آهوي وحشي در رداي مختار ثقفي
پنج شنبه 5 اسفند 1389 12:48 AM
فريبرز عرب نيا با بازي در« آهوي وحشي» به سينما روها معرفي شد و بعد از بازي در «ضيافت» جايگاه خود را در ميان علاقمندان سينما تثبيت کرد اما کسي تصور نمي کرد روزي عرب نيا رداي مختار ابوعبيده ثقفي را تن کند.
حالا اين روزها، خيلي ها فريبرز عرب نيا را مي شناسند؛ چرا که نقش مختار را در مجموعه به يادماندني مختارنامه بازي مي کند. او براي ايفاي اين نقش، زمان و انرژي بسياري صرف کرده و از بسياري از پيشنهادهاي سينمايي، صرف نظر کرده. البته به گفته خودش اين سخت گيري ها ارزشش را داشته است.
فريبرز عرب نيا در بيست و پنج فروردين 1343، در تهران متولد شد. او در سال 1360 موفق به اخذ مدرک ديپلم رياضي شد و پس از تمام کردن دوره سربازي به قصد ادامه تحصيل کشور را ترک و به ترکيه عزيمت کرد. در سال 1364 در يکي از دانشگاه هاي آنکارا مشغول به ادامه تحصيل در رشته مديريت شد.
هر چند که بازي هاي ضعيف و نچندان دلچسب هم در پرونده اين بازيگر وجود دارد، اما اين ها در کارنامه ي کاري پورعرب به چشم نمي آيند
او پس از چندي، از تصميم خود صرف نظر کرد. تحصيلات در ترکيه را نيمه کاره رها کرد و به ايران بازگشت تا بتواند در رشته مورد علاقه اش به تحصيل بپردازد. به محض ورود به کشور، وارد دانشگاه هنر شد. در همين سال ها، همزمان با تحصيلات دانشگاهي، آموزش سينما را در مجتمع آموزشي سينما آغاز کرد و مدتي نيز در کلاس هاي بازيگري، در کانون تئاتر تجربي زير نظر استاد حميد سمندريان شرکت کرد. عرب نيا، در اين دوره نمايش هايي را بازي و کارگرداني کرد؛ نمايش هايي مثل کاليگولا، آواز خون طاس و...
اولين فيلم جدي فريبرز عرب نيا وصل نيکان، ساخته ابراهيم حاتمي کيا بود. در اوايل دهه هفتاد در چند فيلم نقش دوم و سوم را بر عهده داشت. اما به نظر مي رسد اولين کار حرفه اي و به ياد ماندني اين بازيگر را، مي توان هنرنمايي در "ضيافت"، فيلم به ياد ماندني مسعود کيميايي به شمار آورد.
منتقدان سينمايي آن دهه بازي او را در پانزدهمين دوره جشنواره فيلم فجر جزو بهترين ها خواندند. اما او، در اين جشنواره با بد اقبالي مواجه شد و کارش از سوي داوران ديده نشد. او حتي کانديد دريافت جايزه هم نشد.
در دهه هفتاد، بازيگر جوان و جوياي نام، با بازي هاي به ياد ماندني اش در فيلم هايي چون شيفته، سلطان، جهان پهلوان تختي، شوکران و ... تبديل به يکي از پر آوازه ترين و مهمترين بازيگران اين دهه شد.
چهره متفاوت، تن صداي خوب و استيل قوي، فريبرز عرب نيا را تبديل به يکي از مهره هاي مفيد براي سينماي ايران کرده. کسي که حالا براي همه ثابت شده که مي تواند از پس نقش هاي خشن و جدي به خوبي برآيد و با حضورش، آرامش کارگردان و رضايت مخاطب را به همراه آورد.
هر چند که بازي هاي ضعيف و نچندان دلچسب هم در پرونده اين بازيگر وجود دارد، اما اين ها در کارنامه ي کاري پورعرب به چشم نمي آيند. به هر حال اين شما و اين هم ليست بيشتر کارهاي فريبرز عرب نيا. خودتان به قضاوت بپردازيد!
وصل نيکان ( ابراهيم حاتمي کيا )
مسافران ( بهرام بيضايي )
خسوف ( رسول ملاقلي پور)
من زمين را دوست دارم ( ابوالحسن داودي )
آهوي وحشي ( حميد خيرالدين )
مرد پنجم ( سيد محسن شهابي )
سال هاي بيقراري ( مسعود نوابي )
کاکادو ( تهمينه ميلاني )
ضيافت ( مسعود کيميايي )
ستاره هاي سربي ( مهدي ودادي )
فرار مرگبار ( تورج منصوري )
بالاتر از خطر ( سعيد عالم زاده )
سلطان ( مسعود کيميايي )
جهان پهلوان تختي ( بهروز افخمي )
شاهرگ ( علي غفاري )
شوکران ( بهروز افخمي )
دلباخته ( خسرو معصومي )
شيفته ( محمدعلي سجادي )
هزاران زن مثل من (رضا کريمي )
رنگ شب (محمدعلي سجادي)
هفت پرده (فرزاد مؤتمن)
از صميم قلب (بهرام کاظمي )
وکيل ( مجموعه تلويزيوني، سيروس مقدم )
برگ برنده (سيروس الوند )
پروانه )عباس رافعي )
باج خور (فرزاد مؤتمن)
مختار نامه (داود مير باقري)