بايد بگويم من نيز يكي از عوامل فيلم بودم و با توجه به آشنايي مردم با شخصيتهاي «اخراجيها»، مخاطبان نوعي دلبستگي به اين شخصيتها پيدا كردند و علاقهدارند ببينند در جنگ و اسارت و آزادي چه اتفاقاتي براي آنها رخ ميدهد و در ارتباط آنها با همسر و فرزندان و دوستان و جامعه چگونهاند، به عنوان مثال كنجكاوند در مورد حاجي گرينوف و بقيه شخصيتها بيشتر اطلاعات كسب كنند.
وي افزود: به هر حال هيچ كاري قائم به فرد نيست و همه عوامل در اين سه گانه در راستاي كاري گروهي حركت كرديم البته با رهبري نويسنده و كارگردان اين فيلم؛ و بايد تأكيد كنم در هر 3 قسمت فيلم عوامل با هم همدل بودند و به خاطر همين فيلم بردل نشسته است.
* در «اخراجيها3» طنز تنها نمك كار بود
بر اساس اين گزارش، در ادامه محمدتقي فهيم گفت: برخي اين ايراد را از فيلم ميگيرند كه زبان فيلم يكدست نيست و تشتت ژانرهاي طنزسياسي، تراژدي، موزيكال و... در فيلم موج ميزند، ده نمكي در واكنش به اين اظهار نظر بيان داشت: من اين مسئله را ايراد فيلم نميدانم و معتقدم هر فيلمي داراي فراز و فرودي است و ما در «اخراجيها3» شاهد جابه جايي حسها هستيم. در جايي از داستان ميخنديم و در جايي گريه ميكنيم، و اين سير در ابتدا نيز وجود داشت. در «اخراجيها» داستان با خنده شروع، با اندوه و بغض به پايان ميرسد، اين در حالي است كه بسياري قصد ساختن فيلم ترسناك را دارند اما مخاطب را به خنده وا ميدارند اما من در 3 اثر «اخراجيها»، قصد داشتم مخاطبانم توامان بخندند و گريه كنند و بايد بگويم در «اخراجيها3» طنزتنها نمك كار بود.
محمدرضا شريفينيا در خصوص اين كه در «اخراجيها3» با توجه به شلوغ بودن صحنهها و سخت بودن فيلم، سكانسها چقدر متكي بر متن و چه ميزان بر بداهه استوار بوده تأكيد كرد: شخصيتهاي فيلم در «اخراجيها» و «اخراجيها2» شكل گرفته بودند و به طور ويژه در «اخراجيها3» به متن وفادار بوديم و ديالوگها خيلي به بداهه متكي نبودند، به طوري كه قبل از هر صحنه همه موارد تنظيم ميشد و بعد كار انجام ميشد.
* بعد از شكست در تحريم، به قاچاق «اخراجيها3» پرداختند
به گزارش فارس، در ادامه جلسه دهنمكي در پاسخ به سوال يكي از حضار درباره چرايي تشويق شبكههاي ماهوارهاي بر تحريم «اخراجيها3» اظهار داشت: خيلي از مردمي كه اين شبكهها را نيز تماشا ميكردند، آمدند و فيلم را ديدند و من در سينماهاي مختلف شاهد اين بودم كه از قشرهاي مختلف براي ديدن «اخراجيها3» به سالنها ميآمدند و بعد از شكست اين تحريم، به قاچاق آن نيز دست زدند.
شريفينيا نيز در راستا گفت: فروش 4 ميلياردي اين فيلم نشان دهنده اين است كه يا مردم به طور كلي شبكههاي ماهوارهاي را تماشا نميكنند و يا اگر تماشا ميكنند به حرفهاي آنها گوش نميدهند چراكه فروش 4 ميلياردي يك فيلم بعد از تحريم و قاچاق آن تنها در ظرف مدت 20 روز حادثهاي غير مترقبه در تاريخ سينماي ايران است و اين كه اگر بخواهيم به دليل اين موفقيت پي ببريم بنده شخصا فكر ميكنم بايد گروه تحقيقاتي در اين خصوص تحقيق كنند و به نتيجه برسند و بيان دلايل آن در چند سطر نميگنجد.
بنا براين گزارش دهنمكي در پاسخ به اين سئوال كه چرا در فيلم از موسيقي مهيج استفاده كردهايد، خاطرنشان كرد: برخي از سياسيون از سر بياطلاعي و يا به عمد در مسائل انتخابات براي اين كه رأي بياورند از اين دست كارها استفاده كرده بودند.
* تنها از برخي نمادها استفاده كرديم، تا «اخراجيها» تاريخ مصرف نداشته باشد
در ادامه جلسه يكي از حضار در همين راستا كارگردان «اخراجيها3» را مورد سوال قرار داد و گفت: اگر داستان فيلم برگرفته از انتخابات 88 است چرا از عوامل بيروني و خارجي حرفي به ميان نميآيد؟
دهنمكي در پاسخ تأكيد كرد: ما در ايران غضنفر زياد داريم و من فكر ميكنم مشكل كشور ما همينهاست چرا كه كار دشمن را راحت كردهاند
وي اظهار داشت: در آينده هم ممكن است اين دعواهاي قرمز و آبي و اين ارزش فروشيها تكرار شود، اتفاقاً بين اصولگراها! و ميبينيم كه هماكنون نيز اين قضايا وجود دارند، حتي خيلي شديدتر و متأسفانه غيراخلاقيتر، اما ما سعي كرديم تنها از نمادها اين جريان استفاده كنيم و زياد به موضوع انتخابات نزديك نشويم چراكه در اين صورت فيلم داراي تاريخ مصرف ميشد.
شريفينيا نيز درباره شخصيت حاجيگرينوف و اين كه آيا مصاديقي براي اين نقش داشته يا خير؟ عنوان داشت: اين نقش تلفيقي از چند شخصيت بود اما با توجه به اين كه هر نقش بايد داراي جهانبيني باشد، ما سعي كرديم كساني را به عنوان متر در كنار خود داشته باشيم.
*دهنمكي: براي گفتن حرفهايم، از هيچ كس اجازه نميگيرم
درادامه برنامه دهنمكي در پاسخ به سوال يكي از تماشاگران مبني بر اين كه آيا شما براي فروش بالاي فيلم رانتهايي داشتيد يا خير؟، گفت: خيليها از پيشينه من در نشريات «جبهه» و «شلمچه» اطلاع دارند؛ ما عادت كردهايم كه با سيلي روي خود را سرخ كنيم و من هيچ وقت ناله نميكنم درضمن براي گفتن حرفهايم نيز از كسي اجازه نميگيرم به ويژه اين كه ما داستان انتخابات را دست انداختيم و نشانه شناسي مردم نيز در اين مورد خيلي خوب بود.
دهنمكي در ادامه برنامه در خصوص اين كه برخي معتقدند در تصوير كشيدن جانبازها آنچنان دقت نشده و اين كه چرا بيژن اينگونه است؟، بيان داشت: بايد فيلم را به صورت جامع مورد بررسي قرار داد؛ به عنوان مثال ما در مناظره دباغ و گرينوف حتي در هجو نيز درباره جنگ حرف زديم، در ضمن درمورد بيژن نيز بايد بگويم بر اساس حرف شهيد باكري، افراد پس از جنگ به چند دسته تقسيم شدند و براي اين شخصيت همين كه دست از دزدي كشيده و كفشدار مسجد شده، كافي است. حال وضعيت بايرام و گرينوف و بقيه به گونهاي ديگر است، درضمن معتقدم بايد فيلم مخاطب را به شگفتي وادارد و نمونه آن رئيس منكرات شدن حسام نوابصفوي در فيلم است.
*دهنمكي: «اخراجيها»ست كه مرا رها نميكند
اين كارگردان درباره ادامه اين داستان در «اخراجيها4» و در واكنش به اظهار نظر محمدتقي فهيم مبني بر اين كه برخيها ميگويند دهنمكي «اخراجيها» را رها نميكند و نيز درباره درآمدهاي فيلم خود، گفت: در حقيقت اين «اخراجيها» است كه من را رها نميكند، درضمن در مورد درآمد فيلم نيز بايد بگويم تمام درآمد حاصل از اين فيلم قرار است صرف يك كار تحقيقاتي در حوزه دفاع مقدس شود.
وي افزود: آقاي حيايي نيز پس از مطلع شدن از اين موضوع با ما قرارداد سفيد امضا كردند و آقاي شريفينيا نيز جز در بخش اوليه در تمامي مراحل اين سه فيلم هيچ قراردادي را امضا نكردند.
شريفي نيا نيز در اين راستا درباره چگونگي ايجاد تركيب شريفينيا و دهنمكي خاطرنشان كرد: در يك شب باراني من و مسعود طي صحبتي همكاري خود را آغاز كرديم و برخلاف نظر برخي كه معتقد بودند دهنمكي بايد با آدمي بسيجي كاركند و نه با شريفينيا و شريفينيا نيز نبايد با دهنمكي كار كند چون بسيجي نيست، ما با يكديگر همكاري كرديم و از اين همكاري نيز راضي هستم.
اين بازيگر بيان داشت: درخصوص درآمد فيلم بايد بگويم در جريان توليد تنها 30درصد فروش نصيب تهيهكننده ميشود؛ يعني از 3 ميليارد، 1 ميليارد به تهيهكننده ميرسد. فروش «اخراجيها3» تازه از اين به بعد سود آن خواهد بود، چراكه هزينه توليد اين فيلم 2 الي 3 برابر فيلمهاي عادي بود.
به گزارش فارس، دهنمكي در باره چگونگي شكلگيري «اخراجيها3» خاطرنشان كرد: نوشتن فيلمنامه اين فيلم دقيقاً پس از پايان «اخراجيها2» در ذهنم نقش بست و پس از دو سال با تشكيل كارگاه نگارش آن، به نتيجه رسيد و پيشتوليد رسمي سه ماه و فيلمبرداري اين فيلم 45 روز به طول انجاميد.
* قرار نيست تمام اخراجيها، معراجي باشند
اين كارگردان در پاسخ به اين سوال براي ساختن اين فيلم از برخي از افراد نترسيديد؟، اذعان داشت: معتقدم سياست بايد عين ديانت باشد نه بالعكس چراكه اين ديانت ما است كه سياست ما را بايد رقم بزند، من در يكي از سكانسهاي «اخراجيها2» شاهد بودم كه بر سر جريان پيدا شدن عمامه زماني بايرام پيشنهاد ميدهد كه عمامه را بر سر گرينوف بگذارند، تماشاگران براي نجات روحاني داستان هيجانزده ميشدند و دست ميزدند و در «اخراجيها3» نيز قصد داشتم مرزبندي بين كساني كه حامي دين هستند با كساني كه با دين قصد حمايت از خود را دارند ايجاد كنم، ضمن اين كه اين فيلم براي قشر خاصي ساخته نشده و تمام اخراجيها هم قرار نيست معراجي باشند.
انتهاي پيام/ا
در خرابات مغان نور خدا می بینم
وین عجب بین که چه نوری ز کجا می بینم