0

كنكور و دانشگاه / ۸ روش موثر برای موفقیت در دانشگاه

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / سوالات کنکور چگونه طراحی می شوند؟
پنج شنبه 5 اسفند 1389  2:59 PM

 

سوالات کنکور چگونه طراحی می شوند؟
سوالات کنکور چگونه طراحی می شوند؟کار سازمان سنجش آموزش کشور تنها برگزاری آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها نیست. این سازمان حدود ۶۰ آزمون دیگر را هم برای سازمان ها و موسسات دیگر برگزار می کند. اما کنکور دانشگاه ها مهم ترین وظیفه ای است که سازمان سنجش بر عهده دارد. آزمون کاردانی به کارشناسی، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون استخدام کشوری از دیگر آزمون هایی است که سازمان سنجش اجرای آن را بر عهده دارد.
آزمون سراسری تنها آزمون از میان این ۶۰ آزمون است که سوالاتش از روی منابعی که قبلاً اعلام شده طرح می شود. دانش آموزان می دانند که تست های کنکور از میان چه کتاب هایی انتخاب می شود و تنها همان کتاب های درسی را می خوانند. اما در دیگر آزمون ها، داوطلبان نمی دانند که سوالات از کدام کتاب ها طرح می شوند و تنها سرفصل موارد امتحانی را می دانند. چند سالی است که سازمان سنجش برای طراحی سوالات آزمون سراسری از بانک سوالات استفاده می کند.
برخلاف افسانه رایجی که در اذهان مردم است و می گوید طراحان سوال به جایی نامعلوم برده می شوند و روزها و هفته ها پشت درهای بسته و در قرنطینه سوالات را طرح می کنند، زمان طرح سوال های کنکور سراسری یک دوره خاص نیست.
طراحان سوال در تمام طول سال به طراحی تست های کنکور مشغولند و این تست ها را به سازمان سنجش می دهند تا آنها به بانک سوالات وارد کنند. طراحان به مکان های مخصوصی از سازمان سنجش می روند که ورود هرکسی به آنجا ممنوع است و سوال ها را می نویسند و تحویل می دهند.
این طراحان هم ممکن است دبیر دبیرستان های سراسر کشور باشند و هم استاد دانشگاه. نهادهای آموزشی چون وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه ها طراحان خود را به سازمان سنجش معرفی می کنند. این سازمان مدتی با طراحان به طور آزمایشی کار می کند و در حین کار توانایی و شخصیت فردی آنها را می سنجد. پس از اینکه صلاحیت عمومی و تخصصی طراحان تایید شد، آنها را به گروه های مخصوص درسی مربوط به هر فرد وارد می کنند.
در سازمان سنجش هر درس، گروه مخصوص دارد که سوالات آن درس را طرح می کنند. مثلاً گروه ریاضی، شیمی یا ادبیات هر یک از این گروه ها ۲۰ تا ۳۰ نفر عضو دارند. تست هایی را که در این گروه ها طرح می شوند، یک کمیته پنج، شش نفره متشکل از طراحان با سابقه هر درس بازبینی می کنند و سپس اجازه اضافه شدن آن تست ها را به بانک سوالات می دهند. به این ترتیب بانک سوالات هر درس به تدریج در طول سال پربارتر می شود.
در این بانک همیشه چندهزار سوال وجود دارد و هر سال نیز به تعداد آن افزوده می شود. این بانک سوالات را در کامپیوتر مرکزی سازمان سنجش که به شدت از آن مراقبت می شود نگه می دارد. موارد امنیتی نیز طوری لحاظ شده است که به محض دسترسی غیرقانونی به کامپیوتر اطلاعات درون آن پاک شود.
هنگامی که وقت برگزاری آزمون سراسری می رسد، مسوولان برگزاری از میان بانک سوالات برای هر درس چندبرابر تعداد مورد نیاز تست بیرون می آورند. این تست ها باید با موارد حذفیات کتاب های درسی در هر سال که از قبل به دانش آموزان اعلام می شود، تطبیق داده شوند. هرگاه مسوولان مطمئن شدند که تست ها از موارد حذف شده کتاب های درسی نیست، آن را برای چاپ در دفترچه های سوال برمی گزینند.
برای بالا بردن ضریب امنیتی کنکور، چند دسته سوال به کمیته ای در سازمان سنجش تحویل داده می شود و آن کمیته با قرعه کشی یک دسته از آنها را انتخاب می کند و برای چاپ در دفترچه های سوال به چاپخانه می سپارد. چاپ دفترچه های کنکور یک ماه طول می کشد. دفترچه ها در چاپخانه سازمان سنجش در کرج چاپ می شوند و ۵۰ تا ۶۰ کارگر شبانه روز حدود ۵ میلیون دفترچه سوال کنکور را چاپ می کنند. مسوولان سازمان سنجش مراقبند که این چاپخانه در این یک ماه کوچک ترین منفذی به بیرون نداشته باشد.
ساختمان چاپخانه نیز از سوی سه نهاد وزارت اطلاعات، حراست سازمان سنجش و نیروی انتظامی حفاظت می شود. دفترچه ها پس از چاپ در کیسه های مخصوصی پلمب می شوند و به مراکز سازمان سنجش در استان ها فرستاده می شوند.
از این مرحله به بعد است که حفاظت از امنیت کنکور به دلیل گستردگی کار بسیار مشکل تر می شود. با این حال مسوولان سازمان سنجش اعلام کرده اند که در صورت به وجود آمدن هر مشکلی، قادرند با یک ماه تاخیر و با استفاده از بانک سوالات، کنکور را دوباره برگزار کنند. این اتفاق البته تا به حال نیفتاده است.
پس از برگزاری کنکور هم سازمان سنجش برای جلوگیری از تقلب پاسخنامه ها را با هم تطبیق می دهد. اگر پاسخنامه هایی پیدا شوند که کاملاً شبیه هم باشند، سازمان سنجش هر دو را متقلب می شناسد و محرومیت هایی را هم برای این کار در نظر گرفته است.
چند سالی است که سازمان سنجش برای استاندارد کردن تست ها تلاش هایی کرده و تمایل داشته است که با همین تست های کنکور بتواند بهتر دانش داوطلبان را بسنجد. پنج گزینه ای کردن تست ها یا طراحی سوال هایی با پاسخ های یک کلمه ای راه حل هایی بوده که سازمان سنجش به آنها فکر کرده اما هنوز نتوانسته آنها را عملی کند.
اگر طرح حذف کنکور هم اجرایی شود دیگر عمر کنکور به چنین تغییراتی قد نمی دهد. روان سنجی و پیش آزمون کردن سوالات کنکور هم برنامه ای بود که سازمان سنجش در نظر داشت انجام دهد. پیش آزمون همان کاری است که در آزمون تافل هم برای استاندارد شدن تست ها انجام می شود. باید دید با حذف کنکور سراسری دانشگاه ها باز هم سازمان سنجش به فکر چنین راه حل هایی است یا به همان روش های سنتی در دیگر آزمون های خود بسنده می کند.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها