0

تاريخ ادبيات ايران / سامانيان

mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 41934

پاسخ به:تاريخ ادبيات ايران / افشاريان و زنديان
یک شنبه 8 اسفند 1389  5:37 PM

عاشق اصفهانی

عاشق اصفهانی، نام او آقامحمد و شغل وی خیاطی و در شیوه غزل‌سرایی طرزی دلپسند دارد. معاصر هاتف اصفهانی و آذر بیگدلی بوده است. او در سال (۱۱۸۱ هجری قمری) درگذشت.

[ویرایش] دارای منبع

[ویرایش] دیوان

• «تاجر عشقم، به کف مایه و سودم وفا// تا که شود مشتری؟ تا چه دهد در بها// ما و دل بی‌نصیب هر دو فقیر و غریب// تا که شود مهربان؟ تا که شود آشنا»

[ویرایش] درباره عاشق

• «پس از انقراض صفویه سبک نظم و نثر و نقاشی یک مرتبه تغییر یافت. انجمنی از شعرا که مشتاق وهاتف و آذر و رفیق و طبیب و عاشق اعضاء آن بودند سبک عراقی را از نو در شعر به وجود آوردند.»

می خورده به غیر، آن شکر لب امشب     من ، شمع صفت ، فتاده در تب امشب

گفتی که کی از فراق خواهی جان داد      ای بی خبر از غم من ، امشب، امشب

گفتم که به وصل او مرا دسترس است       بختم  یار است  و دلبرم همنفس است

ننهاده  قدم  به  کوی  او  گفت : برو        ناکرده نظر به روی او گفت بس است

آن شوخ که خون من محزون میریخت         هرکس می دید ، اشک گلگون می ریخت

آگاه نیم  که  با  دل  خسته  چه  کرد        میرفت و ز دست و دامنش خون می ریخت

خوش آن که شود روزی من روز وصال           طالع  گردد  مهر  دل افروز  وصال

تا کی شب هجر و  تا  به کی صحبت غم          کو یار و کجاست، روز نوروز وصال

عاشق ، نام شرفیش آقا محمد، اصلش از خاک اصفهان است ، شاعری صاحب دیوان و از غزل سرایان توانایی ایران محسوب می شود .تخلصش عاشق و تمایل او بیشتر به سرودن غزل و رباعی بوده است ، در غزل ها اشعار عاشقانه ی بسیار خوب دارد ، هر چند شهرت وی زبان زد خاص و عام نیست اما خواندن اشعار او شوق و لذت شگرفی را درذهن پدیدارمیکند.                                                        

میرزا علیرضا شهره ،در تذکره دبستان العشاق چنین می نویسد:

عاشق شاعری صاحب دیوان است. از غزل سرایان به اعتقاد حقیر 

بعد از شیخ و خواجه بر همه مزیت دارد

عاشق اصفهانی دارای صفات پسندیده فراوان بود ، پیشه اش خیاطی و طبعش قناعت.  

سرانجام وی در سن هفتاد سالگی در سال ۱۱۸۱ رخت از جهان بربست.

گفتم  ز هواش ، چون  دلم  گمره  شد           

رحمی، که مرا وقت سخن بیگه شد

گفتا  به کرشمه گر بمیری تو ، چه غم        

افسانه  تمام  شد ، سخن  کوته  شد

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها