0

اذان، شعار مكتب

sadra_sn
sadra_sn
کاربر برنزی
تعداد پست ها : 302

رشوه
سه شنبه 28 دی 1389  9:21 PM

وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَیْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَآ إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِیْقاً مِّنْ أَمْوَالِ الْنَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُون   (بقره، 188)
 واموال یكدیگر را به باطل (و ناحقّ) در میان خودتان نخورید و اموال را به (عنوان رشوه، به كیسه) حاكمان وقاضى‏ها سرازیر نكنید تا بخشى از اموال مردم را به گناه بخورید، در حالى كه خود مى‏دانید (كه خلاف مى‏كنید).

رشوه، یكى از گناهان بزرگى است كه مفاسد اجتماعى متعدّدى را به دنبال دارد، از جمله: ظلم و بى‏عدالتى، یأس و ناامیدى انسان‏هاى ضعیف و ناتوان، جرأت و جسارت توانمندان، فساد و تباهى حاكم و قاضى، از بین رفتن اعتماد عمومى.
با توجّه به آثار و عوارض منفى رشوه، در روایات به شدت از این عمل انتقاد شده است.
رسول‏اكرم‏صلى الله علیه وآله خطاب به حضرت على‏علیه السلام فرمود: «یا على من السّحت ثمن المیتة و ثمن الكلب و ثمن الخمر و مهر الزّانیة و الرّشوة فى الحكم»(135) اى على! درآمد حاصل از فروش مردار، سگ، شراب، زنا و رشوه آتش و حرام است.
همچنین حضرت على‏علیه السلام در ذیل آیه‏ى شریفه‏ى «أكّالون للسّحت»(136) فرمود: «رشوه‏خواران كسانى هستند كه دعوا و مشكل مردم را حل كرده، در برابر آن، هدایاى آنان را مى‏پذیرند».(137) امام صادق‏علیه السلام رشوه را در حد كفر به خدا مى‏داند.
رسول‏اكرم‏صلى الله علیه وآله رشوه‏دهنده و رشوه‏گیرنده و واسطه را لعنت كرد و فرمود: «بوى بهشت به صاحب رشوه نمى‏رسد».
 در حدیث دیگر مى‏خوانیم: «هر حاكمى كه نسبت به گرفتارى‏هاى مردم بى تفاوت باشد، خداوند لطفش را نسبت به او مى‏پوشاند و اگر هدیه قبول كند تا كار مردم را انجام دهد، در زنجیر است و اگر رشوه بگیرد، مشرك مى‏باشد».(138)
حضرت على‏علیه السلام «رشوه‏گیرنده را از حقّ ولایت محروم مى‏داند».(139) و در جاى دیگر آن حضرت فرمودند: «هیچ گروهى گرفتار رشوه نشدند، مگر آنكه گرفتار ترس و اضطراب و نگرانى شدند!»(140)
بعضى براى توجیه خلاف خود، نام‏هاى مختلف بر رشوه مى‏گذارند، از جمله: هدیه، تحفه، حقّ‏الزّحمه، چشم‏روشنى، شیرینى، پول چاى، خرجى بچه‏ها و ... . شخصى به نام «اشعث‏بن قیس»، حلوایى را به عنوان هدیه به منزل على‏علیه السلام برد تا شاید امام به نفع او حكم صادر كند. امام با ناراحتى فرمود: «به خدا سوگند! اگر هفت اقلیم را به من ببخشند تا پوست جوى را به ناحقّ از دهان مورچه‏اى بگیرم، چنین نخواهم كرد».(141)
شخصى به رسول‏اكرم‏صلى الله علیه وآله گفت: من متصدى و مسئول كارى هستم، مردم برایم هدایایى مى‏آورند، اینها چگونه است؟! حضرت فرمود: «چه شده است كه كارگزاران ما از هدایا سخن مى‏گویند! آیا اگر در خانه مى‏نشستند كسى به آنان هدیه مى‏داد؟!»(142)

135) بحار، ج‏77، ص‏54.
136) مائده، 42.
137) بحار، ج‏104، ص‏273 .
138) وسائل‏الشیعه، ج‏12، ص‏63.
139) نهج‏البلاغه، خطبه‏131.
140) نهج‏الفصاحه، ح 2693.
141) نهج‏البلاغه، خطبه‏224.
142) نهج‏الفصاحه، ح 539.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها